Reuters / Eddie Keogh Livepic
NISU U DOBRIM ODNOSIMA

NOGOMETNO PITANJE BROJ 1, GDJE ĆE TO CRISTIANO RONALDO NASTAVITI KARIJERU? Povratak u Manchester United bi mogao zaustaviti jedan čovjek

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. lipanj 2017. 00:32

Ako je Cristiano Ronaldo zbog optužbi za utaju poreza definitivno odlučio ovoga ljeta napustiti Real Madrid i Španjolsku, pitanje svih pitanja glasi - gdje će sjajni Portugalac nastaviti karijeru? Realno, samo su dva prava kandidata za otkup njegova ugovora, a to su Paris Saint-Germain i Manchester United. PSG-ov predsjednik Nasser Al-Khelaifi ne skriva da mu je to stari san, a novac ne bi predstavljao problem. No, mi ćemo se ovdje pozabaviti mogućnošću Ronaldova povratka na Old Trafford.

Ako pitate bivšeg Realova predsjednika Ramona Calderona, prethodnika Florentina Pereza na toj poziciji, koji je Ronalda doveo u Madrid 2009. godine za tada rekordan iznos od 94 milijuna eura, to je vrlo realan scenarij, i to najviše zbog odnosa između Portugalca i njegova bivšeg menadžera s Old Trafforda Alexa Fergusona.

Odgodio dolazak

- Ronaldo je odgodio svoj dolazak u Real Madrid za godinu dana jer mu je Ferguson bio poput oca. Volio je klub, navijače i grad i ne isključujem mogućnost njegova povratka. Vrlo malo klubova može ispuniti njegova očekivanja. Ne zato što mu ne bi mogli dati novac, nego zato što mu moraju ponuditi mogućnost osvajanja naslova i osobnih nagrada - objasnio je Ramon Calderon.

Iako bi za njegovu odštetu i plaću trebalo osigurati ogroman novac, bivši prvi čovjek Kraljevskog kluba smatra da Ronaldo može još puno toga pružiti na terenu.

- Siguran sam da će ostati u Europi, ne mogu ga zamisliti da igra u Kini ili na Bliskom istoku. On nije taj tip igrača. Pred njim su još tri-četiri godine u kojima može biti TOP igrač i on će htjeti nastaviti osvajati trofeje, kamo god otišao - naglasio je Ramon Calderon.

Reuters

Ronaldo je na Old Trafford stigao iz lisabonskog Sportinga 2003. godine, kad mu je bilo tek 18 godina. Pod Fergusonovim vodstvom postao je jedan od najboljih nogometaša svijeta, a s Manchester Unitedom osvojio je brojne trofeje. Između ostalog, uzeo je Ligu prvaka, Svjetsko klupsko prvenstvo, tri naslova u Premier ligi, FA kup, dva Liga kupa i jedan engleski Superkup. U 291 utakmici za United postigao je 118 pogodaka i upisao 62 asistencije. Također je dobio i brojna pojedinačna priznanja, bio je omiljen među navijačima, a i Ferguson ga je jako volio.

Međutim, velika prepreka njegovom eventualnom povratku u Manchester Unitedu mogao bi biti aktualni menadžer Crvenih vragova Jose Mourinho. Koliko god to čudno zvučalo, s obzirom na to da su sunarodnjaci te da imaju istog menadžera, iznimno utjecajnog Jorgea Mendesa. Naime, Ronaldo i Mourinho nisu živjeli u prevelikoj ljubavi u vrijeme zajedničkih dana u Madridu od 2010. do 2013. godine. Štoviše, taj odnos bio je prilično loš i na trenutke vrlo buran.

- Istina je da njihov odnos u Realu nije bio najbolji, ali to ne znači da se Ronaldo ne bi želio vratiti u Manchester, jer je i dalje vrlo zahvalan za sve što mu je tamo bilo pruženo - kazao je Calderon.

Britain Soccer Football - Juventus v Real Madrid - UEFA Champions League Final - The National Stadium of Wales, Cardiff - June 3, 2017 Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates scoring their third goal with Luka Modric Reuters / Eddie Keogh Livepic
Reuters / Eddie Keogh Livepic

Jedan od njihovih ozbiljnijih sukoba dogodio se nakon utakmice četvrtfinala Kupa kralja protiv Valencije 2013. godine, kad ga je Mourinho kritizirao jer je bio nezadovoljan njegovim doprinosom u obavljanju defenzivnih zadataka. Ronaldo u svlačionici nije mogao suzbiti svoj bijes te je, kažu izvješća, počeo vikati na svog trenera:

Kako se usuđuješ?

- Nakon svega što sam napravio za tebe, ti me ovako tretiraš! Kako se usuđuješ govoriti mi to?

Situacija je eskalirala te je postojala prijetnja da se verbalni sukob pretvori i u fizički obračun. Neki izvori čak tvrde da su suigrači morali zadržavati Cristiana Ronalda, koji je krenuo prema Mourinhu, a kao mirotvorci se spominju Casillas, Arbeloa, Khedira i Ramos.

No, to nije sve. Televizijske kamere uhvatile su Ronalda koji je za vrijeme utakmice s Malagom navodno opsovao Mourinha nakon što je postigao svoj 200. pogodak za Real. Prije toga je pokazivao na grb i na teren vičući ‘Ja sam ovdje! Ja sam ovdje!’, što se protumačilo kao ‘Ja svoje govorim na terenu’, odnosno kao odgovor na Mourinhove kritike prije utakmice.

Kad su jednom prilikom pitali kakva je Mourinhova sudbina u Realu, Ronaldo je odgovorio:

- To mi nije važno. Važne su mi moja i budućnost kluba.

U klubu su na te njegove riječi reagirali otkazivanjem redovite konferencije za novinare uoči utakmice s Espanyolom.

Linker
20. travanj 2024 02:40