Getty Images
ISPITIVANJE TRŽIŠTA

OLMO KOMENTIRAO PRIČU O SENZACIONALNOM TRANSFERU Oglasio se i čovjek koji ga je doveo u Zagreb: 'Postoji i situacija u kojoj Dinamo može izgubiti sve'

DINAMOV ŠPANJOLAC I POČETNA CIJENA Što o iznosu istaknutom za reprezentativca mlade Furije kažu menadžeri, ponajprije Andi Bara koji ga je doveo u Maksimir 2014.?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 12. travanj 2019. 18:55

Može li Dinamo za Danija Olma dobiti traženu odštetu od 40 milijuna eura, tko to može platiti, je li realno da se kupac spreman za takvu investiciju pojavi ovoga ljeta?

Prvo smo, jasno, popričali s čovjekom koji je Olma doveo u Dinamo, s njegovim zastupnikom Andijem Barom.

- Ako Olmo s reprezentacijom Španjolske postane, recimo, europski prvak, onda je sve realno, onda je ta cifra od 40 milijuna eura apsolutno dohvatljiva. Međutim, Dani ima ugovor s Dinamom još dvije godine. To znaju svi klubovi u Europi koji su zainteresirani. Rijetko će tko biti spreman platiti igrača od 20 godina 40 milijuna eura, igrača kojem izlazi ugovor za dvije sezone. Jer poznato je da šest mjeseci prije isteka ugovora svaki igrač može potpisati s kim god hoće - kaže Bara.

Veli da bi se u takvoj situaciji stvari bitno promijenile.

- Onda bi ga Dinamo morao prodati za manju cijenu, samo da ga proda, jer bi onda postojala mogućnost da izgubi sve. Dani nema ugovor od četiri ili pet godina po kojem je super plaćen. U takvim okolnostima klubovi kupci drukčije reagiraju. No, velim, sve je moguće, tržište se brzo prilagođava i mijenja. Da je netko prije, recimo, 25 godina kazao da će se Marko Pjaca, koji je do sada najveći transfer Dinama, prodati za 23 milijuna eura, tko bi to povjerovao. A danas je to sasvim normalno. Tržišna vrijednost određuje se po tome koliko netko stvarno želi igrača - zaključuje Bara.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji:  Dani Carvajal Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Zasad na 22 milijuna

Njegov kolega, također poznati menadžer Pedo Rački, veli ovako:

- Nikad ne reci nikad, ali bit će teško doći do te cifre. Da je Dinamo, recimo, stigao do finala Europske lige, onda bi misija bila ostvarljiva. Jer kroz nacionalna prvenstva je jako zahtjevno doći do ogromne cifre. Ima, međutim, jedna velika prilika, a ona se zove Europsko prvenstvo U-21. Ako Furija bude najbolja, a Olmo među glavnim igračima, možemo pričati o toj cijeni. Inače, po meni, Olmo se može trenutačno prodati za oko 22 milijuna eura. Što je opet sjajna stvar za Dinamo.

Rački će kazati još nešto..

- Pitanje je koliko će Olmo igrati do kraja ove sezone. Jer kad Dinamo matematički uzme naslov, u zadnjim kolima će Nenad Bjelica vjerojatno u igru gurati mlade igrače poput Marina ili Gjire te još neke iz Jovićevićeve momčadi kako bi znao s kim može računati sljedeće sezone.

Branko Hucika, bivši nogometaš, a danas također uspješni menadžer, koji je u Dinamo doveo Mislava Oršića, ima drugo mišljenje.

- Dani Olmo nogometni je dragulj, a kad vidite kakve se cijene vrte u nogometnim krugovima, onda Dinamo ima pravo tražiti 40 milijuna eura. Onaj tko to može platiti, platit će! Recimo, tu cifru mogu iskrcati španjolski klubovi Real, Barcelona, Atletico Madrid, Valencia... A Englezi su praktički izvan konkurencije, oni mogu platiti kad god hoće.

