Damir Krajac/CROPIX
CROPIX

MERCATO NA POLJUDU

OHANDZA JE OTPUTOVAO, TRANSFER JE PITANJE TRENUTKA? Sat otkucava, puno je upitnika, a konkretan je samo novac o kojem nitko nije mogao ni sanjati...

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 27.02.2018. u 12:10

 • HAJDUK Kamerunski napadač poljudskoga kluba u iščekivanju zelenog svjetla Uprave za transfer u Aziju. Posljednje vijesti govore da je otputovao u Zagreb

  Dva su dana ostala do kraja prijelaznog roka u Kini koji traje do zadnjeg dana veljače, a ponuda za Francka Ohandzu i dalje živi. Dapače, kako vrijeme prolazi sve je jasnije da je Ohandza pred odlaskom, a samo je pitanje koliko će novca Hajduk zaraditi.

  Odnosno, koliko Kinezi mogu podići ponudu i koliko bi se Kamerunac mogao odreći od svog dijela transfernog novca koji, potvrđeno, iznosi 30% odštete. Hajduk je na Ercegu zaradio 1,5 milijuna eura, pa ukoliko bi se i Ohandzin transfer približio tom iznosu, vjerojatno bi se i posljednja prepreka uklonila na putu realizacije posla. Jer, jasno je da Hajduk ima šansu uzeti novce koji se za Ohandzu više neće ponoviti.

  Koenig glavni

  - To je činjenica koja je svima jasna. Ne može se očekivati takva ponuda za Ohandzu u bliskoj budućnosti - potvrdio nam je i Marjan Šišić, menadžer sa zagrebačkom adresom koji je sudjelovao u dovođenju Ohandze na Poljud u ljeto 2016. godine.

  Split, 210716.
Stadion Poljud. Uzvratna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk - CSMS Iasi. Na fotografiji: Franck Ohandza. Foto: Ante Cizmic / CROPIX
  Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX
   

  - Ne sudjelujem u poslu za Kinu, taj dio radi isključivo Oliver Koenig, igračev menadžer. Ali, za Ohandzu sam se brinuo kada je došao u Hajduk i sudjelovao sam u produljenju ugovora. Znam kako Franck razmišlja i ponuda koju ima rješava mu život - kaže Šišić.

  Špekulacije o tome kako je Ohandza ljutit zbog odbijene prve ponude za Kinu zaradio crveni karton protiv Belupa, Šišić objašnjava ovako:

  Bez ikakve namjere

  - Može igrač biti frustriran, ali u tom činu sigurno nije bilo namjere. Crveni karton je dobio, napravio je nesmotreni prekršaj, ali budite uvjereni, ako Franck ostane u Hajduku pružit će svoj maksimum do kraja prvenstva. Svjestan je i Ohandza da ostankom na Poljudu mora za sebe izboriti novi ugovor na ljeto. Hoće li taj ugovor potpisati u Hajduku ili negdje drugdje, nije ni bitno. Mora dati sve od sebe kao i do sada da bi u budućnosti dobio još bolje uvjete.

  Što se može dogoditi u dva dana potpuno je razvidno? Može Ohandza ostati ili će Hajduk zaraditi više negoli dobiva u ovom trenutku i potom će Kamerunca prodati u Kinu. Za igrača je jednostavno prevelik izazov ponuda iz Kine (radi se o Drugoj ligi) sa 100.000 eura mjesečne zarade i logično je da se Ohandza nada kako će realizirati transfer. S druge strane, Hajduk u svakom slučaju ulazi u rizik. Prvi je natjecateljskog karaktera, a drugi je vezan uz mogućnost da Ohandza na ljeto bez odštete kao slobodan igrač ode s Poljuda...

  Split, 240916
Nogometna utakmica 10. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i HNK Cibalia.
Na fotografiji: Franck Ohandza.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
  Foto: Jakov Prkic / CROPIX

  Jefferson i Ohandza

   

  - Hajduk može ostaviti Ohandzu da bi osvojio Kup, ali nije jedan igrač taj koji će sam osvojiti trofej. Rizik je velik, jer možeš u najgorem scenariju na ljeto ostati bez trofeja, novca i igrača, a možeš uzeti sve. Procjena je zaista osjetljiva, ali Hajduk je na potezu - zaključio je Šišić.

  Puno je upitnika

  Rizik je velik kada se zna da je Ohandza bio ključni igrač Kopićeve koncepcije, a s druge strane ne zna ni trener kakve će posljedice na formu Kamerunca ostaviti propuštena realizacija transfera. Navijačima je uprava obećala da će Hajduk ući u finale Kupa, na ljeto ući u grupnu fazu Europske lige.

  Mogu li se ti ciljevi ostvariti bez Ohandze i Ercega, dva ključna igrača, u najboljim izdanjima Hajduka ove sezone, veliko je pitanje. Puno je upitnika, a samo je novac konkretan. S najmanje 10 milijuna kuna čiste zarade mogao bi se naplatiti Hajduk za igrača s kojim prošle jeseni nisu ni namjeravala produljiti ugovor. Novci o kojima nitko nije mogao ni sanjati sada su pred vratima Poljuda.

  Dva su dana ostala, malo je vremena za delikatnu odluku. Jedino je profit neupitan, a Kup, momčad, reakcija navijača... stotinu osjetljivih segmenata leži na tih 10-ak milijuna kuna.

  Ohandza otputovao

  Čini se da je transfer Francka Ohandze na pomolu realizacije. Slobodna Dalmacija piše da Kamerunac danas neće trenirati s ostatkom momčaddi i da je jutros avionom otputovao za Zagreb. Sve, dakle', upućuje da je njegov odlazak pitanje vremena.

   

  Iz drugih medija