Goran Mehkek / CROPIX
TRANSFER SAGA

IPAK JE DOŠLA: U MAKSIMIR STIGLA PONUDA S BARCELONINIM MEMORANDUMOM ZA OLMA! U Dinamu ostali uvrijeđeni svotom koju je ponudio gigant s Nou Campa...

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 07. siječanj 2020. 14:53

Dinamo je uvrijedila Barcelonina ponuda od 10 milijuna eura, jer Danija Olma Transfermarkt od 27. prosinca procjenjuje na 35 milijuna eura, iako 21-godišnjem španjolskom reprezentativcu ugovor ističe relativno skoro, u lipnju 2021. i ovaj siječanj je zapravo posljednja prilika za eventualnu prodaju za odštetu od preko 20 milijuna eura, o kojoj bi, kako smo razumjeli iz neslužbenih razgovora sa svim stranama, klub iz Maksimira pregovarao.

Trenutno se zna samo da je ponuda na 10 milijuna eura s mogućim bonusima doista stigla u Maksimir, svota se i iz našeg i iz Dinamova kuta može smatrati smiješnom, ali pismo je poslano s memorandumom FC Barcelone, potvrdili su nam to iz kluba, iako su preneraženi brojkom.

- Ponudu je poslao moj partner iz Kine, koji radi u agenciji sa mnom i koji ima Barceloninu punomoć. Ne radi se o nikakvom lažnjaku, neka Dinamo na nju odgovori ako misli da nije prava, uvjeravam vas da bi na to stigla nova. Nije bitna svota koja piše, u pregovorima je uobičajena licitacija, no svi znaju kad ističe Olmov ugovor i ne žele plaćati ne znam kakvu odštetu kad će već od sljedećeg ljeta igrača praktički moći dobiti za puno manje nego što su u Maksimiru zamislili – kazao nam je Andy Bara, igračev hrvatski zastupnik koji sa Španjolcem Juanmom Lopezom brine o Olmovoj karijeri.

Dakako, tu je i Danijev otac, Miguel Olmo. Razumljivo je da su osjetljivi kad se Barcelonu u kojoj je Dani nogometno prohodao dovodi u negativni kontekst, no jedna i druga strana su dali puno toga u medije i čim su se saznale brojke krenuli su komentari i snebivanja.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX CROPIX

- Ne treba se klub javiti direktno klubu, tako rade samo Nijemci. Španjolci i Talijani rade preko agenata – osnažuje svoju poziciju Bara, koji je Danija Olma svojedobno i preporučio "modrima", surađivali su na puno drugih poslova pa sad očekuje fleksibilnost i s druge strane.

- Dani je gospodin, on će svoje obveze nastaviti profesionalno obavljati, nije zaslužio da se preko njega vode bitke izvan terena.

Toliko, dakle, od Bare i nazovimo je tako, Olmove strane, čiju punomoć ima. Iz Dinama smo također dobili potvrdu da je ponuda, iako je bilo objavljeno 25 milijuna, točno na 10 milijuna eura, a na takve se iz Maksimira ne reagira. Primjerice, Borussia (M) je ljetos, još prije Eura U21, ponudila 19 milijuna eura, tada su se "modri" zahvalili, a sljedeća iz M'gladbacha nije došla. U međuvremenu je Olmova vrijednost prema Transfermarktu, koliko god on nevjerodostojan bio, ali ipak je jedini specijalizirani portal i kao relevantnog ga koriste i L'Equipe, La Gazzetta dello Sport, Marca i engleski mediji, porasla sa 15 na 30, pa nedavno na 35 milijuna eura. Napadati 35 milijuna sa 10 zvuči kao cjenkanje na turskim bazarima...

Podsjećamo, još u kolovozu Dinamo je Olmu ponudio novi petogodišnji ugovor po kojem bi po sezoni zarađivao milijun eura neto, otprilike četiri puta više nego po dosadašnjem, bez fiksne odštetne klauzule, ali dosad ga nije želio potpisati. Svi, uključujući i Dinamo, nadali su se ili očekivali prodaju do kraja kolovoza, no nijedna ponuda nije došla, a Olmo je naposljetku pod stručnim vodstvom Nenada Bjelice uveo "modre" u Ligu prvaka od koje su zaradili preko 30 milijuna Uefinih premija.

Nadalje, kako smo već pisali, Dani je s ocem i svojim agentima ponovno u prosincu bio na pregovorima u klubu o novom ugovoru i ne sumnjamo da im je dano do znanja da ako ove zime ne bude transfera, ne potpiše li se novi koji bi trajao do ljeta 2024. klub će posegnuti za mjerom da igrač od veljače bude na tribini.

Zagreb, 181219. 
Stadion Maksimir. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 6. kolo, 
GNK Dinamo - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

I baš ta zadnja situacija želi se izbjeći, jer Olmo je zbog svega dosad što je dao klubu čiji je postao ljubimac navijača - nije zaslužio. No, klub mora gledati svoj interes: Olmo mu nakon ispadanja iz Europe nije presudan za dovršetak hrvatskog prvenstva i kupa, a logično je razigravati igrače koji će ovog ljeta kretati u novu europsku avanturu. Bilo bi loše za imidž kluba, ali i trenera Bjelice, da Dani od veljače samo trenira, a ne igra. U tom slučaju ne bi mogao konkurirati ni za nastup na Euru#SAGAOLMO za Španjolsku, za koju je jesenas debitirao. O materijalnom gubitku, jer riskira se da Dani na ljeto ode za samo simboličnu odštetu, s obzirom da je od siječnja 2021. slobodan igrač, da i ne govorimo.

- Dani ima ugovor još godinu i pol, nema još ponuda koje bi zadovoljile klub, pa mislim čak ni Danija, tako da se on normalno priključuje u petak treninzima. Računamo na njega na proljetni dio sezone – kazao je Bjelica u utorak, a na dodatno pitanje, bi li mu više odgovaralo da ostane ili da ode, pa da se na proljeće već počinje uigravati nova momčad za Europu, trener "modrih" je odgovorio:

- Meni odgovara ono što je najbolje za Olma i za klub. Ako je najbolje rješenje da ostane i produži ugovor, onda ćemo na njemu graditi našu igru na proljeće, ako ne, onda će neki drugi igrači dobiti prednost, ali time se ne opterećujem uopće jer klub odlučuje o tome. Pripremam se kao da će Olmo ostati, ali ako ne ostane imamo puno unutarnjih rezervi u igračima poput Ivanušeca, Majera i Gojaka, koji ga mogu dostojno zamijeniti. Dakle, pitanje Olma me nimalo ne uznemirava – poručio je Bjelica.

Strategu "modrih", realno, najviše odgovara Olmov transfer u siječnju, jer čak i da potpiše novi ugovor Olmo bi gotovo sigurno bio prodan ovo ljeto, prije ili nakon Eura i #SAGAOLMOne bi s Dinamom išao u planirani novi pohod na Ligu prvaka, pa bi ga se na proljeće "razigravalo" samo da bude u formi za eventualni poziv Luisa Enriquea. Kojem se Olmo sviđa jer konkurira za tri uloge u vezi i tri u napadu i ostanak u HNL-u ne bi bio toliko hendikep. U novom klubu je, pak, uvijek rizik hoće li se brzo prilagoditi i postati prvotimac, a to potonje je ono što njegov otac najviše i traži, "projekt u kojem će Dani igrati". A odluči li neki klub do kraja siječnja platiti, primjerice, 30 milijuna eura, Olmu će sigurno dati čvrstu priliku da se odmah pokaže na terenu...

Linker
20. travanj 2024 21:49