Foto: Goran Mehkek / CROPIX
DAVORIN OLIVARI IZ TURSKE

NENAD BJELICA NAJAVIO: TRI IGRAČA DINAMA ODLAZE NA POSUDBU!? Najveće pojačanje ide Zoranu Mamiću, a blizu odlaska je i netko iz 'grupe 4M'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. siječanj 2019. 00:13

Mnogi nas pitaju što se događa s novim igračem Dinama Iyayijem Atiemwenom. Tek je potpisao na pet godina, a već se špekulira da bi mogao na posudbu kod Zorana Mamića u Al Ain. Definitivno je on pojačanje, dobro bi došao Bjelici, ali može se na proljeće i bez njega, s obzirom na kvalitetu Dinamovih igrača. Konačno, zar momčad bez Atiemwena nije izborila europsko proljeće i autorizirala povijesni uspjeh? Odlazak Atiemwena u Al Ain bio bi sjajan poslovni potez: ne bi utjecao na sportski rezultat, a praktički bi otplatio pola odštete koju Dinamo mora uplatiti Gorici!

Klub mlađeg Mamića platio bi Dinamu odštetu za posudbu, a preuzeo bi do ljeta i njegov ugovor, tako da bi Modri sjajno prošli u toj priči, dobili bi i ovce i novce. Eto, zato će Atiemwen, po svemu sudeći, u Al Ain, pregovori su u tijeku, navodno je sve vrlo blizu.

- Kad dođe službena informacija, onda ćete je dobiti. Mi smo zadovoljni i sretni što je postao igrač Dinama, sigurno jest da nas pojačava. To je pokazao s svojim igrama u Gorici. Vidjet ćemo kako će se sve skupa rasplesti, ukoliko ostane kod nas, bit ćemo jako sretni - kazao je trener Modrih Nenad Bjelica.

GNK Dinamo

Kazao nam je Bjelica da će neki igrači sadašnjeg rostera otići na posudbu. Obrazložio je to činjenicom da na proljeće neće biti toliko utakmica kao jesenas te da je za razvoj tih igrača bolje da negdje igraju i skupljaju minutažu. Logičan je to zaključak, gubiti vrijeme na klupi nije dobro ni za jednog od igrača Modrih. Jer u Dinamu igraju kvalitetni igrači, neigranje znači stagnaciju, a ponekad i nazadovanje. S vremenom se može pojaviti i nezadovoljstvo.

Kad smo ga pitali tko bi mogao na posudbu, kazao je da to, nekako, i sami možemo zaključiti kad pogledamo jesensku minutažu. Dakle, oni koji su je imali najmanje mogli bi biti posuđeni ne bi li se negdje drugdje naigrali. Jer igrači Dinama u svakom su hrvatskom klubu - pojačanja. Naravno, to ne znači da zagrebački klub neće nekoga transferirati u inozemstvo, ovisi o zanimanju, a naravno, i o mogućim ponudama.

Pa tko bi mogao na posudbu ili, možebitno, otići kroz transfer? Kad smo malo razgledali minutažu, onda je manje-više razvidno tko mi mogao biti u odlaznoj skupini. Oni koji su igrali europske utakmice, naravno, neće na posudbu. To su Livaković, Zagorac, Gojak, Hajrović, Olmo, Oršić, Stojanović, Gavranović, Šunjić, Theophile-Catherine, Dilaver, Ademi, Leovac, Kadzior, Rrahmani, Petković, Perić, Šitum i Lešković. Neće, naravno, ni Moro i Majer, koji su bili ozlijeđeni, ali su se na ovim pripremama vratili na velika vrata. Naravno, neće otići ni novo pojačanje, najbolji strijelac HNL-a Komnen Andrić. Konačno, ta su imena glavne poluge maksimirske momčadi. Od sadašnjeg sastava koji je na pripremama europske utakmice nisu, naravno, igrali mladi dečki, Horkaš, Josipović, Gjira, Baturina, Franjić, Šutalo i Ćuže. Nije ni Matel, koji je također imao dugotrajnih problema s ozljedom.

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

Od igrača koji su iz, nazovimo ga, glavnog rostera, europske minute nije ubilježila četvorka Moharrami, Menalo, Musa i Marin. Dakle, 4M nije igrao Europu, imao je skromniju minutažu od ostalih i nekako se, slijedom logike, nameće da bi netko od njih mogao na posudbu. Sadegh Moharrami je u prvenstvu i Kupu ukupno odigrao 1102 minute, Mario Musa 1080, Luka Menalo 400, a Antonio Marin 105...

Naravno, kad se radi o Moharramiju, onda treba vidjeti za koga će se Bjelica odlučiti, hoće li na posudbu Iranac ili povratnik Matel. Ali i Rumunju prezime počinje slovom M, pa se priča o 4M ne mijenja. Ipak, čini se da je posudbi ipak bliže Matel, kojem ugovor istječe naljeto.

Petar Stojanović prvo je ime, glavni je na desnom boku, ali je bolja alternativa Moharrami. Moharrami je mlad momak (22), talentiran, jakih tjelesnih kapaciteta, ali ima nekih taktičkih nedostataka, koji će se s vremenom ispraviti. Zato, nekako, vjerujemo da će Bjelica zadržati Moharramija, a Rumunj bi do kraja ugovora s Modrima mogao na posudbu.

Na drugom, lijevom boku je gazda Marin Leovac, a tu je poziciju dok njega nije bilo zbog ozljede sjajno odradio Amir Rrahmani, tako da ispada da je svojevrsni višak Mario Musa, koji je doveden iz Lokomotive kad se ozlijedio Šitum, koji također može igrati na lijevom boku jer se radi o polivalentnom igraču. Musa ovdje u Turskoj ima problema s ozljedom, uglavnom trenira odvojeno, tako da bi on mogao biti u konkurenciji za posudbu.

Nažalost, ozlijedio se i Luka Menalo. O tom dečku imamo visoko mišljenje, on ima ogromnu perspektivu, brz je i prodoran, ali treba igrati. Što više. S malom minutažom neće napredovati, treba mu kontinuitet. Teško da će ga dobiti u ovom rosteru, Dinamo je na oba boka dobro pokriven, tako da bi i on mogao sreću potražiti negdje gdje će stalno igrati. Ima ponuda Menalo, jedna je iz Poljske, a nova je informacija da ga traži i Gorica. Atiemwen je otišao u Dinamo, Menalo bi mogao u Goricu.

Konačno, mladi Antonio Marin (18), najmlađi od svih, također mora uhvatiti kontinuitet igara, neizmjerno je talentiran, ima minutažu u Drugoj ligi i u Ligi mladih, no imamo osjećaj da bi trebao igrati u Prvoj HNL da bi adekvatno razvijao svoj bogomdani talent. Njemu, kako sada stvari stoje, Bjelica misli dati malo veću minutažu na proljeće. Tako da, kad se podvuče crta, posudbi su najbliži Menalo, Musa i Matel. Makar, kod Muse treba istaknuti da će možda ipak ostati jer je on uz Leovca ipak jedini pravi lijevi bek.

Linker
20. travanj 2024 23:48