gnk dinamo
DOBAR POSAO ILI SAMO PROLAZNIK?

NEOBIČNA PRIČA S MAKSIMIRA Može li Brazilac Gabriel nakon nezamjetne francuske avanture biti Dinamov bingo?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. veljača 2018. 09:39

Iznenadila je mnoge ta priča, takav zadnji dan prijelaznog roka. Stigao je Brazilac Gabriel, momak ima 21 godinu, stoper je. Dolazi na posudbu iz Ligue 1, igrač Lillea na posudbi u Troyesu. I onda ode u Dinamo B? Što to ne valja s Brazilcem da dolazi iz Francuske u Drugu HNL? I to na posudbu? I još je bio u U-20 reprezentaciju, u generaciji s, primjerice, Malcomom iz Bordeauxa koji bi na ljeto trebao u Manchester United. Neobična priča, svakako.

U nekom trenutku, iz nekog razloga Brazilčeva je karijera krenula ukrivo. Iz brazilskog Avaija otišao je u Lille, premda je, navodno, bio na korak do Porta.

U Portu bi možda postao zvijezda, vrijedna tko zna koliko milijuna eura. Završio je u Lilleu, tamo ima plaću 600 tisuća eura godišnje, ali Francuska nije bila dobar izbor.

Nije se naigrao u Lilleu, nije se naigrao ni u Troyesu. Odigrao je 38 minuta protiv Toulousea ovog siječnja, prije desetak dana zaigrao u Kupu s Lensom, svih 90 minuta. Ajmo reći da se neka perspektiva možda i otvarala, ali Brazilac dolazi u Dinamo i igrat će za drugu momčad? Nije bio teže ozlijeđen, nije problematičan, nema, barem javno, neki veći minus. Na društvenim mrežama je, kao, i veliki prijatelj s Neymarom. Njegov CV govori da “ima nešto” - premda U-20 reprezentativac Brazila bio je nekad i onaj Anderson Costa - ali iz nekog razloga i nije napravio veći iskorak.

E sad, može li on biti Dinamov bingo i Dinamo njegov bingo? Opet navodno, njegov motiv za dolazak u Maksimir je minutaža, želi se vratiti nogometu u pravom smislu riječi. U Drugoj HNL će minutažu imati, to je sigurno. Modri razmišljaju na način “dobili smo besplatno igrača s pedigreom, ne košta nas puno, a ako se pokaže u Drugoj HNL, mogli bismo ga na ljeto uzeti otkupiti i priključiti prvoj momčadi”.

Sad kad nije prošao pripreme, kad mu treba vrijeme za prilagodbu, bolje da igra za B momčad?

Četvorica stopera su na raspolaganju Mariju Cvitanoviću, dovoljno do kraja sezone, zašto da sad neki upitni Brazilac remeti planove? Puno upitnika, a odgovor ćemo znati na kraju sezone. Ili, kad Gabriel debitira na prvu momčad, a to bi se moglo dogoditi tijekom proljeća. Pa da vidimo.

Imaju u Maksimiru dosta negativnih iskustava s Brazilcima zadnjih godina, od Guilhermea, Jonasa u zadnje vrijeme, da ne idemo dalje u povijest. Kako će završiti Gabriel? Kao jedan od najboljih poslova ili još jedan prolaznik kojega se nitko neće sjećati. Intrigantno, kao što Brazilci uvijek jesu.

Zasad ga vodimo kao pojačanje za Dinamo II, na ljeto se podvlači crta. U svakom slučaju, bit će ga zanimljivo gledati u Drugoj HNL. Brazilski stoper koji je dojučer igrao, ili se zagrijavao u Ligue 1, u Solinu, Sesvetama, Kustošiji...

Uvjeravaju nas u Dinamu da ćemo ga vidjeti i u nekim utakmica prve momčadi pred kraj sezone, kad sve bude gotovo, da će ga Cvitanović isprobati, dati mu šansu.

Linker
20. travanj 2024 08:04