Getty Images, sn ilustracija
KRALJEVSKI POSAO

REAL KOMPLETIRA NOVE GALACTICOSE Modriću, Hazardu i društvu stiže najveće moguće pojačanje: Siguran sam da će Perez već ovog ljeta dovesti tog igrača

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. lipanj 2019. 13:07

Iako je bio osmi u poretku za Zlatnu loptu, madridski mediji Edena Hazarda tretiraju kao da je on taj, zapravo najavljujući da bi je u Realu mogao osvojiti… Možda već i ove godine jer mašinerija Kraljevskog kluba je moćna, a čovjeka kojeg su platili 100 milijuna eura žele materijalizirati na svaki način.

Neki će na Pirenejima isukati izjavu Pepa Guardiole kao konačan dokaz da je Florentino Perez pogodio metu.

- Hazard je jedan od najboljih igrača koje sam vidio - kazao je jednom Guardiola.

Zidaneov uvjet

U šest međusobnih utakmica Chelsea, čiji je dres Belgijanac nosio od 2012. godine i Cityja otkad ga vodi Katalonac, u tri navrata slavili su Bluesi s tri gola Hazarda, a tek dvaput Pep.

Hazard je dobio tretman Galacticosa, on je ponovno razbudio iluziju navijača da će skinuti Barcelonu s domaćeg trona i vratiti europski vrh. Njegova klasa, tehnička vrijednost, okretnost i konkretnost donijeli su mu golem utjecaj na Chelsea. Budući da je Real dolaskom Ronalda nerijetko ostajao sterilan pred suparničkim vratima, u Hazardu vide ofenzivca koji će to u velikoj mjeri popraviti. U 353 utakmice za londonski klub dao je 110 golova i imao 81 asistenciju što je zbrojeno izravno sudjelovanje u čak 94 gola više od bilo kojeg drugog igrača Chelseaja u tom razdoblju.

screenshot

Stigao je nakon sezone sa 38 nastupa, 21 gola i 17 dodavanja za pogodak. To nisu Ronaldove brojke iz Reala, ali u Chelseaju su jedino Lampard i Drogba bili uspješniji. Od 2012. kreirao je za klub 595 prilika za pogodak, drugi je u tom razdoblju u Premier ligi David Silva iz Manchester Cityja s 566, na Belgijancu je u istom periodu napravljeno 638 prekršaja.

Raznim brojkama pokrepljuje se veličina Realova pojačanja i tvrdnje kako je Zidane dobio čovjeka koji mu baš treba. Iako traži još, nije potpuno sretan samo s njim…

Zlatna lopta Luka Modrić i novi heroj Bernabeua kojeg je već na predstavljanju pozdravljalo 50 tisuća ljudi trebali bi biti ključni pogon. Međutim, ako Real ne kupi još kojeg vrhunskog napadača - jer Luka Jović, doveden iz Eintrachta tek se mora dokazati, makar su za njega dali 60 milijuna eura - i dalje je pitanje je li to ekipa koja može preko Barcelone. Katalonci su se također osnažili Nizozemcem De Jongom, ali i nisu digli ruke od ponekog dodatnog transfera. Realu je za uzlet jednako bitna svježa moć kao i buđenje asova kod kojih se vidjelo evidentno zasićenje.

MADRID, SPAIN - FEBRUARY 09:  Gareth Bale of Real Madrid (C) celebrates after scoring his team's third goal with team mates during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and Real Madrid CF at Wanda Metropolitano on February 09, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Važan je Kroos, također i kako će igrati Sergio Ramos i obrana te koliko će opasni biti Benzema, Asensio ili Vinicius, no Modrić i Hazard definirat će “kod“ novog Reala i koliki su mu stvarni dometi.

Modrićeve igre najviše su djelovale dominantno kad je imao partnera koji će ih naplatiti. Najbolje su mu odgovarali siloviti i okomiti nogometaši koji traže najbrži put do gola poput Ronalda i Balea.

- Dobri igrači brzo se nađu - kazao bi Luka.

Kliknu li Hazard i on, ponovno će u borbu za trofeje.

- Zidane je želio Hazarda, uvjet za njegov povratak bio je da dovedu igrače koje je naciljao. Radi se o fantastičnom ofenzivcu koji će donijeti svježu krv i dodatno ubrzati igru. Zidaneova se filozofija ionako bazira na kontrama. Luka Modrić bit će u tome krucijalan igrač, njih dvojica će izvrsno surađivati jer radi se o različitim igračima. Hazard je ubojit 30 metara od gola, a Luka je taj koji dolazi iz drugog plana. Hazard je godinama bio potajna želja Reala, otkako je iz Lillea otišao u Chelsea. To je sjajna akvizicija - kazao nam je Mate Bilić, koji detaljno prati španjolski nogomet gdje je bio igrač i skaut.

