REUTERS
LOVA DO KROVA

OVAKO IZGLEDA LISTA TOP 10 NAJVREDNIJIH NOGOMETAŠA SVIJETA! FRANCUSKO ČUDO OD NAPADAČA I DALJE NA VRHU Leu Messiju pala cijena za 30 milijuna eura!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. lipanj 2019. 22:06

Nisu hrvatski igrači jedini kojima su vrijednosti, po Transfermarktu, pale, ne moraju Modrić, Rakitić i društvo brinuti zbog takvog trenda. Jednostavno, starih zasluga nema, godine čine svoje, a u kombinaciji s nešto slabijom klupskom sezonom (nekome je to ispadanje iz lige, nekome neosvajanje Lige prvaka, a nekom lošiji klupski status), sve to utječe na kreiranje vrijednosti na toj internetskoj stranici. Recimo, Leu Messiju vrijednost je pala za čak 30 milijuna eura, umjesto 180, sad ga procjenjuju na 150 milijuna eura.

Jednako toliko nazadovao je i Gareth Bale, koji se, složit ćete se, ove sezone ni po čemu ne može mjeriti da sjajnim Argentincem. Alexis Sanchez, Marcelo i Diego Costa, koji su i objektivno imali sezone za zaborav, ubilježili su najviši pad na tržištu, od 35 milijuna eura. Cristiano Ronaldo, primjerice, pao je 10 milijuna u odnosu na prijašnju vrijednost i sad je na 90 milijuna eura.

Gledajući po Transfermarktu tko je trenutno najvredniji igrač svijeta, dvojbe nema, to je i dalje Kylian Mbappe, koji je narastao za čak 80 milijuna eura od zadnje promjene ljestvice. Procjenjuju ga na 200 milijuna eura. Neymar, koji je definitivno imao lošu sezonu, prepunu ozljeda i razočaranja, nije pao ni za cent te je i dalje na 180 milijuna eura. Ali njemu je tek 27 godina i to mu olakšava situaciju na tržištu.

Harry Kane, Leo Messi i Mohamed Salah nalaze se na 150 milijuna eura, Sterling je na 140 milijuna, slijede ga Griezmann i De Bruyne sa 130, Mane je na 120 milijuna. U krugu 100 milijuna eura nalaze se trenutno i Jan Oblak, Christian Eriksen, Ousmane Dembele, Paul Pogba, Leroy Sane i Jadon Sancho. Potonji je ujedno i igrač koji je najviše napredovao na ovoj ljestvici, od prošlog izračuna vrijednost mu se povećala za čak 85 milijuna eura!

Zlatno pravilo

Tada je, naime, vrijedio samo 15 milijuna. Frenkie de Jong, koji sad vrijedi 85 milijuna, skočio je za 78 milijuna, a Joao Felix (70 milijuna) za 68 milijuna eura. Prije toga je vrijedio tek dva milijuna eura?! Još nije ažurirana cijena Hazardova transfera u Real, ovisno o bonusima mogla bi doseći i 130 milijuna eura, čime će Belgijac doći u krug najvrednijih, a već je sad također u ovom društvu 100+.

Jasno, još jednom treba ponoviti, ovo su tek neki omjeri, okvirna kretanja, pravu će presudu reći tržište. Zlatno je i jedino pravilo da igrač vrijedi onoliko koliko ga netko plati. Prijelazni se rok tek zahuktava, najbogatiji i najjači klubovi tek se bude i sigurno će promjena ljestvica vrijednosti igrača biti u izobilju.

Linker
07. travanj 2024 18:20