REUTERS
POSAO BLIZU DOGOVORA

POVIJEST SE PONAVLJA! NIKO KOVAČ SE VEĆ POMIRIO S ODLASKOM VAŽNOG IGRAČA U REDOVE ZAKLETOG RIVALA Bayern traži čak 30 milijuna eura za 30-godišnjaka

NJEMAČKA Iskusni stoper blizu je povratka u Borussiju Dortmund, iz koje je prije tri godine stigao u Bayern, ali velika konkurencija tjera ga iz Münchena
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 16. lipanj 2019. 14:01

Ponavlja li se povijest i hoće li se, nakon Nurija Sahina, Shinjia Kagawe i Maria Götzea, još jedan igrač vratiti na Westfalen? Priča o mogućem povratku Matsa Hummelsa u redove Borussije iz Dortmunda nakon tri godine izbivanja dobiva sve ozbiljnije konture, ali za sada osim nagađanja i analiza nema još konkretnih akcija.

Borussia Dortmund je ovog ljeta već potrošila 97 milijuna eura, otkupili su od Barcelone ugovor napadača Paca Alcacera (21 milijun eura), iz Hoffenheima je doveden lijevi branič Nico Schulz (25,5), iz Borussije Mönchengladbach lijevo krilo Thorgan Hazard (25,5), te iz Bayera ofenzivni veznjak Julian Brandt (25). Međutim, tu u Dortmundu ne misle stati, jer trener Lucien Favre traži stopera i to po mogućnosti iskusnog, koji bi odmah mogao uskočiti u prvu postavu.

Upravo zbog šuplje obrane Borussia je prošle sezone ostala prekratka u utrci za naslov prvaka Njemačke s Bayernom. Čak 44 pogotka dobili su crno-žuti, od toga 26 u drugom dijelu sezone, previše za titulu prvaka.

- Vjerujem da ćemo se opet vidjeti i znam da takav osjećaj gaje i Michael Zorc, te suigrači. Uvijek si dobro došao u naš klub i iznimno smo ponosni što si osam i pol godina nosio naš dres - rekao je prije tri godine Hans Joachim Watzke, izvršni predsjednik Borussije prilikom oproštaja od Hummelsa.

MUNICH, GERMANY - MARCH 13: Mats Hummels of Muenchen looks dejeceted after loosing the UEFA Champions League Round of 16 Second Leg match between FC Bayern Muenchen and Liverpool at Allianz Arena on March 13, 2019 in Munich, Bavaria. (Photo by Lars Baron/Bongarts/Getty Images)
Lars Baron/Bongarts/Getty Images

Francuski dvojac

Te 2016. godine jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu zapravo se vratio u matični klub, jer prve nogometne korake napravio je u Bayernu, koji je za povratak “izgubljenog sina” proslijedio 35 milijuna eura na račun dortmundskog kluba. Činilo se tada da su Watzkeove riječi tek kurtoazija, međutim, sve je izglednije da bi 30-godišnji branič mogao opet zaigrati u klubu u kojem je bio i kapetan. Inače dobro informirani Bild donosi priču kako su pregovori dva kluba daleko odmaknuli, no za sada nitko ne izlazi u javnost s detaljima.

- Ne želim komentirati glasine - kratko je izjavio sportski direktor kluba iz Dortmunda Michael Zorc.

Zašto bi Hummels napuštao Bayern s kojim ima ugovor još dvije sezone i u kojem godišnje zarađuje 12 milijuna eura? Bavarci su za sada kupovali samo defenzivce, za dva svjetska prvaka s Francuskom - Lucasa Hernandeza i Benjamina Pavarda - platili su ukupno 115 milijuna eura, tu je i neprikosnoveni Niklas Süle, koji se kod Nike Kovača isprofilirao kao stoper broj jedan.

Kada smo već kod Bayernova trenera, on je jesenas imao dosta problema upravo s Hummelsom, jer je Boateng bio u prednosti, no tijekom proljeća sve se stubokom promijenilo i 30-godišnjak je zauzeo svoje mjesto uz Sülea.

LEIPZIG, GERMANY - MAY 11:  Niko Kovac, Manager of Bayern Munich gives instructions during the Bundesliga match between RB Leipzig and FC Bayern Muenchen at Red Bull Arena on May 11, 2019 in Leipzig, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Sigurno mjesto

Međutim, dolaskom spomenutog dvojca, i to skupo plaćenog, opet bi mogao postati višak, odnosno minutaža bi mu se mogla bitno smanjiti. Vrati li se, pak, u Borussiju Dortmund zna da ga čeka sigurno mjesto u početnoj postavi, ali bi se u tom slučaju morao odreći dijela primanja, vjeruje se da bi mu crno-žuti mogli godišnje platiti 10 milijuna eura.

Posljednje vijesti govore kako se i Kovač pomirio s njegovim odlaskom, Bayern traži 30 milijuna eura, ali vjeruje se da će na koncu cijena biti ipak do 25 milijuna. Eventualnim odlaskom Hummelsa došlo bi i do promjene statusa Jeromea Boatenga, koji je dobio slobodne ruke, ali Bayern ne može ostati na tri stopera, pa bi u tom slučaju on mogao ostati...

3 godine Hummels je član Bayerna (118 utakmica, 8 pogodaka)

Linker
24. travanj 2024 09:06