Amin M. Jamali/Getty Images
NOVI IZAZOV

PROSLAVLJENI HRVATSKI TRENER NAPUSTIO IRAN I DOGOVORIO NOVI POSAO Ivanković lovi naslov prvaka u već četvrtoj državi: 'Rastanak nije bio lagan'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. lipanj 2019. 15:45

Uhvatili smo ga na putu za more, Branko Ivanković ima razloga za guštanje. Baš je dogovorio novi posao, u idućoj sezoni vodit će saudijski Al Ahli. Iranska je epizoda, definitivno, gotova, Persepolis ostaje divna i uspješna uspomena.

- Moram reći da nisam još ništa potpisao s Al Ahlijem, ali sve smo dogovorili i bit ću trener toga kluba. Odlazim u Arabiju uskoro, do kraja mjeseca bih trebao biti tamo, Iran je, kao što kažete, završena priča - govori Ivanković, ipak s ponešto sjete u glasu.

- Četiri godine sam bio u Persepolisu, osvojili smo šest trofeja, triput bili prvaci, igrali finale azijske Lige prvaka. Već i ranije, a sad posebno, zbližio sam se s tom zemljom, ljudima, gradom i klubom, navijačima. Iran mi je baš prirastao srcu, rastanak sigurno nije bio lagan. Razmišljao sam neko vrijeme što učiniti, na kraju sam se odlučio za odlazak.

Dug neće biti problem

Znamo da se već povlače repovi, da je Persepolis ostao dužan, hoće li se Ivanković uspjeti naplatiti? Pogotovo jer je Iran pod međunarodnim embargom, što je tamošnjim klubovima često i izlika da otežu s uplatom?

- Ma, mislim da to ipak neće biti problem. Igrači i treneri danas su dosta dobro zaštićeni, uvijek postoje instance koje to rješavaju, ako ne ide normalnim putem, postoje ti drugi načini. Treba samo biti strpljiv, siguran sam da ćemo na kraju sve riješiti.

Morne de Klerk/Getty Images
Getty Images

Dakle, Al Ahli je nova Ivankovićeva postaja, o kakvom se klubu radi?

- To je jedan od četiri najveća kluba u Saudijskoj Arabiji. Al Hilal, Al Nassr, Al Ittihad i Al Ahli smatraju se najvećim našim klubovima. U svima, osim u Al Ahliju, dosad su radili naši treneri, sad sam ja dobio tu priliku. Bio sam već u Arabiji, u Ettifaqu, poznajem ligu, nogomet, običaje. Uz Irance, u ovom su dijelu svijeta Saudijci sigurno najzagrijaniji za nogomet.

Ali znamo i da su tamošnji gazde vrlo hiroviti, osjetili su to na svojoj koži ne tako davno Slaven Bilić i Zoran Mamić. Dovedu te s punim povjerenjem, ali jedan-dva poraza i već kupuju jednosmjernu kartu.

- To je tako, ne samo ovdje na Bliskom Istoku. Vidjeli ste koliko se, recimo, Ancelotti zadržao u Bayernu, ili što je sve trebao napraviti Niko Kovač da pridobije povjerenje za nastavak posla u istom tom Bayernu. Jednostavno, kad se baviš trenerskim poslom, onda navikneš živjet s tom vrstom stresa, ne može drukčije.

Nisam se zasitio

Nije li mu već dosta takvog stresa, nije Ivanković više mlad trener, nije se zastitio tih priča i igara?

- Nisam se zasitio izazova, nisam se zasitio rada, volim i želim odgajati mlade igrače, gledati kako se razvijaju, a pogotovo volim taj svakodnevni posao u klubu. To me privlači više od reprezentacije, to je moj način života i sretan sam što i dalje mogu raditi u klubu. Motiviran sam kao i svaki put dosad da napravim rezultat i ostavim dubok trag i u Al Ahliju.

Ambicije su visoke, iako je Al Ahli prošlu prvenstvenu sezonu završio na četvrtom mjestu.

- Al Ahli je klub koji uvijek teži najvišim ciljevima. Ambicija je pobijediti u baš svakoj utakmici, osvajati trofeje, to se uvijek očekuje. Vjerujem da ću biti uspješan, sa mnom kao i uvijek ide i moj stožer, a vidjet ćemo hoćemo li pojačavati i igrački kadar.

Branko Ivanković je dosad bio prvak u tri države, u Hrvatskoj, Kini i Iranu, ovo je dobra prilika da i u četvrtoj zemlji uzme trofej namijenjen prvaku.

- Kažem, uvijek je cilj trofej, pa i u Al Ahliju. K tome, igramo i u drugom krugu Lige prvaka, suparnik nam je upravo Al Hilal, bit će to veliki saudijski obračun. Optimist sam, vjerujem da ćemo nizati pobjede, da ćemo doći što dalje i u Ligi prvaka. Jedva čekam taj novi izazov, novo poglavlje karijere.

Screenshot: FC Persepolis

Inače, zanimljivo da je Branko Ivanković s Persepolisom ove sezone u skupini Lige igrao upravo protiv Al Ahlija. U Teheranu je bilo 2:0 za Persepolis, u Arabiji je slavio Al Ahli 2:1. I na kraju prošao dalje, dok je Persepolis zastao u skupini. Ali Ivanković je zato dobio priliku nastaviti borbu za trofej i u Ligi prvaka, ipak je to natjecanje koje daje dodatan motiv.

Nove prilike

- S Persepolisom sam već bio u finalu, tada nismo uspjeli osvojiti, vjerujem da će biti još prilike za taj pehar - rekao nam je nedavno Ivanković, a sad je tu priliku opet dobio.

Imat će dovoljno vremena da pripremi i upozna momčad, jer azijska Liga prvaka nastavlja se u kolovozu, prvu utakmicu Al Ahli igra kod kuće 6. kolovoza, uzvrat je kod Al Hilala sedam dana kasnije.

Budimir postaje slobodan igrač?

Pitali smo Ivankovića hoće li možda u Al Ahli povesti i Marija Budimira, kojeg je prošle zime doveo u Persepolis.

- Ne znam kakva je njegova trenutačna situacija, osim da ima ugovor s Persepolisom - rekao nam je Ivanković.

Instagram

Ali ugovor možda neće biti nikakva prepreka, jer bi Budimir mogao uskoro postati slobodan igrač. Naime, Persepolis mu duguje novac, očito toliki da Budimir može odmah zatražiti papire i postati slobodan igrač. A onda utjerivati dug dok paralelno traži novi klub. (tn)

Linker
19. travanj 2024 09:54