Getty Images, sn ilustracija
PLES MILIJUNA

NOVI INIESTA NAJBOLJA KUPNJA, ARSENAL POSLOVAO NAJMUDRIJE, POTPUNO PASIVNI PRVACI EUROPE Najveći pobjednici i gubitnici prijelaznog roka u Engleskoj

Engleski klubovi opet su potrošili brdo novca. Ipak, treba reći da je veličina toga brda mnogo manja nego prijašnjih sezona. Tri kluba iz najbolje šestorke posljednjeg dana prijelaznog roka ili su mirovala ili su tek popunjavala jake kadrove.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 09. kolovoz 2019. 20:27

Nije to bio "Deadline Day" kao neki prije njega. Čekali smo i čekali sve do 18 sati, pa i nešto dulje, ne bi li se dogodila neka bomba. Nešto, da imamo za "napucati" na naš portal, u novine, odaslati pravu "bombu" u javnost. Nije se dogodilo. Mirno more ovoga četvrtka međutim ne znači da se balon ispuhao i da će premierligaši ubuduće trošiti manje. Ne znači ni to da je Otok postao manje atraktivan, naprotiv... Od večeras kada na Anfieldu krenu Liverpool i Norwich čeka nas možda i najzanimljivije englesko prvenstvo godinama unatrag. Jasno, bit će teško ponoviti bitku za naslov koja se vodila praktički do posljednjeg kola, no to je i samo po sebi jako teško. Tko zna, možda se ekstra-jakom dvojcu Liverpoola i Manchester Cityja netko priključi...

Odmaknut ćemo se od tog posljednjeg dana i malo prošarati sastavima, posebice "velike šestorke". Prošlosezonski pretendenti na titulu prvaka osnažili su svoje rostere. Možda i najbolja kupnja, barem na papiru, ona je 23-godišnjeg, već sada plemenitog španjolskog veznjaka Rodrija za 80 milijuna eura koliko su Plavci s Etihada uplatili madridskom Atleticu. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog titule "novoga Inieste", Pep Guardiola zna da će mu ovaj vrlo dobro doći u poboljšanoj verziji dinastije koja opet kreće po sve trofeje. Jer, i Pep i navijači znaju da je ono glavno - europski naslov u rukama glavnog domaćeg konkurenta.

Navijaču Liverpoola glavna je, kad smo već kod kategorija, Premier liga. Nema toga pehara u vitrinama ispod Kopa, kao što ni u odajama arapskih petrodolara nema "trofeja s ušima". Baš zbog lova na domaće znamenje, očekivali smo da će Jurgen Klopp posegnuti u lisnicu nešto dublje od onoga koliko mu je trebalo za svega dva milijuna eura. Toliko je plaćen 17-godišnji stoper nizozemskog Zwollea, dotični Sepp van den Berg. Taj će momak, sve i da ne zaigra niti jedne minute u karijeri kao igrač Redsa ostati upisan kao jedina akvizicija Liverpoola u ovoljetnom prijelaznom roku za koju je trebalo isplatiti neku odštetu.

I jedni i drugi posvetili su nešto vremena kozmetičkim promjenama. Doduše, Joao Cancelo se čini kao kud i kamo bolja opcija od Danila na mjestu desnog braniča uz Kylea Walkera. Španjolski vratar Adrian tu je samo za popunu umjesto Simona Mignoleta koji se vratio u domovinu.

Tek sada zapravo počinje onaj zanimljiviji dio priče. Njega predvodi Arsenal koji je za svega 70 milijuna eura složio sasvim solidnu potrošačku košaricu. Ostatak potrošenog potpada pod Nicolasa Pepea, mladu zvijezdu Lillea pred kojom je, svi se slažu - blistava budućnost. Mjesto na Emiratesu moglo bi biti sjajno za dokazivanje, poglavito nakon što se Unai Emery odlučio na ciljano trošenje proračunskih resursa.

S tim u vezi, dovođenje Davida Luiza za "smiješnih" osam milijuna eura iz redova gradskog rivala Chelseaja bezrezervno spada u kupnje na kojima se mora odati priznanje svima onima koji su u njoj sudjelovali. Tim više što se cijela stvar razvila u posljednja dva dana transfer-tržnice, nakon što je prodan Laurent Koscielny. Baš zbog njega, kao i zbog Alexa Iwobija za kojeg je Everton dao 30 milijuna eura, Topnicima pripada i titula najuspješnijeg prodavača. Da ne zaboravimo i Kierana Tierneyja, sigurnog prvotimca na lijevom beku, kao i Danija Ceballosa koji bi poput nekih španjolskih prethodnika u Arsenalu trebao zasjati punim sjajem.

Trebalo je proći nekoliko godina da Tottenham nekog dovede i da se novac iz dugogodišnje "rupe bez dna" zvane novi stadion krene slijevati u knjigovodstvenu kategoriju novih igrača. Potrošilo se, i to dosta ciljano, premda nije došao niti jedan napadač, što bi kasnije mogao biti problem. Dybala nije htio, ali stigao je Tanguy Ndombele koji je od desetak potencijalnih poslodavaca prstom odabrao baš Lillywhitese. Iako je godinu stariji od njega, Lo Celso je već dokazana klasa, a Sessegnon sad može potvrditi sve ono što se o njemu pisalo u kontekstu najboljeg ljevonogog igrača lige. Istina, Kierana Trippiera trebat će nadomjestiti...

Gradski rival prvaka iz Manchestera kupio si je ovoga ljeta najskupljeg obrambenog igrača na planeti. Harry Maguire uskače u tijesne cipele pred Davida de Geu čija je obrana znala primati svašta prošle sezone. Da se neki ekscesi sličnog tipa ne ponove pobrinut će se i ne previše jeftiniji Aaron Wann-Bissaka. Prodaju Romelua Lukakua malo je lakše objasniti nego prepuštanje Davida Luiza u londonskom poslu. Paul Pogba zasad je tu, a to bi moglo biti presudno. Puno je posla pred menadžerom Solskajerom, kao i pred Frankom Lampardom koji nije trošio, ali zato jer nije mogao.

GENK, BELGIUM - NOVEMBER 20:  Christian Pulisic of USA in action during the International Friendly match between Italy and the United States of America at Cristal Arena on November 20, 2018 in Genk, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Chelsea se pojačao tek našim Mateom Kovačićem koji je trajno doveden za 45 milijuna eura, što ga ponovo čini najskuplje plaćenim hrvatskm nogometašem u povijesti. Luiza nisu nadomjestili pa su ostali na tri stoperske mogućnosti - Rudigeru, Christensenu i Zoumi. Onog najboljeg iz prošle sezone, Edena Hazarda, već su mnogi i prežalili, u njegove cipele pak uskače Christian Pulisic. Barem će probati.

Od ostalih jedva čekamo vidjeti redizajnirani Everton (Iwobi, Kean, Andre Gomes, Sidibe, Delph), ali i novi West Ham s Hallerom i Fornalsom u glavnim ulogama. Aston Villa je dovela najviše igrača, dvanaestoricu novih trebat će uglazbiti na vrijeme.

Sumarno, teško je reći tko je najviše profitirao, a tko izgubio dok ne krenu bitke na zelenim travnjacima. Jedno je sigurno, igrači za koje su plaćene ogromne cifre (Maguire, Pulisic, Rodri, Pepe...) bit će pod povećalom čitave nogometne javnosti u prvim tjednima nove sezone. Tek kad malo zahladi vidjet ćemo jesu li novci velikana u borbi milijuna potrošeni na prave stvari.

Linker
19. travanj 2024 12:03