Hucika će dodati još jedan plus kad se radi o Olmu:

- Dani ima španjolsku putovnicu, igra za mladu španjolsku vrstu, potvrdio se kroz europske utakmice Dinama, igra na visokoj razini praktički kompletnu sezonu. A ima još i velikog prostora za napredak. Može biti još puno bolji nego što je sad. To netko plaća. Ne gledaju to zainteresirani veliki klubovi na način “idemo ga kupiti za 40 milijuna eura, pa da završi karijeru kod nas”. Recimo, ako se Olmo izbori u Realu za minutažu, pa odigra dvije sezone, onda se može prodati za tko zna koliko veću cijenu od one koja je za njega plaćena.

Soccer Football - Europa League - Round of 16 Second Leg - Benfica v GNK Dinamo Zagreb - Estadio da Luz, Lisbon, Portugal - March 14, 2019  Dinamo Zagreb's Dani Olmo reacts  REUTERS/Rafael Marchante
REUTERS/Rafael Marchante

Golema kvaliteta

Bivši nogometaš Modrih, a danas također nogometni zastupnik Ivica Vrdoljak veli da svaki igrač ima svog kupca.

- Nije nemoguće da se Olmo proda za 40 milijuna eura. On je svojim izvedbama i golemom kvalitetom pokazao da se radi o igraču pred kojim je budućnost, te koji će se moći još više razvijati u nekom od najvećih klubova liga Petice. Ako Benfica traži za svog mladog igrača, tako se barem špekuliralo u medijima 100 milijuna eura, onda ne vidim razloga zašto Dinamo za Olma ne bi tražio 40?

Igra u oba smjera

Dodaje da je sad drugo pitanje hoće li netko to zaista platiti.

- Danas su tržišne cijene igrača posve nepredvidljive. Kad klub nekoga istinski želi, onda nema granica. Ukoliko je netko zainteresiran i vidi potencijal Olma u perspektivi, onda se takav transfer može realizirati iako je cifra zaista bombastična. Ne, transfer Olma za tu cifru nije neostvariv.

Još jedan bivši igrač Modrih Jerko Leko, danas trener u Lokomotivi, priča:

- Cifra od 40 milijuna je enormna. No ako Felix, ono čudo od djeteta iz Benfice, ima istaknutu cijenu od 100 milijuna eura, onda Dinamo može doseći tu cifru za Olma. Ovisi sve o zanimanju potencijalnih klubova kupaca. Ako se radi o top klubovima, onda se to može dogoditi.

Leko zaključuje:

- Dinamo s obzirom na uspjeh koji je napravio, te koliko je Olmo sudjelovao u njemu, ima pravo tražiti tu cifru. Mladi Španjolac će sigurno dosegnuti top klubove u svojoj karijeri. Igra u oba smjera, napreduje stalno. Također znamo što znači ime Dinama u Europi, pa kad već prodaje takvog sjajnog igrača, onda neka ga proda sa stilom. Nije loše istaknuti takvu cifru, a na kraju ćemo vidjeti za koliko će se prodati. Prije svih Englezi imaju financijsku moć i oni sigurno mogu platiti. Ako Dinamo proda Olma za takvu svotu, može zadržati ostale i dovesti još koje pojačanje da se napravi opet sjajan rezultat. Ja bih time bio najsretniji.

Trener Dean Klafurić ima ovako razmišljanje:

- Cijene na tržištu ponekad znaju biti nerealne, ili su previsoke ili preniske. Olmo je odigrao odličnu sezonu, zato Dinamo ponukan tom činjenicom traži takav novac. Sigurno su ispitali situaciju na tržištu te znaju zašto traže tako nešto. Povijest Dinamovih transfera zadnjih petnaestak godina nam kazuje da su u Maksimiru radili fantastične transfere. Osobno se ne bih iznenadio da se Olmo proda za 40 milijuna eura - zaključuje Klafurić.

OLMO: Imam ugovor s Dinamom i uživam u Zagrebu

O mogućem senzacionalnom transferu jučer smo nešto priupitali i glavnog junaka cijele priče, Danija Olma. Mladi Španjolac bio je kratak:

- Uopće me ne zanima ta cijela priča oko transfera. Gledam samo Dinamo, uživam ovdje u Zagrebu, imam ugovor s klubom i jedini mi je cilj završiti sezonu s dvostrukom krunom. Vidjet ćemo što nosi budućnost, ali stvarno se ne opterećujem s time.

Linker
20. travanj 2024 06:52