Foto: Damir Krajac / CROPIX
TRAŽI SE RJEŠENJE

NIKADA TEŽE DO POJAČANJA: DINAMO GUBI BITKU ZA DOVOĐENJEM NAJVEĆE OVOLJETNE ŽELJE U slučaju neuspjeha Bjelica odustaje od daljnje potrage!?

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. srpanj 2019. 10:06

'Nema panike, tražimo rješenje. Nećemo dovoditi nekoga samo zato da ga dovedemo, taj igrač koji dođe treba biti pojačanje. Ako ga i ne pronađemo, imamo Leovca koji je zdrav i bolji nego prošlog ljeta, Šituma koji može pokriti tu poziciju, tu je i Gvardiol. Neće biti strašno ako ne uspijemo dovesti lijevog beka.'

Tako je u više navrata rekao Nenad Bjelica, rekavši i da se svakodnevno pojave neka nova imena, a kako su trenutno tri-četiri ozbiljne opcije. Ne želi se zaletavati u prognozama, jer doista je Dinamo ovog ljeta već nekoliko puta bio blizu dovođenju lijevog beka, ali dosad ga nije uspio dovesti.

DUBLIN, IRELAND - JUNE 04: Federico Ricca of Uruguay in action during the International Friendly match between Republic of Ireland and Uruguay at Aviva Stadium on June 4, 2017 in Dublin, Ireland.  (Photo by Ian Walton/Getty Images)
Ian Walton/Getty Images

- Nekad je stvar financija, nekad igrač negativno reagira na Dinamo, puno je faktora u igri - rekao nam je neki dan Bjelica, koji ipak ima komotnu situaciju u odnosu na prošlo ljeto. Tada je morao osvježiti, obnoviti momčad i dovesti puno igrača, sad je momčad uglavnom ista, čak i da odu dvojica, trojica, ne treba previše novih imena.

Lani ekspresno

Međutim, zanimljivo je kako je lani Dinamo brzo doveo sve igrače, stigli su prije priprema Oršić, Dilaver, Šitum, Leovac, Šunjić, Moharrami, prije njih i Budimir, nešto kasnije Majer i Theophile-Catherine, a jedini je, kad je već počela sezona, došao Petković. A sad kad Dinamu trebaju još samo lijevi bek i veznjak, sad se toliko čeka.

Dakle, Urugvajac Federico Ricca iz Malage trenutno je prvi pick za lijevog beka, pregovori su u tijeku. Nije čudno da je Zoran Mamić zbog njega putovao u Madrid, jer jasno je i sportskom direktoru da je jedan od njegovih osnovnih poslova dovođenje igrača, sigurno mu ne bi bilo drago da propadne još jedan pokušaj kupnje lijevog beka. K tome oko Ivanušeca još nema pomaka, razgovori Dinama i Lokomotive su očito u slijepoj ulici pa sve to Dinamu i ne ide u prilog.

Zagreb, 050519.
Stadion Maksimir.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 32. kolo, seniori, utakmica GNK Dinamo - NK Lokomotiva.
Na fotografiji:  Luka Ivanusec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajač / CROPIX
Luka Ivanušec s loptom

Neće, kaže, Bjelici biti strašno ako ne dođe lijevi bek, ali nije baš niti poželjno da klub ne dovede igrača kojega želi dovesti. I to nekoliko puta. Sjećamo se, prva opcija bio je Portugalac Rafa Soares iz Vitorije Guimraaes. No, ta je misija bila komplicirana zbog nekih vlasničkih zavrzlama, a k tome je bio i skup, Dinamo bi ga teško mogao platiti i da je sve jednostavnije.

Razne opcije

Onda se pojavio Francois Moubandje, švicarski reprezentativac iz francuskog Toulousea. On je zadnjeg dana lipnja postao slobodan igrač, idealna prilika, Dinamo je poslao ponudu i čekao odgovor. Međutim, iako se u jednom trenutku činilo da bi Moubandje mogao doći, on je očito tu ponudu odbio, jer su mu stizale i ponude s drugih, valjda privlačnijih adresa. Iz Španjolske, navodno, od nekoliko klubova. Iako je Moubandje još uvijek bez kluba.

