Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
MILIJUNI POČINJU 'KAPATI' ODMAH

OLMO SE JEDVA OPROSTIO OD BJELICE I IGRAČA, ALI BILA JE TO PONUDA KOJA SE NE ODBIJA Evo zašto je današnji transfer za Modre daleko bolji od Modrićevog

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. siječanj 2020. 14:26

Dani Olmo će potpisati ugovor s Leipzigom na pet godina! Tako je eto završila priča španjolskog reprezentativca u plavom dresu. Napisali smo jučer da je odlazak Olma u Leipzig praktički gotova stvar, ali ipak je trebalo pričekati dok sve ne bude definitivno gotovo. Jer u jučerašnjim večernjim satima javili su se iz Herthe i Bayera iz Leverkusena, u posljednji trenutak su i oni željeli ući u priču, no pregovori s Leipzigom su ušli u završnu fazu, pa nije bilo potrebno ulaziti u bilo kakve druge.

Dakle, parametri posla su ovakvi. Leipzig odmah Dinamu uplaćuje 18,5 milijuna eura. Za svakih 15 utakmica koje Dani odigra u dresu momčadi Juliana Nagelsmanna plavi klub dobiva milijun eura. Nadalje, Dinamo ima pravo naplatiti tri iduća plasmana Leipziga u Ligu prvaka, a svaki iznosi 2 milijuna eura. Dakle, ako sve bude idealno, a nema razloga da ne bude, jer je momčad Juliana Nagelsmanna vrh Bundeslige, to je dodatnih ukupno 6 milijuna eura. Idemo dalje. Modri imaju pravo i na dva naslova prvaka Njemačke. Svaki nosi novih 2 milijuna eura.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek/Cropix

To je dakle ukupno 4 milijuna eura. Pitate se zašto Dani potpisuje na pet godina, a Dinamo ima pravo na tri plasmana u Ligu prvaka i dva prvenstva? Pa tako je dogovoreno u pregovorima. Uostalom, neće Dani ostati pet godina u Lepzigu. Konačno, saznajemo da je modri klub uspio isposlovati 20 posto od budućeg transfera Olma, a odštetna klauzula za mladog Španjolca innosi 80 milijuna eura. Dakle ako se Olmo proda po toj cijeni onda Modrima pripada još 16 milijuna eura. Dakle, kad se sve to zbroji, u idealnim uvjetima naravno, onda će Modri zaraditi i više od 40 milijuna eura.

To je dakle ona cifra koja je kružila medijskom prostorom od onog dana kad se počelo govoriti o Olmovom transferu. Dakle, zaista se radi o rekordnom transferu koji će debelo nadmašiti onaj Luke Modrića i Marka Pjace. Jer recimo, Dinamo je novac za Modrića dobivao u četiri godine, a ovaj za Olma dobiti će odmah, točnije u godinu dana. Nadalje, postoji mogućnost ta će Dani zaigrati za Leipzig već slijedećeg vikenda, a do ljeta će sigurno imati 15 nastupa, tako da će u plavu blagajnu stalno biti 'kapenzi'.

Dinamu i zakonski bolje odgovara da novac ne stigne odmah, nego da dolazi s vremenom. Jer recimo, prodaš igrača za 40 miijuna eura, novac dobiješ odmah, a onda ga odmah moraš knjižiti kao prihod. Pa ga onda plaćaš kao porez na dobit. A tko zna kako će biti slijedeće godine, porez država neće vratiti...

Dani je rovinjski hotel Lone napustio u jutarnjim satima. Bilo je jako, jako emotivno, niz obraze su mu se spuštale suze. Kao i nekim igračima Dinama. Dani je bio omiljeni lik plave svlačionice, svi su ga voljeli. Htio je nešto kazati treneru Bjelici i dečkima na oproštaju, ali nije uspio. Bilo je previše emotivan...

Kao da je zaboravio i hrvatski i španjolski odjednom. Na koncu se onako emotivan zahvalio svima, mahnuo na pozdrav i sjeo u automobil koji ga je odveo u Zagreb, iz kojeg će poletjeti za Njemačku. Treba kazati da u vrijeme dok je napuštao hotel, posao još nije bio definitivno završen, dogovarali su se još neki detalji, pa zato i nije mogao davati izjave za medije.

Kazao je da će se javiti kad ugovor bude potpisan, uostalom, morao je prije obaviti i liječnički pregled.

Linker
19. travanj 2024 10:30