Ronald Gorsic / CROPIX
SPREMAJU SE POJAČANJA

ODE LI ZVIJEZDA TO BI ŠIROM OTVORILO VRATA HRVATSKOM REPREZENTATIVCU Slavni klub ima velike želje u ljetnom prijeznom roku, ali postoji jedan problem

Piše: Iva PrpićObjavljeno: 29. lipanj 2019. 00:42

Talijanski prvoligaš Milan već je neko vrijeme sjena nekadašnjeg velikana koji je predstavljao ozbiljnog protivnika u domaćim, ali i europskim natjecanjima. Klub se već neko vrijeme bori s financijama, a izostaju i rezultati na terenu. Gennaro Gattuso je ove sezone momčad odveo do petog mjesta u domaćem prvenstvu čime nije ostvaren glavni cilj, a to je grupna faza Lige prvaka.

Rossoneri se nisu proslavili ni na europskoj pozornici, Europsku ligu napustili su već u grupnoj fazi u konkurenciji Real Betisa, Olympiacosa i F91 Dudelangea. Momčad iz Milana posljednji je trofej osvojila u sezoni 2016./17. i to talijanski SuperKup, dok se na Ligu prvaka čeka već 12 godina.

Kratkotrajno osvježenje za talijansku momčad donijela je posudba Poljaka Krzysztofa Piateka iz redova Genoe, koji je za Milan u 21 utakmici upisao 11 golova i jednu asistenciju. Ipak, ni to nije bilo dovoljno stoga je trenersku poziciju napustio legendarni Gennaro Gattuso kojeg je zamijenio Marco Giampaolo.

Soccer Football - Serie A - AC Milan v Juventus - San Siro, Milan, Italy - November 11, 2018  AC Milan coach Gennaro Gattuso speaks with referee Paolo Mazzoleni after the match  REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria / REUTERS

Uravnotežiti financije

Klubu su prijekopotrebna nova pojačanja, a glavni problem su financije. Britanski SkySport tvrdi kako Milan mora skupiti dovoljno novca do 30. lipnja kako bi uravnotežili financije, a rješenje vide u vrataru Gianluigiju Donnarummi. Naime, talijanski klub pregovara s francunskim prvakom PSG-om oko razmjene golmana. Rossoneri su zagrizli za dolazak francuskog reprezentativca Alphonsea Areolae na San Siro. Talijani za svog 20-godišnjeg vratara traže 50 milijuna eura, što je znatno niže nego proteklih nekoliko mjeseci. PSG svog golmana procijenjuje na 30 milijuna eura, stoga bi Milan u ovoj razmjenio u džep spremio 20 milijuna eura čistog profita. Očekuje se da će veliku ulogu u potencijalnom dogovoru između dva europska kluba imati i novi sportski direktor PSG-a Leonardo, koji je prošlu sezonu proveo upravo u Milanu.

Football Soccer - AC Milan v Juventus - San Siro  stadium, Milan  Italy- 22/10/16  - AC Milan's goalkeeper Gianluigi Donnarumma gestures as he protest to box referee.  REUTERS/Alessandro Garofalo - RTX2Q0UH
Reuters / REUTERS

Velika želja novopečenog trenera Milana je i Arsenalov veznjak Lucas Torreira kojeg je Giampaolo trenirao u Sampdoriji u koju je 23-godišnji Urugvajac stigao 2015. godine. Njegova vrijednost procijenjena je na 55 milijuna eura, stoga će Milan tijekom nadolazećeg ljetnog prijelaznog roka morati prodati nekoliko igrača ili će u svoju ponudu morati uključiti nogometaše poput Kessié i Ricarda Rodrigueza. Vatru je u Milanu i zapalila izjava Arsenalovog nogometaša koji je nešto ranije ovog mjeseca priznao kako mu život u Engleskoj ne odgovara te kako bi radije živio u Italiji. Ipak, ukoliko transfer propadne Rossoneri su pronašli zamjenu na veznoj poziciji u mladom hrvatskom reprezentativcu Nikoli Mori čiju vrijednost Transfermarkt procijenjuje na 2,5 milijuna eura.

Zagreb, 300319. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica prve HNL lige izmedju Dinama i Inter Zapresic.
Na fotografiji:Nikola Moro strijelac gola za Dinamo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Veznjak Dinama može igrati na nekoliko pozicija, osim defenzivnih uloga odlično se snalazi i u ofenzivnijem dijelu. Moro je za zagrebački klub prošle sezone odigrao 29 utakmica u kojima je postigao pet pogodaka i dvije asistencije, a za hrvatsku reprezentaciju do 21 godine odigrao je sve tri utakmice na Europskoj smotri u Italiji. Osim More, Milan je interes pokazao i za krilnim nogometašem njemačkog Wolfsburga Josipom Brekalom čija se vrijednost procijenjuje na 10 milijuna eura. Brekalo je za Vukove odigrao 46 utakmica, a postigao je sedam golova.

SERRAVALLE, ITALY - JUNE 24: Josip Brekalo of Croatia celebrates after scoring goal 1-1 during the 2019 UEFA U-21 Group C match between Croatia and England at San Marino Stadium on June 24, 2019 in Serravalle, Italy.  (Photo by Giuseppe Bellini/Getty Images)
Giuseppe Bellini/Getty Images

Kramarić nedostižan

U posljednjoj utakmici protiv Engleske, 21-godišnjak je proglašen igračem utakmice, stoga ne čudi da su za Brekala zagrizli Milan i Benfica. Njemački mediji raspisali su se o želji mladog reprezentativca o odlasku iz Bundeslige kako bi napravio iskorak u svojoj karijeri. Iz redova Milana nadaju se kako će ključnu ulogu u potencijalni transferima More i Brekla odigrati akualni sportski direktor Zvonimir Boban. No, bundesligaš nije spreman odreći se mladog Hrvata za manje od 20 milijuna eura, jer tim bi novcem otkupili Maximilana Philippa od Borussije Dortmund.

Podsjetimo, nedavno se kao potencijalno pojačanje spominjao i Andrej Kramarić, ali Hoffenheim nema potrebe za prodajom najboljeg igrača, izvjesili su cijenu od 50 milijuna eura koja je u ovom trenutku nedostižna za sedmerostrukog prvaka Europe.

Linker
26. travanj 2024 15:29