Onda je u eter izišlo i ime Victora Alvareza, Španjolca iz ruskog Arsenala iz Tule, koji, čini se, nije previše dojmio trenera Bjelicu, njega je više zaintrigirao Eldar Čivić iz praške Sparte. BiH reprezentativac bio je pred vratima Maksimira, želio je doći, pregovori su stigli u zadnju fazu. No, dok je Dinamo pokušao nagovoriti Spartu da pusti Čivića na posudbu uz pravo/obvezu otkupa idućeg ljeta, uletio je Ferencvaros, iskreširao blizu milijun eura i odveo Čivića u Budimpeštu. Nije Bjelica bio sretan takvim raspletom, naprotiv, bio je razočaran i nezadovoljan, Dinamo je izgubio bitku od kluba od kojega takve ‘utakmice’ ne bi trebao gubiti.

Pojavila se tada mogućnost povratka Luisa Ibaneza, međutim, nije ona bila odveć ozbiljna, Ibanez bi karakterom i energijom sigurno donio ono što Bjelica traži, ali Dinamov trener ipak traži višeg igrača, s obzirom da je modra obrana relativno niska. U međuvremenu je i Ibanez dobio ponude iz grčkog Arisa te iz Turske, pa je, što se dolaska u Dinamo tiče, postao samo nagovarač spomenutog Urugvajca Ricce.

Prije njega opcija je još bio i reprezentativac Obale Bjelokosti Souleyman Doumbia, visok 183 centimetra, koji je igrački zadovoljio Bjelicu i ljude u klubu, no neke su informacije govorili da bi karakterno mogao biti problematičan. A kako je k tome još uvijek i na Kupu nacija, pitanje je kad bi se priključio, prilagodio, kad bi ušao u ozbiljnu konkurenciju za momčad. Pa su u Maksimiru sami odustali i okrenuli se Malagi i Ricci.

I, je li Ricca zadnji pokušaj da Dinamo ovog ljeta dovede lijevog beka? Možda jest. Ako se Modri dogovore s Malagom onda je potraga završena, a ako ga ne uspiju dovesti možda odustanu od daljnje potrage, Bjelica je najavio i tu mogućnost. Znat ćemo za koji dan, Dinamo, jasno, nema mogućnost platiti višemilijunsku odštetu, pogotovo ne dok nekoga ne proda pa je manevarski prostor ipak sužen. No, Ricca se čini izvedivom opcijom, prihvatljivom za sve, od Bjelice do klupske blagajne.

Tko bi rekao da će biti tako teško dovesti samo jednog igrača...

ČOP O RICCI

Uz Ibaneza, jedan drugi bivši Dinamov nogometaš Riccu poznaje osobno, dijelili su svlačionicu u Malagi. Radi se, naravno, o Duji Čopu.

Zagreb, 310817.
Stadion Maksimir, igraliste Hitrec-Kacijan.
Trening Hrvatske nogometne reprezentacije pred kvalifikacijsku utakmicu sa reprezentacijom Kosova.
Na fotografiji: Duje Cop.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- On je baš došao u Malagu kad sam bio tamo, pamtim ga kao odličnog dečka i velikog radnika. Znam da je uvijek davao sve od sebe, išao maksimalno. Ne mogu reći kakav je sad, jer ga nisam gledao sad u drugoj ligi - rekao nam je Čop.

No, baš ta karakteristika da daje sve od sebe vjerojatno je privukla Bjelicu koji voli takve igrače, na njima najviše i inzistira.

Pokazao je interes za dolazak u Maksimir

Luis Ibanez sudjeluje, na neki način, u razgovorima oko dolaska Federica Ricce u Dinamo. Iako Urugvajca nije gledao pa nam nije mogao reći previše o njegovim igračkim kvalitetama, razgovarao je s njim i pričao o dolasku u Dinamo.

- Pokazao je interes za dolazak u Maksimir, a to je jako bitno. Pitao me o Dinamu, gradu, zemlji, ja sam mu ispričao najljepše o svemu - rekao nam je Ibanez.

Linker
25. travanj 2024 08:27