Značajna uloga

Ovog časa pomoćnik je Josipu Šimuniću u hrvatskoj U-19 reprezentaciji, a zadnjih dana spominjalo ga se i kao mogućeg sportskog direktora Istre 1961.

No, Bilić nije prokomentirao samo aktualno stanje, uvjeren je da Real na ovom neće stati, da će Hazard i Modrić dobiti i trećeg asa s kojim će moći činiti velika djela. U tom slučaju trofeji bi izgledali dohvatljiviji.

- Luka će biti oslonac Reala, bez obzira na sve kalkulacije. No, Realu trebaju i nova pojačanja, a znajući kako radi Florentino Perez, to mi govori da se Real neće zaustaviti na ovom. Uvjeren sam da će Mbappe igrati sljedeće sezone u njegovu dresu. Kako stvari idu. To je taj šećer na kraju. Perez ima moć pregovaranja, a nedostaje im napadač, udarna igla uz Benzemu - konstatirao je Bilić.

Hazard je s Belgijom brončani sa Svjetskog prvenstva, trenutačno su broj 1 na FIFA-inoj ljestvici, dvaput je osvajač Premier lige i jednom francuskog prvenstva, no treba mu Europa, na kontinentu se domogao tek Europske lige. Tko god još eventualno dođe ili ako Real ostane na današnjem kadru, od Hazarda će se očekivati mnogo. No, medvjeđu uslugu napravit će mu budu li u njemu tražili Ronalda. Ne, Eden Hazard ipak nije Cristiano Ronaldo. Koliko bi god to u Realu htjeli. Zato je i bitnije da suradnja s Modrićem što prije profunkcionira, a Kraljevski klub djeluje kao momčad.

MADRID, SPAIN - SEPTEMBER 20:  Cristiano Ronaldo of Real Madrid CF reacts during the La Liga match between Real Madrid CF and Real Betis Balompie at Estadio Santiago Bernabeu on September 20, 2017 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

I Zidaneova uloga bit će značajna u konačnoj ocjeni Belgijančeva transfera u Madrid. Kako će 7. siječnja napuniti 29 godina, u najboljem je razdoblju karijere za završni proboj na svoje najveće visine.

- Modrić se samo treba spremiti i ponovno će biti motor Reala, Sergio Ramos i on nositelji su momčadi. Hazard je pravo, pogođeno pojačanje. Isto tako smatram da je Luka Jović odličan napadač, s njima dvojicom puno su dobili i Real će ponovno biti jak i pobjednički. Naravno, za takav klub nikad nije dovoljno asova, sigurno im treba još koje veliko ime - prokomentirao je Marko Babić, nekadašnji hrvatski reprezentativac koji je najpoznatiji po eri u Bayeru iz Leverkusena, ali i on je igrao u španjolskoj, nosio je dres Betisa i Zaragoze.

Stotinu milijuna za Hazarda nije bio hazarderski potez, uvjeravaju svi.

REALOV PRIJELAZNI ROK Prvih pet pojačanja - 303 milijuna eura!

Real je krenuo strelovito u prijelazni rok, već su pale rekordne svote, a tko zna što će biti do kraja. Za prvih pet pojačanja platili su na ime odštete 303 milijuna eura. Iz Brazila, iz Santosa, doveli su lijevo krilo Rodryga za 45 milijuna eura, lijevi bek Ferland Mendy stigao je iz Lyona za 48 milijuna eura. Brazilskog stopera Edera Militaa platili su 50 milijuna eura Portu, napadača Luku Jovića iz Eintrachta su angažirali za 60, te kao najskupljeg i najzvučnijeg Edena Hazarda za 100 milijun eura.

Na listi novih igrača je i Takefusa Kubo kojeg zovu japanski Messi. Ima tek 18 godina, platili su ga dva milijuna eura, ali trebao bi igrati za Castillu. Kako zasad stvari stoje.

Soccer Football - Euro 2020 Qualifier - Group H - Turkey v France - Torku Arena, Konya, Turkey - June 8, 2019  France's Kylian Mbappe gestures    REUTERS/Umit Bektas
REUTERS

No, to vjerojatno nije kraj, Real ganja Paula Pogbu, Kyliana Mbappea, možda i još koga jer razna su se imena spominjala po medijima. Pogotovo se špekulira s Pogbom koji bi ugrozio poziciju Casemira. Nakon loše sezone nastoje revitalizirati ekipu i popraviti je na pojedinim pozicijama, iako će neki novi igrači imati itekako puno posla da bi izborili mjesto. Jedan je Hazard kojeg su dočekali kao golemo pojačanje. Ostalima koji su dosad potpisali tek slijedi dokazivanje da su kadri raditi razliku ili barem pratiti tempo na najvišim razinama.

Linker
18. travanj 2024 03:24