Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
PRIJATELJI NA SUPROTNIM STRANAMA

PRIČA O USPJEHU S MAKSIMIRA PONAVLJA SE NA POLJUDU Nakon transfera karijere Dinamovog braniča, istim putem kreće i jedan od ključnih hajdukovaca!?

PRIČA O ŽIVOTNOM USPJEHU S MAKSIMIRA PONAVLJA SE I NA POLJUDU Nakon transfera karijere Dinamovog braniča, istim putem kreće i jedan od ključnih igrača Hajduka!?
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 23. travanj 2020. 22:59

Ardian Ismajli (23) jedan je od igrača kojem prvenstveni prekid nije došao u dobrom trenutku, jer ga je ozbiljno pratilo nekoliko talijanskih klubova. U prvom je redu sjedila Verona našeg Ivana Jurića, koja na ljeto ostaje bez Amira Rrrahmanija (26). Nekadašnjeg igrača Splita i Dinama Verona je prodala Napoliju za uistinu nevjerojatnih 14 milijuna eura. Nogometni menadžment Verone u Ismajliju vidi igrača koji bi mogao nadomjestiti Rrahmanija.

Starter s 19 godina

Ismajli je na Poljud stigao u veljači 2016. godine, kao talentirani stoper Prištine. U srpnju je u prvenstvu startao kao član udarne Hajdukove postave, iako je imao samo 19 godina, a treneri u pravilu preferiraju iskusnije stopere. Ismajli je, doduše, često igrao i poziciju desnog beka. U udarnoj postavi zadržao se sve do 11. kola kada ga je trener Pušnik u utakmici protiv Dinama zamijenio već na poluvremenu, očito nezadovoljan onim što je pokazao na poziciji desnog beka.

Split, 261019.
Stadion u Poljudu.
Utakmica 1. HNL izmedju Hajduka i Slaven Belupa.
Na fotografiji: Ismajli Ardian i Ivan Krstanovic
Foto: Duje Klaric / CROPIX
CROPIX

Tu su počeli Ismajlijevi problemi sa statusom, mjesto neupitnog startera ponovno je zauzeo tek u listopadu 2018. godine. U međuvremenu su se smjenjivali treneri, mijenjale taktike, zahtjevi, a za mladog igrača to su velike promjene u kojima nije lako pronaći željeni ritam i koncentraciju. Ismajli je znao odigrati i pet utakmica u nizu, i to svih 90 minuta pa onda sljedećih 15 kola čekati novu šansu. Što mu se dogodilo kod Željka Kopića. Na sreću, u listopadu 2018. Zoran Vulić ga je postavio u prvu postavu, na njemu omiljenu poziciju desnog stopera koju više nije ispuštao.

Treneri ga cijene

Ismajli tako ima 23 godine, ali samo 75 prvoligaških utakmica, što znači da ga još ne možemo smatrati zrelim igračem. Da još uvijek zna ‘izgorjeti’, vidjeli smo i u proljetnom derbiju protiv Dinama kada je za dva starta na centru igrališta dobio dva žuta kartona i već u 40. minuti doveo svoju momčad u jako težak položaj koji je Dinamo do kraja utakmice znalački iskoristio.

Zagreb, 240219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 22. kola 1. HNL izmedju GNK Dinamo Zagreb i NK Osijek. Na fotografiji: Amir Rrahmani.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX

Međutim, Ismajli je iznimno zahvalan stoper kakvog suigrači vole i kakvog treneri cijene. Ima odličnu brzinu, voli se priključiti napadu i ne boji se ići ‘u meso’ u duelu sa suparničkim igračem. Taktičku, ali i tehničku potkovanost potvrdio je i kad se bez ikakvog problema prilagodio na Tudorovu igru s tri stopera u zadnjoj liniji. U takvoj igri baš su stoperi ti koji jako moraju promijeniti način obrane, jer odjednom više ne čuvaju prostor, nego moraju juriti suparničke napadače. Ismajli je pokazao da bez problema može raditi i jedno i drugo. Što je odmah privuklo kupce iz Italije, jer tamo su takvi stoperi posebno cijenjeni.

Naravno da je u ovom trenutku teško reći hoće li i koliki novac Hajduk na ljetu zaraditi na Ismajliju, jer tržište ‘čeka i osluškuje’. Ismajli ne ide u red igrača koji su skupi i posebno atraktivni, ali takav nije bio ni Rrahmani, koji je iz Dinama u Veronu otišao za dva milijuna eura, da bi ga samo pola godine kasnije kupio Napoli za sedam puta veći iznos.

Ismajli i Rrahmani su s Kosova, ali Ismajli je izabrao dres Albanije

Ardian Ismajli i Amir Rrahmani dolaze s Kosova. Rrahmani je krenuo iz malene Drenice, Ismajli iz velike Prištine. Kao mladi igrači obojica su došli u Split, ali Rrahmani u Park mladeži, a Ismajli na Poljud. Obojica su bila i reprezentativci.

Rrahmani je izabrao Kosovo kad se pojavila opcija biranja, Ismajli je pak bio reprezentativac Kosova, ali se na koncu odlučio za Albaniju te za nju sada već ima 11 upisanih nastupa.

Ismajli još nema hrvatsku putovnicu, nedostaje mu malo više od pola godine da napuni pet godina boravka u Hrvatskoj, što mu može predstavljati problem kod transfera, jer će bilo gdje u Europi imati tretman stranca. No, imao ga je i Rrahmani pa je napravio sjajne stvari...

Linker
04. svibanj 2024 09:55