Foto: Tom Dubravec / CROPIX
ISPLIVALE NOVE POJEDINOSTI

OTKRIVAMO FINANCIJSKE DETALJE VLAŠIĆEVOG TRANSFERA U EVERTON Hajduk bi mogao zaraditi više od očekivanog, a evo koliko će zarađivati hrvatski talent

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. kolovoz 2017. 16:11

U transferu vrijednom 8 milijuna funti te bonusom od 1 milijun funti, ako Everton uđe u Ligu prvaka, i dodatnih 10 posto od sljedećeg transfera, Nikola Vlašić iz Hajduka odlazi u Everton.

Pitanje je samo hoće li transfer biti realiziran danas ili u četvrtak.

Rekordni transfer bilježi splitski klub, jer nakon Nikole Kalinića koji je 2009. otišao u Blackburn za 7 milijuna eura, Vlašićev transfer u startu vrijedi 8,7 milijuna eura, a ukupna visina transfera lako može prijeći i 10 milijuna eura.

Hajdukova zarada se povećala od prvotnih najava, jer podjela odštete na kraju je dogovorena u omjeru 70:30 u korist kluba za iznos poviše 3 milijuna eura. Tako će Hajduk od transfera Vlašića zaraditi 7 milijuna eura, dok igraču pripada 1,7 milijuna eura od startnog odštetnog zahtjeva bez bonusa.

Split, 270817.
Nogometna utakmica 7. kola Hrvatski telekom prve lige na stadionu na Poljudu.
Hajduk - Istra 1961
Na fotografiji: Nikola Vlasic u napadu
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Vlašića u realizaciji transfera zastupa menadžer Tonči Martić, Hajduk zastupa menadžer Vukmil Vukmirica, a Everton direktor nogometnih operacija Steve Walsh i menadžer Zoran Samardžija.

Istra će se tako pamtiti kao posljednja, Nikola Vlašić odlazi iz Splita preko Londona za Liverpool gdje će finiširati sve detalje vezane uz transfer u Everton. Dojam koji je ostavio Vlašić prilikom izlaska s utakmice protiv Puljana nije bio pogrešan, odigrao je oproštajnu utakmicu. Od debija u srpnju 2014. do posljednjeg susreta s Istrom upisao je ukupno 120 nastupa u dresu Hajduka postigavši pritom 13 golova. Igrač kojem se od starta predviđala velika karijera dobit će sjajnu šansu pretvoriti talent u klasu igranjem u Premiershipu. U momčadi zajedno s Rooneyjem, Sigurdssonom, kapetanom engleske reprezentacije Jagielkom... Pritom nije zanemariva ni igračeva zarada, jer Vlašić će u Evertonu imati nešto manje od 2 milijuna eura, odnosno 1 milijun eura neto po sezoni. Za usporedbu, u Hajduku je godišnje zarađivao 180.000 eura.

Split, 270817.
Nogomet.
Stadion Poljud.
7 kolo prve HNL izmedju Hajduka i Istre.
Na fotografiji: Nikola Vlasic slavi postignuti pogodak
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Kako je došlo do transfera u Everton, više-manje se zna. Everton je Nikolu Vlašića na djelu vidio u prvom susretu na Goodisonu, od tada je živ interes Ronalda Koemana koji je nakon splitskog uzvrata definitivno odlučio “to je igrač za Toffeese”. Od prošlog petka počeli su konkretni razgovori na relaciji Everton - Hajduk kojima je pečat dao Nadzorni odbor Hajduka. Everton se pojavio na kraju priče, ali od samog početka igranja Vlašića za Hajduk nizali su se opcije transfera.

Već u ljeto 2014. kada je Vlašić tek krenuo sa seniorskim nogometom pojavio se interes klubova s Otoka. Tottenham se prvi javio, isti Tottenham koji je i ovog ljeta bio zainteresiran za Vlašića. Ali, ne tako silno kao Everton koji je odlučio dovesti Vlašića na Goodison ne mareći pritom za cijenu. Jer, činjenica je da Everton nije imao pravog konkurenta u nadmetanju za dovođenje Vlašića. Bilo je samo pitanje hoće li ostati u Hajduku ili otići u Liverpool, treće jake opcije jednostavno nije bilo. Što se dopalo Koemanu kod Vlašića nije teško pretpostaviti, tjelesne mogućnosti 19-godišnjeg Splićanina koji se kao šilo probijao kroz dvije protivničke linije impresionirale su i Koemana koji se u sportskoj karijeri nagledao velikih igrača. Čovjek koji je odlučivao pobjednika Kupa prvaka, trener koji je već tri sezone u Premiershipu sigurno zna vidjeti kakav je potencijal Vlašić.

Split, 270817.
Nogomet.
Stadion Poljud.
7 kolo prve HNL izmedju Hajduka i Istre.
Na fotografiji: Nikola Vlasic slavi postignuti pogodak
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Prije godinu i pol dana obitelj Vlašić odbila je 10 milijuna eura od neimenovanog engleskog kluba. Nikada se nije saznao pravi razlog hrabrosti odbijanja takve ponude, ali nakon što se Nikola spakirao za preseljenje na Goodison, nitko više ne pita zbog čega je tata Vlašić povukao takav potez. Jer, u konačnici, svi su profitirali.

Apsurdno zvuči, ali je istinito, Everton je Hajduku u konačnici donio veću zaradu nego igranje Europske lige. Naime, da je Hajduk ušao u Europsku ligu zaradio bi 2,6 milijuna eura, a ovako je svotu gotovo utrostručio. Ili, preciznije rečeno, ako se ostvare bonusi, sigurno je može utrostručiti. Ponekad u životu treba imati i sreće, treba se naći na pravome mjestu u pravom trenutku. Da nije bilo tako ne bismo pisali o rekordnom transferu igrača Hajduka i velikoj Vlašićevoj prilici u Premiershipu...

Linker
19. travanj 2024 02:50