PARIS, FRANCE - NOVEMBER 28: Neymar of Paris Saint-Germain celebrates after scoring his team's second goal during the UEFA Champions League Group C match between Paris Saint-Germain and Liverpool at Parc des Princes on November 28, 2018 in Paris, France. (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Getty Images

PRENOSE ŠPANJOLCI

NEYMAR JE ZVAO BARCELONU I MOLIO ZA POVRATAK U KLUB? Španjolci tvrde da je 'odbjegli sin' nezadovoljan u Parizu: 'Razočaran je i žali zbog toga'

AUTOR:
  • Miho Dobrašin

 • OBJAVLJENO:
 • 12.01.2019. u 12:52

 • Brazilac Neymar posljednjih je mjeseci barem pet puta stupio u kontaktu s Barcelonom za koju je igrao od 2014. do 2017. traživši i molivši da ga primi natrag, tvrde novine El Mundo sa sjedištem u Madridu pozivajući se ne neimenovane izvore upoznate s tim razgovorima.

  Igrač francuskog prvaka PSG-a ponudio se španjolskom prvaku preko svog oca, koji je osobno telefonski zvao Barcina predsjednika Josepa Mariju Bartomeua, te druge istaknute članove uprave. Pozivi su počeli krajem prošle sezone, te se nastavili sve donedavno.  Neymarov otac, ujedno njegov zastupnik, rekao je Barceloni kako je 26-godišnji igrač “pogriješio prešavši u PSG” u ljeto 2017.

  - Razočaran je i žali zbog toga - rekao je navodno otac kritizirajući oštro francusku momčad pod vodstvom Thomasa Tuchela zbog ‘nedostatka sportskog projekta’.

  Soccer Football - Ligue 1 - Bordeaux vs Paris St Germain - Matmut Atlantique, Bordeaux, France - December 2, 2018 Paris St Germain's Neymar during the match REUTERS/Regis Duvignau
  REUTERS/Regis Duvignau / REUTERS

  Neymar

   

  PSG je doveo Neymara plativši Barceloni rekordni iznos od 222 milijuna eura, naveden u igračevu ugovoru kao uvjet za prijevremeni odlazak. Uprava ga nije htjela prodati, no nije imala izbora. Bartomeu se bio obrušio na Neymara napomenuvši kako je na nekorektan način napustio klub.

  Istovremeno je PSG  potpisao ugovor s Brazilcem do ljeta 2022. godine, te mu dao godišnju plaću od oko 40 milijuna eura neto, čime je prestigao Cristiana Ronalda, te se našao blizu Lionela Messija. Barcelona mu je tada odbila isplatiti ranije dogovoreni bonus, pa je Neymar tužio katalonski klub. Bartomeu je sada rekao Neymarovu ocu da se razgovori oko eventualnog povratka ne mogu nastaviti dok njegov sin tuži klub, tvrdi El Mundo.

  Soccer Football - Champions League - Group Stage - Group C - Liverpool v Paris St Germain - Anfield, Liverpool, Britain - September 18, 2018 Paris St Germain's Kylian Mbappe celebrates scoring their second goal with Neymar Action Images via Reuters/Carl Recine
  Reuters/Carl Recine
   

  Pitanje bonusa

  Barcelona mu je bila obećala 63 milijuna eura ako produži s njom ugovor, što je Neymar i bio učinio, no ubzo nakon toga otišao je u Pariz. Dosad je spremio u džep polovicu tog iznosa, te preko suda traži ostatak. Barcelona je bila odgovorila protutužbom tvrdeći da nije ispoštivao ugovor prelaskom u PSG, čime nema pravo na navedeni bonus. Katalonci su tražili i da im plati kaznu od 9 milijuna eura zbog učinjene štete.

  Nakon što je čuo mišljenje Bartomeua, Neymarov otac mu je odgovorio porukom da zahtjev za isplatom bonusa “ide drugim putem”, te da ne namjeravaju odustati od preostalih 30 milijuna eura. Došavši do te točke, a s obzirom da je sudsko ročište zakazano za 31. siječnja, Barcelona je odbila nastaviti razgovore oko financijskih detalja njegova eventualnog povratka.

  Klub smatra da je neprihvatljivo da Neymar moli za povratak dok istovremeno odbija odustati od zahtjeva za drugim dijelom bonusa. Inače, Neymarov otac dematirao je jučer ove napise.

  Iz drugih medija