Screenshot: YouTube
ZANIMLJIVO POJAČANJE

POZNAT JE NOVI TRENER HITA HNL-A, BIVŠI KLUB VEĆ SE OPROSTIO OD OMILJENOG TRENERA EMOTIVNOM PORUKOM On je novi strani trener u Hrvatskoj...

GORICA Predsjednik Črnko i sportski direktor Nikoličius jučer prvi put smijenili trenera otkako je velikogorički klub prvoligaš, a iz Latvije je procurilo i ime novog trenera...
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. veljača 2020. 09:36

Prvi put otkako je prvoligaš, Gorica je jučer smijenila trenera. Sergej Jakirović je ujutro odradio trening s momčadi, ali popodne su mu predsjednik Nenad Črnko i sportski direktor Mindaugas Nikoličius uručili otkaz, odnosno raskinut je trogodišnji ugovor potpisan lipnja 2018. kad je velikogorički klub postao član elitnog razreda hrvatskog nogometa nakon 24 godine čekanja.

Novi možda već danas

Kako već priliči modernim vremenima, predsjednik Črnko oglasio se kratkim priopćenjem na službenoj stranici kluba.

- Ovo je jedna od težih stvari u sportu, trenutak kad doslovno morate prelomiti. Nažalost, nismo mi ništa bolji ili drukčiji od ostalih, u nogometu su rastanci dio svakodnevice. Takve stvari se događaju. Iznimno cijenim Sergeja i to što smo se danas razišli, pod ovakvim okolnostima, uopće ne znači da nećemo u budućnosti raditi zajedno. Velika hvala Sergeju Jakiroviću za sve što je napravio s Goricom, uvjeren sam da će napraviti veliku karijeru u budućnosti, ne samo u Hrvatskoj, nego i u inozemstvu. U meni i Gorici zasigurno će imati velikog prijatelja i podršku, a trenutke kao što su ovi nastojat ćemo svi zajedno što prije zaboraviti i s pogledom prema naprijed krenuti u nove pobjede - napisao je predsjednik Gorice Nenad Črnko u obrazloženju odluke o smjeni na klupi.

O novom treneru i nasljedniku Jakirovića jučer Črnko nije želio govoriti, no po vijestima iz Latvije, novi trener Gorice trebao bi biti Valdas Dambrauskas, dosadašnji trener latvijskog RFS-a.

Latvijski klub već je poželio sreću svom bivšem treneru, emotivnom porukom na Twitteru.

"Valdas, ti si dio naše obitelji i uvijek ćeš biti dobrodošao u naš klub. Želimo ti sreću i hvala ti na napretku i vjeri koju smo gradili u klubu, zajedničkim sanagama. Hvala ti na teškom i predanom radu i pobjedama, i trofejima", objavio je RFS nakon sporazumnog prekida s očito omiljenim trenerom.

Danas je stigla i potvrda iz Gorice - u 14.45 bit će održana izvanredna konferencija za novinare na kojoj će klub predstaviti novog trenera. Odmah nakon presice, novi će trener povesti i svoj prvi trening s momčadi, a prvu utakmicu vodit će u petak (19.00), kad u Veliku Goricu dolazi Istra 1961.

Dambrauskas je 43-godišnjak koji se trenerskim poslom bavi 13 godina, ali ne dolazi iz nogometnog svijeta i nije bio profesionalni nogometaš. Trenerski je zanat pekao u Engleskoj, u omladinskoj školi Manchester Uniteda, Fulhama i Brentforda, ali i u Barceloninoj akademiji.

Prvi klub koji je samostano vodio je engleski niželigaš Kingsbury London Tigers, potom je preuzeo litvansku U-17 i U-19 reprezentaciju, a zatim Ekranas i Žalgiris, s kojim je dvaput osvajao naslov prvaka.

Upravo je u to vrijeme u klubu iz Kaunasa radio i sportski direktor Gorice Mindaugas Nikoličius, te je očito dobro upoznao Dambrauskasa i njegove kvalitete.

Jakirović nasljedniku ostavlja šesto mjesto sa šest bodova zaostatka za petom Lokomotivom i sedam za četvrtoplasiranim Osijekom, a skromni učinak od dva boda u četiri utakmice u nastavku prvenstva bez postignutog gola, može se okarakterizirati kao glavnim razlogom za promjenu na klupi.

Kap koja je prelila čašu bio je subotnji poraz 0:6 od Hajduka na Poljudu, koji je potvrdio aktualnu krizu rezultata, ali i izazvao razočaranje Črnka i Nikoličiusa jer su smatrali da je trener odabrao lošu taktiku i postavio krive igrače u početni sastav. Iako je Gorica igrala u ta četiri kola s četiri prvoplasirane momčadi i gubila u gostima kod Dinama i Hajduka, očito su predsjednik i sportski direktor procijenili da se Jakirović ne može izvući i dati novi impuls, te u utakmicama s nominalno lakšim suparnicima vratiti Goricu na pobjedničku stazu.

Kraj jedne ere

Neki upućeniji u odnose u svlačionici tvrde da je Jakirović imao i narušene odnose s nekim igračima, ali to su već skriveni detalji koji su uvijek predmet špekulacija i sumnji, pogotovo jer je Jakirović otpočetka mandata držao odličnu atmosferu, koja je bila jedan od glavnih aduta Gorice u svim njezinim uspjesima i velikim pobjedama. Za primjer je najbolje uzeti podatak da je velikogorički klub lani imao igrača iz čak 11 država, pa je već komunikacija s njima bila veliki uspjeh, a kamoli ne uklapanje u skladnu cjelinu koja je bila klapa na terenu i izvan njega.

Bilo kako bilo, jedna era je u Velikoj Gorici završila, a Jakirović unatoč svemu može biti ponosan na ono što je postigao u prošlih godinu i pol jer je pod njegovim vodstvom jedan mali klub postao ozbiljan prvoligaš...

Linker
19. travanj 2024 13:15