Boris Kovacev/ CROPIX / CROPIX
TOTALNA LUDNICA ZA HRVATIMA

NIJEMCI SE RASPISALI! MENADŽER HRVATSKE SENZACIJE HITNO PREKINUO ODMOR I ODLETIO ZA MÜNCHEN Talijani ne puštaju Perišića za manje od 70 milijuna eura

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 20. srpanj 2018. 13:22

Hrvatski nogometni reprezentativci još će tjednima biti među glavnim protagonistima tračerskih rubrika, ali ne samo onih koje prate ljetovanja slavnih i njihove ljubavne avanture nego i onih koje su bave prijelaznim rokom.

Četvrtak je prošao u znaku Ante Rebića. Bavarski i talijanski mediji bavili su se informacijom da je Rebićev agent Fali Ramadani prekinuo godišnji odmor kako bi hitno odletio u München. Priča o Rebićevom odlasku u Bayern živi od trenutka u kojem je Niko Kovač imenovan trenerom Bayerna. Niko ga je vodio u reprezentaciji, Kovač ga je trenirao u Eintrachtu... Kod bivšeg izbornika je istesan u igrača koji je bio jedan od najjačih Dalićevih aduta. Iako se u rubrici “gossip” spominjao i Mourinhov interes za Rebića, ako (ili kad) Bayern konkretizira svoja razmišljanja lako je pogoditi za što će se Rebić odlučiti.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ante rebic
Foto: Boris Kovacev/ CROPIX
Boris Kovacev/ CROPIX

Kovač posljednjih dana nije želio njemačkim novinarima komentirati glasine o Rebiću, a znakovita je i informacija da je Bayern, navodno, spreman prodati Kingsleya Comana Arsenalu. Kako god bilo, Eintracht će profitirati. Prvog dana srpnja Rebićeva posudba pretvorila se u čvrsto vlasništvo njemačkog kluba za “pišljiva” dva milijuna eura. Prodati bi ga mogli i za 20 puta više novca. Čak i ako nešto moraju vratiti Fiorentini, bit će u velikom plusu.

Inače, u ljeto 1998. godine, koje pamtimo po brončanoj medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, osmorica Ćirinih izabranika promijenila su klubove. Neki od njih su i prije “prvog zvižduka” dogovarali transfere, a nekima su baš igre, ili barem to što su bili dio ekipe, pomoglo da promijene sredinu.

Najeksplozivniji transfer bio je odlazak Igora Tudora iz Hajduka u Juventus za odštetu od osam milijuna tadašnjih njemačkih maraka. Smiješan iznos u usporedbi s današnjim brojkama, ali tada se u nogometu vrtjelo znatno, znatno manje novca.

BENEVENTO, ITALY - APRIL 29:  Coach of Udinese Calcio Igor Tudor gestures during the serie A match between Benevento Calcio and Udinese Calcio at Stadio Ciro Vigorito on April 29, 2018 in Benevento, Italy.  (Photo by Francesco Pecoraro/Getty Images)
Francesco Pecoraro/Getty Images / Getty Images
Igor Tudor

Betis nije želio prodati Jarnija španjolskom rivalu, pa su hrvatski lijevi bek i Real Madrid iskoristili engleski Coventry (pravila su tada bila blaža), a pamtit će se Krpanov odlazak iz Osijeka u slavni lisabonski Sporting. Vjerojatno bi tog ljeta transfera brončanih igrača bilo još više, ali tadašnji Dinamo bio je moćniji od današnjeg u svakom pogledu. Imao je više reprezentativaca i sve ih je mogao zadržati. Primjerice, Dario Šimić je tek šest mjeseci kasnije postao član milanskog Intera.

Iz današnje srebrne generacije jedini koji i službeno ima novi klub je Ivan Strinić, transfer u Milan dogovorio je i prije Svjetskog prvenstva, a zanimljivo će biti pratiti hoće li se među preostalim 21 nogometašem dogoditi dovoljno transfera da se i po ovoj statistici preskoči “generacija 1998.”.

Soccer Football - World Cup - Round of 16 - Croatia vs Denmark - Nizhny Novgorod Stadium, Nizhny Novgorod, Russia - July 1, 2018  Croatia's Ivan Strinic in action   REUTERS/Carlos Barria
REUTERS/Carlos Barria

Luku Modrića sigurno će zagolicati kinesko bogatstvo, ali nedovoljno da barem još jednu sezonu odradi u Real Madridu. Posebno ako želi ozbiljno kandidirati za L’Equipeovu Zlatnu loptu ili Fifinu nagradu za najboljeg nogometaša na svijetu. Odlazak u Kinu minimalizirao bi mu izglede i za ulazak u najužu konkurenciju. Stoga će jedni od rijetkih dokumenata na kojem će se ovog ljeta pojaviti njegovo ime biti rodni listovi poput onog iz Perua, u kojem su sretni roditelji svoje dijete nazvali Luka Modric. Koliko će, pak, to dijete biti sretno izborom, tek ćemo saznati. Inače, u Peruu se više od 800 djece zove Cristiano Ronaldo, njih 200-tinjak Lionel Messi, a ima i nekoliko Antoinea Griezmanna.

Kad su u pitanju hrvatski nogometaši, Talijani u posljednja 24 sata najviše spominju Inter. Gazzetta naglašava da je Šime Vrsaljko i dalje Spallettijev prvi izbor za novog desnog beka te da se samo čeka da Atletico izbaci cijenu.

Iste novine tvrde i da pregovora o prodaji Ivana Perišića nema bez početne cijene od 70 milijuna eura. Perjin ugovor traje do lipnja 2022. i Nerazzurri su u dobroj startnoj poziciji, čak i da se na vratima pojavi Manchester United. Kad smo već kod Mourinha, Englezi tvrde da je Real Madrid posljednjih tjedana radio iza leđa Luki Modriću i pokušao ga uvaliti u “keš + igrač” ponudu, a zauzvrat dobio Paula Pogbu. Koliko god ga volio u svojim madridskim danima, teško je zamisliti da bi se Mourinho tek tako odrekao sedam godina mlađeg svjetskog prvaka.

Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

I dok je uprava Intera zbog Ivana Perišića koliko-toliko mirna, brine ih status Marcela Brozovića. Ugovor traje još tri godine, a fiksna odšteta iznosi 50 milijuna eura. Brozovićev se status itekako uzdigao na Svjetskom prvenstvu i ne bi bilo iznenađujuće da se pojavi klub koji će za njegova pluća izbaciti traženi iznos. Zbog toga u Interu žele potpisati novi ugovor s Brozovićem. Povećati mu plaću od 2,5 milijuna eura, ali i zaštititi se višom odštetnom klauzulom.

Jedan dan Uli Höness, drugi dan Lothar Matthäus. Njemačkim velikanima iz usta stalno ispada Mario Mandžukić. Iako je najvjerojatnije da će ostati u Juventusu, Mandžukić je želja mnogih...

- Borussiji treba ‘pokvarenjak’ poput Mandžukića. Pozitivni ‘pokvarenjak’. Dortmund nema takvu osobu, takvog igrača, a Mandžukić je među pet najboljih napadača svijeta - povikao je Matthäus sa stranice tjednika Sport Bild.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Mario Mandzukic celebrates scoring their second goal   REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Turski listovi i portali i dalje trube o Vidinu transferu u Liverpool, spominju da je iznos koji Englezi nude narastao na 22 milijuna eura, ali iz Engleske nema takvih vijesti.

Linker
15. travanj 2024 01:01