Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
ZAINTERESIRANIH NE MANJKA

SJAJAN POSAO NA RUJEVICI! RIJEKIN AS NADOMAK JE UNOSNOG TRANSFERA Na njemu će hrvatski prvak zaraditi pet puta više nego što je uložio

RIJEKA Standardni stoper hrvatskoga prvaka trenutačno je najtraženiji igrač u izlogu Rujevice.
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 30. prosinac 2017. 23:39

Josip Elez najtraženiji je eksponat riječkog izloga i s prvim danima 2018. godine mogao bi postati prvi igrač Bijelih koji je realizirao transfer u zimskom prijelaznom roku. Iako je sve upućivalo na to da će to biti Marko Vešović ili Mate Maleš, odnosno da će prijelaz Marija Gavranovića u Dinamo dobiti službenu potvrdu, prema navodima njemačkih medija, Elez bi se idućih dana trebao priključiti Hannoveru i pojačati kadar kojim raspolaže trener Andre Breitenreiter.

Priča nije nova, već otprilike mjesec dana središnji branič Rijeke dovodi se u vezu s trenutačno jedanaestoplasiranom momčadi Bundeslige, koja, barem prema prikazanom u prvih 17 kola, ne bi trebala imati problema s očuvanjem prvoligaškog statusa. Elez bi tu trebao pojačati konkurenciju u zadnjoj liniji, možda ne odmah prigrabiti dres startera, ali svakako postati jedna od figura na koju će se dugoročno računati. Uostalom, radi toga ga i žele dovesti.

Soccer Football - Europa League - AC Milan vs Rijeka - San Siro, Milan, Italy - September 28, 2017   Rijeka's Leonard Zuta and Josip Elez in action with AC Milan's Andre Silva   REUTERS/Stefano Rellandini
REUTERS

Cagliari i Braga

Na Rujevici nemaju običaj govoriti o transferima dok se priča ne realizira pa ni Elezov sve izgledniji odlazak nije iznimka. Ili možda u riječkom prvoligašu ne smatraju posao blizu realizacije kako to tvrde Nijemci zbog drugih ponuda kojima raspolažu za Eleza.

Hannover nije jedini klub koji je podcrtao ime Rijekinog braniča u križaljci zimskog prijelaznog roka, vjerojatno zbog toga i cijela priča od inicijalnog interesa bundesligaša traje već gotovo mjesec dana. Imena s Rujevice izlaze na kapaljku, ali u Elezovom slučaju neka su ipak isplivala pa osim Hannovera i još nekih bundesligaša, interes postoji s još nekoliko zanimljivih zapadnoeuropskih destinacija. Talijanski prvoligaš Cagliari i portugalska Braga nalaze se među interesentima za usluge ovog 23-godišnjeg braniča, ali Rijeci je posebno zanimljiva i jedna ponuda koja je stigla iz Francuske. Navodno je riječ o klubu koji je plasiran među prvih osam momčadi u Ligue 1 (PSG, Monaco, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Montpellier, Guingamp) i koji bi rado svoj defenzivni kadar ojačao hrvatskim braničem.

Rijeka, 210517.
Stadio Rujevica. Susret 35. kola MAXtv 1.HNL, Rijeka - Cibalia.
Na fotografiji: Josip Elez.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Mogu li se Francuzi progurati u prvi startni red za Elezov angažman ili su se ipak kasno uključili u ovu utrku? Lako moguće da je ova druga konstatacija točnija, iako bi izdašna ponuda dosta toga mogla promijeniti. Doduše, pitanje je i koliko bi izdašna trebala biti, njemački mediji barataju s iznosom od 2,5 milijuna eura koliko je navodno Hannover spreman platiti za Eleza što i odgovara aktualnoj vrijednosti središnjeg braniča.

Schalke je ljetos na stol stavio čak četiri milijuna eura, posao se na kraju nije realizirao zbog promjene trenera, ali Elez je ostao na meti bundesligaša. Uz to, po igračkim karakteristikama doima se kao netko kome puno više odgovara njemački nogomet od, primjerice, Ligue 1. Kada se na ljeto spominjala mogućnost odlaska u Schalke, Elvis Brajković, nekadašnji igrač Rijeke s bundesligaškim iskustvom, istaknuo je da je ključ u Njemačkoj proći taj početni filter i fizički biti na razini pratiti ritam kakav diktira Bundesliga. Uz to, Elez je igrač odlične tehnike, ima dobru dugu loptu i pregled igre u otvaranju napada što bi u momčadi poput Hannovera koja puno toga polaže na kontru ili polukontru mogla biti itekako vrijedna karakteristika.

Naravno, ako Francuzi ne poremete planove Hannoveru ili ako neki drugi detalj ne stopira njegov odlazak koji bi službenu notu trebao dobiti s prvim danima 2018. Naglašavamo “trebao“ jer nakon što je nerealiziranim transferom u Schalke Rijeka ostala bez velike odštete a Elez ugovora karijere, obje strane sada pušu i na hladno.

Rijeka će na Elezu zaraditi pet puta više od uloženog


Josip Elez mogao bi biti još jedan dobar poslovni potez Rijeke koji najbolje oslikava klupsku strategiju. Bijeli su u njemu vidjeli zanimljiv materijal dok je bio na posudbi u Danskoj, s Lazijem dogovorili jednogodišnju posudbu uz mogućnost otkupa ugovora pa nakon šest mjeseci procijenili da je riječ o igraču u čiju se odštetu isplati investirati. Tako je Elez stigao u Rijeku za 400-tinjak tisuća eura (Transfermarkt spominje 100 tisuća eura više), a Bijeli bi sada mogli vratiti pet puta više od uloženog, kao što je bio slučaj i s većinom igrača u čije je dovođenje uložen, za riječke prilike, viši iznos.

Linker
24. travanj 2024 02:00