Valerio Pennicino/Getty Images / Getty Images
OTVORIO DUŠU O SVEMU

NIKOLA KALINIĆ EKSKLUZIVNO ZA SN Iskren istup sjajnog napadača: 'Izbornici mi nikad nisu dali pravu priliku. Želim bolji tretman, ali...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. siječanj 2017. 17:35

Nikola Kalinić ostaje u Fiorentini! Potez hrvatskog reprezentativca oduševio je navijače Viola i pobudio veliku pozornost. Kineski Tianjin Quanjian nudio je talijanskom klubu četrdesetak milijuna eura odštete, a Kaliniću 12 milijuna eura godišnje, kako su uostalom i javljali mediji, što je fantastičan novac kakav ni približno nema ni jedan hrvatski nogometaš.

No, nakon mnogo priča po novinama i portalima, i neizvjesnosti, pri čemu je on uporno šutio, Kalinić se u petak oglasio i za Sportske novosti objavio:

- Ostajem u Fiorentini! To je moja odluka, samo moja. Želim igrati u Italiji, za klub u kojem sam već dvije godine, gdje mi je lijepo, osjećam se stvarno ugodno. Izražavam veliku zahvalnost treneru i suigračima, želim nastaviti s njima!

Htio je da se to zna, da prekine špekulacije i može se mirno posvetiti nastavku sezone.

- Bio je veliki pritisak ovih dana da me se proda, osjećao sam se kao da me guraju u Kinu. Ne klub, nego novinari i uopće javnost, koji su napravili takvu atmosferu. Kao da su me se htjeli riješiti. Ja ni u jednom trenutku nikome nisam rekao da bio rado otišao. Jasno je da sam malo razmislio kad sam vidio ponudu, međutim nisam se ni u jednom času opredijelio za Kinu.

Talijanski mediji, čim su prenijeli vijest s portala Sportskih novosti, konstatirali su: navijači Fiorentine feštaju.

Navijači me cijene

Kako i ne bi, ostaje im centarfor koji je zabio devet golova u Serie A i s kojim se imaju pravo nadati plasmanu u Europu. Jeste li uopće razgovarali s Kinezima?

- Ne, nisam izravno razgovarao s Kinezima. Ne znam ni koliko su ponudili klubu za odštetu. Dakle, ja sam dobio ponudu Tianjina za sebe i prelomio da ostajem. Sjećate se da sam odmah u prvom času rekao da ne bih otišao, kasnije sam razmislio i ovo je moja konačna odluka. Ostajem u Firenci s trenerom Paulom Sousom i suigračima jer mi je ovdje lijepo, uživam.


Nikola Kalinic Goal HD - Fiorentina 1-0

Pa je nastavio:

- Ovog časa samo mi je bitno da me se prestane gurati iz Fiorentine, što se radi non-stop. Niti jednog trenutka nisam ni želio u Kinu. Navijači me podržavaju i veselim se što idemo dalje zajedno.

Dakako, Kina nije vrh, Kalinić ima ambicije u europskom nogometu.

- Tako je. Sigurno da želim igrati u Serie A, to je jedna od najjačih liga, a dalje ćemo vidjeti što će se događati.

I to je to. Kazao je da više nema potrebe govoriti o transferu jer transfera nema.

- Važno mi je što su me navijači molili da ostanem. Eto i sada dobivam poruke. Uz mene su i na stadionu, i gdje god krenem u grad, vole me, drago mi je što je tako. Samo dajem maksimum za ekipu na terenu, da pobjeđujemo, i to je ključno. Svi su mi govorili da ostanem, tako da… Dobio sam stvarno mnogo poruka i gdje god dođem prilaze mi, puno mi to znači kad vidim koliko me cijene.

Čim ste odlučili nastaviti s igranjem ostati u Europi, to znači da imate ambicije u reprezentaciji, bez obzira što vam izbornik Čačić nikad nije dao status kakav je povjerio Mariju Mandžukiću.

