REUTERS/Murad Sezer
STIŽE BEZ ODŠTETE

PREDSTAVLJAMO IGRAČA KOJI BI TREBAO BITI DALEKO NAJVEĆE POJAČANJE HAJDUKA OVOG LJETA Bolji je od mnogih bivših napadača 'bilih'!

HAJDUK Na Poljud bi u petak trebao, nakon Uchedua, stići drugi Nigerijac ove sezone
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. srpanj 2019. 22:41

Samuel Eduok trebao bi se do petka priključiti Hajduku. Nigerijca se željno iščekuje na Poljudu, premda nije u pitanju klasična devetka, već više krilni igrač. Desno krilo, preciznije rečeno, što znači da bi Edouk bio istinska konkurencija Gyurcsu. Može Nigerijac igrati i devetku, pravog centarfora, što znači da bi mijenjao Caktaša ukoliko Hajduk nađe dobru ponudu kojom bi unovčio 19 golova dugopoljskog fantazista iz prošle sezone.

Edouk bi po svojim karakteristika trebao biti pojačanje za Hajduk, ali prije svega 25-godišnji Nigerijac predstavlja rješenja Bijelih za prodajni izlog u kojem se nalaze ofenzivni igrači. Kako je Simić došao da bi Lopez mogao na mercato, tako je i Edouk igrač koji po svom profilu može mijenjati krila, ali igrati i na poziciji središnjeg napadača.

Za Hajduk je svakako dobra činjenica da stiže u statusu besplatnog igrača jer, primjerice, Erzurumspor je platio Kasimpaši 400.000 eura prošle zime da bi doveo igrača koji je u 18 nastupa zabio pet zgoditaka. Još je u Erzurumu dodao četiri u 15 utakmica i sezonu zaključio s devet golova u 33 nastupa, ali na kraju je njegov klub ispao iz prvoligaškog društva, a Nigerijac, na radost Hajduka, postao slobodan igrač.

Gzira United - Hajduk -  Malta 09.07.2019.
Foto: Robert Matić / HNK Hajduk
Screenshot: Youtube

Za Jaira i Gyurcsa plaćao je Hajduk odštetu, pa bi Eduok bio prvi napadač u posljednjih godinu i pol dana za kojeg se ne plaća odšteta. Kakav je igrač teško je govoriti prije nego se pojavi na Poljudu, potpiše i odradi poneki trening s Bijelima, međutim jasno je da bi Edouk po svemu zaista trebao biti pojačanje. Ima iskustvo, ima dvije sezone igranja u Europi, može igrati na sve tri napadačke pozicije i ako ništa drugo s njim se dobiva na širini kadra u trenutku kada Bijeli imaju definirane Jaira i Gyurcsa kao krila, te Caktaša u ulozi povučenog napadača.

Jasno je da bi odlaskom Caktaša morao Oreščanin mijenjati igru, doći do onog plana B o kojem smo pričali prije utakmice s Maltežanima. Ali, ne treba žuriti u prosudbama i projekciji budućnosti. Nije još Edouk ni sletio u Split, a kamoli da bismo mogli objektivno procijeniti u kakvom je stanju i gdje bi ga Oreščanin mogao gurnuti u napadačkom tercetu.

Korak naprijed

Ali na papiru kvalitetu posjeduje. Veću nego mnogi napadači koji su proteklih sezona dolazili u Hajduk, a pritom su imali unosne ugovore koji su im jamčili visoke plaće.

U ljeto 2016. na Poljud su stigli napadač portugalskog drugoligaša Olhanensea Said Ahmed Said, zatim bivši prvotimac turskog Mersina Marko Futacs s devet mjeseci rehabilitacije iza sebe, te Ante Erceg, također iz turske lige, ali ne prve, nego druge. Turska je očito zemlja iz koje Bijeli znaju dovući napadača, jer su se Futacs i Erceg pokazali kao pojačanja. Dapače, na Ercegu je Hajduk i zaradio, a Futacs je status pojačanja imao jednu sezonu, dok se drugu ozlijedio, a za treću nagodbom uzeo dio ugovora.

I Futacs je kao i Edouk stigao iz kluba koji je ispao iz Prve lige Turske. Tada Mersin, danas Erzurum, s tom razlikom što Nigerijac nema prijavljenu ozljedu, niti je toliko dugo pauzirao kao Futacs kojem je trebalo još četiri-pet mjeseci u Hajduku da bi se vratio u formu. Zato bi Edouk po svim karakteristikama trebao biti Hajdukov korak naprijed, ali oprezni smo u najavi. Prvo, dok igrač dođe, pa onda dok počne igrati, koliko je dugu stanku imao... Puno je faktora, ali za Edouka je dobra još jedna činjenica.

Milijuni u Kini

Iz Afrike je Hajduk već imao dva sjajna napadača proteklih šest godina. Kouassija su pronašli u Obali Bjelokosti, dok su Kamerunca Ohandzu uzeli iz Sesveta, jer mu Dinamo nije vjerovao da se može do kraja oporaviti i svoj talent potvrđivati u seriji utakmica. Danas obojica tresu mreže po Kini, imaju milijunske godišnje ugovore, a milijunske iznose u eurima uzeo je i Hajduk u izlaznim transferima Kouassija i Ohandze. Zbog svega izrečenog, nestrpljivo se čeka Edouka, drugog Nigerijca ove sezone nakon Uchedua, 20-godišnjeg napadača koji je potpisao početkom lipnja i odmah je proslijeđen u drugu momčad. Edouk je ipak za prvu, igrač za čvrsti iskorak Bijelih u HNL-u, a možda i u Europi.

Samuel Eduok

Rođen 31. siječnja 1994. u Ituu

Reprezentacija

1 nastup, 0 golova

Igračka karijera

Akwa United, Dolphin,

Esperance, Kasimpaša,

BB Erzurumspor

Klupski učinak

Esperance

31 utakmice, 8 golova,

4 asistencije

Kasimpaša

94 utakmice, 19 golova,

10 asistencija

Erzurumspor

15 utakmica, 4 gola,

1 asistencija

Linker
18. travanj 2024 11:44