Getty Images
SVE JE POČELO LJETOS

RAKITIĆU SU PRVO PORUČILI DA GA NE ŽELE, A ONDA SU MU POSTAVILI ČITAV NIZ SULUDIH UVJETA Evo kako se problem Vatrenog pretvorio u lavinu

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. veljača 2020. 11:52

Sve je počelo ljetos, potpisivanjem Frenkieja de Jonga. U tome času čovjek s najviše nastupa u sustavu Barcelone degradiran je na klupu. Ideja da se oko talentiranog veznjaka gradi priča o novoj Barci postala je prevelika, pa je i Ernesto Valverde morao ići linijom manjeg otpora: igrača kojem vjeruje pretpostavio je Upravi. I u tome, zapravo, kreće kovitlac problema, koji su se ovih dana pretvorili u uragan. I prijete da katalonski ponos dođe do faze katarze, koja je, barem tako nalaže pogled sa strane, apsolutno nužna...

Ivan Rakitić se u proteklih pet i pol godina prometnuo u jednog od ključnih igrača Barcelone. Profesionalan, radišan, konzistentan, stvarao je priču igrača koji je kroz mala vrata došao da napravi veliki prasak. Što je i učinio. Ne samo igrački nego i karakterno, jer je Raketa sve do jesenas odavao primjer profesionalizma, igračkog i karakternog, koji savršeno odgovara narativu Barcelone.

A onda se dogodio taj prijelom, koji ga je pogodio: nisu mu produljili i povećali ugovor, iako su obećavali, a onda su ga pritom bacili u ambis neizvjesnosti. Rakitiću, koji je u nekoliko navrata čak i reprezentaciju znao staviti u drugi plan akonto Barce, to je bio okidač.

- Da, on je na transfer-listi - javno je obznanio sportski direktor Eric Abidal u jeku sezone, a onda se interno, pa i javno, obračunavao s hrvatskim veznjakom da je vodio paralelne pregovore s Juventusom, koji ga, nota bene, silno želi, no nije uspio naći zajednički jezik s Upravom Barcelone.

David Ramos/Getty Images
David Ramos Getty Images

U prijevodu, Rakitić se prvo potpuno predao Barci, a kada mu je ona (in)direktno poručila da ga više ne treba, onda je postavljala sulude uvjete njegova odlaska. Kada je i to propalo, Rakitić je ostao vjeran klubu u koji je, nema dvojbe, preko ušiju zaljubljen, no i dalje igrački šikaniran, a onda je nakon Abidalova javnog istupa odlučio izbaciti sve iz sebe.

- Ne zaslužujem, niti sam zaslužio, određeno ponašanje. Mogu jasno reći da je bilo više stvari koje mi se nisu svidjele. To znaju oni koje donose odluke, a to znamo i mi. No ponekad moraš prihvatiti stvari koje ne razumiješ i gledati prema naprijed. Za klub mora biti najbolje ono što je najbolje za nas igrače - poručio je nekidan, praktički kao detonator nove serije objava i Abidala, ali i “šefa” Messija.

Sada je jasno: nema sumnje da je situacija oko statusa Ivana Rakitića, omiljenog lika Barcine svlačionice, bila povod za ovo bacanje prljavog veša na ulicu, i da je ujedno diktirala odnose unutar kluba. Iako se doima da je sve puklo na relaciji Abidal-Messi, u tu se jednadžbu moraju svrstati i Rakitić i bivši trener Valverde, koji je izgleda “pao” upravo išavši linijom manjeg otpora, odnosno prilagođavajući se riječima Uprave. A igrači, često kvarna roba, ovoga su puta bili ispravni. Tražili su da njihov šef, prije svega, bude njihov saveznik. Valverde je pao pod pritiskom i na kraju je izgubio i svlačionicu. A u povodu pa u prologu cijelog tog katalonskog krimića podvlači se ime Ivana Rakitića. Svlačionica je, očito, poslala poruku “svi za jednog”, no Valverde, pa Abidal i ini, to nisu shvatili. I sada su stvorili kaos. U kojem je Rakitić važan kao okidač, ali definitivno ne i presudan.

Linker
19. travanj 2024 08:01