- Normalno da to želim, nadam se da ću kad-tad dobiti priliku u reprezentaciji, u kojoj sam od 2007. godine. Ni od jednog izbornika nisam doživio da kaže kako mi vjeruje i da mi pruži pravu šansu da igram. Koliko god sam u nacionalnoj vrsti uvijek sam tu, a nisam tu. Nadam se da će doći i moje vrijeme, iako, bit ću iskren do kraja, mislim da ni sada neću dobiti priliku. Međutim, nadu da konačno jednom zaigram za Hrvatsku kako treba, nitko mi ne može uzeti. Jer uvijek dosad bio sam igrač za klupu, koji bi povremeno ulazio, mislim da u deset godina nemam više od 4-5 startova u prvih 11 u službenim utakmicama. Sve ostalo je bilo po pet-deset minuta, pola sata. Hajde dobro, prijateljske susrete sam igrao nešto. No, u kvalifikacijama i na velikim natjecanjima nisam dobio što sam htio. Kina pritom, nažalost, nema velike veze, bio ovdje ili tamo, to se, kako mi se čini, nikad neće promijeniti.


Nikola Kalinić - Fiorentina- All Goals- 2016-17...

Napravili ste lijepu klupsku karijeru, s Dnjiprom ste igrali finale Europske lige, no Hrvatska je vaša bol.

- Je, sigurno da bih volio igrati za reprezentaciju, da imam bitniju ulogu, a ne da sam samo tu, na papiru. Zapravo, Hrvatska nema od mene velike koristi. Bio sam razočaran na Europskom prvenstvu u Francuskoj što sam imao takvu minutažu, očekivao sam više. Ali što je tu je, ne odlučujem ja, nego izbornik. Ne mogu se sam staviti u postavu. Teško mi je bilo, a sada se u kvalifikacijama nastavlja isto. Zato sam malo izgubio vjeru da ću ikad dobiti šansu, ali nikad se ne zna.

Rusija 2018., Svjetsko prvenstvo je pred nama, to je Mundijal na kojem biste vi, ako bi sve bilo kako kako spada, morali biti dio ekipe i igrati.

- Trebalo bi biti tako, ali vidjet ćemo. Čisto sumnjam. Moj status se neće nimalo promijeniti zabio stotinu golova ili niti jedan.

Jeste li možda pratili turnir u Kini gdje je nastupila, recimo, C vrsta?

- Nisam bio u prilici gledati utakmice, ali mogu reći da dva iksa nisu loša.

Koliko poznajete Ivana Santinija, dosta je efikasan u Francuskoj. I on se lagano nameće.

- Pratim ga, vidim da trese mreže. Svaka čast, to je isto teška liga. Dobar je, napreduje, odličan je zapravo.

OK, odlučili ste se za Fiorentinu, no čim je netko ponudio za vas tako sjajan novac, potvrda je da ste kao igrač na top razini. Koliko god Kinezi bili rastrošni, ne mašu s tolikom lovom pred očima baš svakog igrača.

- Tako je. Normalno da mi godi interes, i prošle godine, kako smo čitali u medijima, od Napolija, i sada iz Kine. No, nije to na meni, moje je da treniram i igram što mogu bolje. Moram reći da imam trenera Paula Sousu koji me izmislio. Doveo me iz Ukrajine, stalno sam mu u momčadi, vjeruje u mene. Mogu kazati da me on napravio ovakvim kao što sam sad. Niti jedan izbornik, niti trener, nitko me nikad nije forsirao kao on. Stvarno mu mogu biti zahvalan. Što god da treba, ja sam uz njega.

U zaključku, što je glavni razlog da ste se odrekli mogućnosti da uzmete milijune - trener, suigrači, navijači ili motiv da ostanete u vrhunskom nogometu?

- Prvo, u Fiorentini mi je lijepo, drugo, imam velike ambicije da igram u ligi kao što je Italija. I u ovakvom klubu. Svakome je čast biti u vrhunskom nogometu i igrati velike utakmice svakoga vikenda. Tako i meni, i želim nastaviti s tim. To je to.

Volite Fiorentinine navijače, tu atmosferu i ljubav prema dresu. Taj temperament.

- Naravno, osjećam se ovdje odlično. Divno mi je. I obitelj mi je tu, predobro nam je u gradu, kao i meni u klubu. Zadovoljan sam sa svime, mogu reći samo najbolje. Bilo bi mi žao da odem. Uživam, a u budućnosti ćemo vidjeti što će se zbivati. Ovog časa mi je odlično u Firenci - podvukao je Kalinić.

Linker
25. travanj 2024 17:40