Epsilon/Getty Images
VELIKE NAJAVE

NIKOLA VLAŠIĆ NA PREKRETNICI! OVO SU TRI SJAJNE VARIJANTE ZA VATRENOG KOJI JE POSTAO DUŠA MOMČADI Već je određena i početna cijena odštete

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. travanj 2019. 20:30

Tonči Martić, agent Nikole Vlašića (21), boravio je proteklog vikenda u Moskvi gdje je nakon derbija između Spartaka i CSKA ruskim novinarima izravno otkrio: “Nikolina je želja sljedeće sezone ostati u CSKA. Lijepo mu je u klubu, svlačionica ima puno mladih i potentnih igrača uz koje može nastaviti napredovati, a obožava način na koji trener Gončarenko vodi momčad.”

Martić je tako već početkom travnja praktički bacio sve Vlašićeve karte na stol i realno je očekivati da će se sudbina hrvatskog veznjaka znati najkasnije do lipnja. S tim da je svima jasno kako je njegova sudbina isključivo u rukama Evertona, s kojim ga ugovor veže još pune tri godine.

Klupa nije opcija

Portal Liverpool Echo, čiji novinari prate svaki korak svih Evertonovih igrača, odmah je prenio Martićevu izjavu uz dodatnu analizu poteza koje sada treba očekivati. Jasno je da Vlašiću povratak na Goodison Park nikako nije prva opcija, a to je izravno rekao u intervju za SN koji je dao još početkom siječnja:

“Everton dovodi igrače iz Barcelone, ili zvijezde koje plaća 50 milijuna eura. Stoga sumnjam da bih ja mogao biti u nekim ozbiljnijim planovima za ljeto.”

Liverpool Echo je podsjetio na Vlašićev stav, ali isto tako iznosi i stav Evertonova trenera Marca Silve koji još dvoji treba li mu Vlašić u momčadi ili ne.

“Nisam se ja odrekao Vlašića, nego je on inzistirao na momčadi u kojoj će imati sigurno mjesto u udarnoj postavi, a ja mu to u Evertonu nisam mogao jamčiti.”

To su Silvine riječi, a ne dvojimo kako ga isti razgovor s mladim veznjakom čeka i ovoga ljeta, jer Vlašiću sjedenje na klupi nikada neće biti opcija. A na njegovoj poziciji Everton ima Gylfija Sigurdssona (29), koji je u sezoni zabio fantastičnih 13 pogodaka uz pet asistencija. Svakako nije realno očekivati da bi ga Vlašić mogao preseliti na klupu, a Silva je trener koji uvijek igra s dvojicom defenzivnijih veznjaka, što nikako nisu ni Sigurdsson ni Vlašić.

Stoga svi zajedno čekaju koju će Everton cijenu izvjesiti za talentiranog Hrvata. Neslužbeno se spominje početna cijena od 15 milijuna eura, a ona će rasti ovisno o potražnji klubova koji će Vlašića htjeti u svojim redovima. Uglavnom, realno je da će Vlašić na ljeto ili ostati u Rusiji ili otići u Serie A, gdje je potražnja za njegovim uslugama enormno velika. Klubu iz Liverpoola već su se javljali predstavnici Napolija, Intera, Rome, Milana i Atalante, redom klubovi iz gornjeg doma talijanske lige. Vlašić je, doduše, Talijanima kazao da ga malo plaši cijela niska hrvatskih mladih igrača koji se nisu naigrali u Serie A (Rog, Ćorić, Halilović...), ali Nikola je mlad samo po godinama, jer iza njega je već 165 utakmica u Hajduku, Evertonu i CSKA, što su već pokazatelji igrača s puno iskustva. Napokon, Vlašić je već i važan igrač Vatrenih.

Nikako, međutim, nije mala mogućnost da Vlašić ostane u ruskoj ligi. Još u siječnju prvi je put na površinu isplivao interes Zenita iz St. Peterburga koji u Vlašiću vidi igrača oko kojeg bi se slagala momčad za novu sezonu. Vlašić se dokazao u ruskoj ligi, a i s obzirom na njegovu mladost, neupitno je isplativa kupnja na kojoj će Zenit sutra dodatno i financijski profitirati. Zenitu nije problem platiti 15 ili 20 milijuna eura za odštetu, a navodno su njegovi čelnici bliski s ljudima koji vode Everton. Zenitu je najveća smetnja to što Vlašić obožava CSKA i trenera Gončarenka, ali u St. Peterburgu su uvjereni da Moskovljani ne mogu odgovoriti na financijske prohtjeve Evertona.

Na koncu i CSKA se ne misli predati bez borbe, iako je njihov direktor zimus izjavio da nemaju novca za Vlašićev otkup. Međutim, svi su u klubu svjesni da imaju priliku otkupiti igrača koji se u nekoliko mjeseci nametnuo kao simbol momčadi, koji im je i najbolji i ključni igrač, ali i duša momčadi, pobjednik koji suigrače čini boljima. Zato čelnici CSKA već neko vrijeme u tišini ozbiljno rade na tome da se pronađe novac koji će biti dovoljan za Evertonove apetite.

Screenshot: Instat

Dugačka sezona

Moskva, St. Peterburg ili Serie A? Realno su to tri destinacije u kojima će Vlašić krenuti u novu sezonu. Do tada ga pak čeka još osam utakmica ruskog prvenstva za koje je Nikola posebno motiviran, jer kroz njih može CSKA odvesti do naslova prvaka ili barem do drugog mjesta i Lige prvaka s kojom bi Moskovljani imali zajamčenu zaradu i vjerojatni ulog za Vlašićevu odštetu. Naravno, Vlašićeva sezona će se dodatno produžiti s još dva značajna događaja. Prvi je susret s Walesom u Osijeku, a onda i Euro U-21 u Italiji. Sve su to utakmice u kojima se očekuje Vlašićev veliki pečat...

Linker
13. travanj 2024 10:36