Lars Baron Bongarts/Getty Images
LETEĆA TVRĐAVA

OTAC MU JE BIO MALO PLEMENITIJI BALVAN, ALI ON IMA BAŠ SVE - KAO VIŠI SNAŽNIJI I DALEKO BRŽI HARRY KANE Sljedeći klub morat će ga platiti 200 milijuna

ERLING BRAUT HAALAND Tinejdžer iz Norveške nastavio oduševljavati na najvećoj sceni
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 20. veljača 2020. 23:39

Talentom i osjećajem za gol on neodoljivo podsjeća na Harryja Kanea, samo što je bitno viši, puno snažniji i daleko brži, dan nakon nove golgeterske eksplozije Erlinga Haalanda engleski tabloidi podsjećaju Manchester United što je propustio kada je u siječanjskom prijelaznom roku izvisio na licitaciji protiv Borussije Dortmund.

Sa 194 centimetra Haaland nije baš Peter Crouch, ali u kombinaciji s 87 kilograma mišića on je sretan spoj leteće tvrđave u zraku i trokrilnog ormara na zemlji. Ali kao u reklami za set noževa, to nije sve jer 19-godišnji norveški napadač je i stravično brz sprinter koji je u utorak zamalo srušio svjetski rekord na 60 metara.

MOŽE BOLJE Nakon što je u prvom poluvremenu izbio loptu na rubu vlastitog kaznenog prostora krenuo je u jurnjavu da isprati kontranapad pa u kopačkama istrčao 60 metara za 6,64 sekunde. Američki sprinter Christian Coleman vlasnik je najbržeg vremena u povijesti na ovoj pruzi sa 6,34 sekunde.

Ako je prvi dvoboj Borussije i Paris St. Germaina bio najavljen kao dvoboj dva najvažnija ‘wunderkinda’ svjetskog nogometa, u odjavama se toga više nitko ne sjeća jer je Kylian Mbappé ostao u debeloj sjeni dvije godine mlađe zvijezde. S dva nova pogotka Haaland nastavlja juriti za rekordima i snovima: njegov učinak od dolaska u Njemačku obara s nogu, on je u sedam nastupa za ‘žuto-crne’ postigao već 11 golova, a ‘doubleom’ protiv PSG-a izjednačio se s Robertom Lewandowskim na vrhu ljestvice strijelaca u tekućoj kampanji Lige prvaka (obojica po 10 golova).

Zanimljivo je u cijeloj priči da Haaland nadahnuće u formativnim godinama nije tražio ni u Kaneu niti u Lewandowskom nego upravo u Mbappéu. Ništa čudno ako znate da je mladić koji je u prosincu proslavio 21. rođendan već vlasnik tri Le Championnata s dva različita kluba i povrh toga svjetski prvak s Francuskom.

Dortmund's Norwegian forward Erling Braut Haaland (C) celebrates after scoring the 1-0 during the UEFA Champions League Last 16, first-leg football match BVB Borussia Dortmund v Paris Saint-Germain (PSG) in Dortmund, western Germany, on February 18, 2020. (Photo by Ina Fassbender / AFP)
Ina Fassbender / AFP

- Kada sam počeo zabijati golove u Salzburgu, Mbappéove utakmice bile su moj recept za brzo spuštanje na zemlju. Gledao sam kakvom lakoćom on trese mreže u Ligue 1 i shvatio da se uvijek može bolje - otkriva Haaland iza čijeg se transfera na Signal Iduna Park krije cijeli jedan skautski maraton i gotovo znanstveni elaborat.

Nogometaš se našao pod povećalom Borussijinih ljudi u kolovozu 2016. godine kada je skrenuo pozornost na sebe odličnim predstavama na nordijskom U17 prvenstvu.

- Ubrzo nakon toga naš je skauting od ‘povremenog’ prerastao u ‘permanentni’. Gledali smo svaku Haalandovu utakmicu, bilo uživo ili putem videa. Kada se 2018. odlučio pridružiti Salzburgovoj akademiji, to nam je samo olakšalo evaluaciju - kazat će u razgovoru za The Athletic šef BVB-ove skautske službe Markus Pilawa.

DETALJNA AKCIJA Drugim riječima, Borussia je dobre tri godine znala da želi napadača čiji je otac Alf-Inge deset godina igrao na premierligaškim stadionima (Nottingham Forest, Leeds Utd, Man City), ali je u kolektivnoj navijačkoj memoriji ostao zapamćen samo kao malo plemenitiji ‘balvan’. Zbog toga će TV punditi poput Graema Sounessa sarkastično u eteru posumnjati da Erling na talentu treba zahvaliti majci. Gospođa Gry Marita je, inače, bila uspješna sedmobojka.

MINO RAIOLA Odgledavši 28 Haalandovih utakmica, klupski šefovi Watzke i Zorc odlučili su da u siječnju krenu na mladu zvijezdu svim raspoloživim adutima. Slično kao u slučaju Olmova transfera u Leipzig, igrača je valjalo diplomatski obraditi - Dortmund je kao stvoren za tvoj novi iskorak, ovdje ćeš biti važan i obožavan, spremit ćemo te za sljedeći veliki iskorak - pri čemu su uloge zadužili i Bjorn Gulden, Norvežanin na čelu Pume (službeni dobavljač Borussije), kao i danski reprezentativac Thomas Delaney koji je igrača šarmirao WhatsApp porukama podrške.

Kada su, prema izvorima The Athletica, agent Mino Raiola i otac Alf-Inge nagrađeni milijunskim provizijama za igračev potpis, operacija je bila zaokružena. Ole Gunnar Solskjaer doletio je u Salzburg ne bi li u četiri oka uvjerio nogometaša da promijeni odluku, ali već je bilo kasno. Vruće čudo od djeteta već je pronašlo stan u Dortmundu. A sljedeći put kada mu pokucaju na vrata, emisari Man Uniteda njegova poslodavca mogu razoružati jedino iznosom u rangu onog koji je PSG platio Monacu za Mbappéa. 180 milijuna eura, cijene ‘wunderkinda’ odletjele su u nebo...

Linker
17. travanj 2024 19:04