Tom Dubravec/ CROPIX
RASKIDI REŽU TROŠKOVE

SKUPO HAJDUKOVO LJETO Kopić ne može računati na igrače s bogatim ugovorima, a sredina je ljeta i sve je manje vremena za unosne transfere

SKUPO HAJDUKOVO LJETO Sredina je kolovoza, a trener Kopić ne može računati na igrača s visokim ugovorima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. kolovoz 2018. 14:38

​Prekrasno splitsko ljeto, u to nema sumnje. Pune su plaže, čisto je more, turista na sve strane. Prava ljetna vreva, za poželjeti na slikama, a kamoli uživo. Međutim, za nogometne profesionalce u kolovozu nema ljeta, oni koji pretendiraju dobro zarađivati najčešće se odmaraju u lipnju. Što rade skupo plaćeni prvotimci Hajduka, osim što treniraju na Poljudu, mogli smo naslutiti iz njihovih objava na Instagramu ovog mjeseca.

Trener Bijelih Željko Kopić pritom je jasno poručio kako ima dvije skupine igrača.

- Mladi bi htjeli, ali još nisu spremni za ulogu nositelja, s druge strane ima igrača koji žele biti negdje drugdje, ali su još uvijek ovdje u Splitu.

Iz te rečenice je sve jasno, a jasno je bilo još prije dva mjeseca kada su pojedini igrači izrazili želju za odlazak s Poljuda. Marko Futacs je kasnio na pripreme, potom se lagano individualno spremao u proteklih mjesec i pol dana, a rezultat svega su skromne prve minute odigrane prošlog četvrtka protiv Steaue.

Screenshot: Instagram

Kadrovske promjene

Futacs je želio otići s Poljuda, međutim nije bilo ponuda za njegov novi angažman. Ugovor s Hajdukom veže ga godinu dana, no taj ugovor vrijedi više od 200 tisuća odradi li ga do kraja. Jer Hajduk je početkom ljeta, još u lipnju, propustio priliku situaciju napraviti kristalno čistom i jasnom, ali nije poljudski klub u tom trenutku imao predsjednika, a sportski direktor je bio potvrđen samo do kraja ljetnog prijelaznog roka.

Da su u Hajduku bili odlučni riješiti situaciju s Futacsem onda bi napravili nagodbu, dijelom isplatili igrača i ostali na čistoj situaciji bez ikakvih upitnika. Ovako je Futacs sredinom kolovoza još uvijek nespreman, čeka se hoće li iznenada osvanuti neka ponuda s kojom bi Hajduk mogao vratiti uloženo iz protekle sezone (500 tisuća eura), ali ostalo je tek nešto više od dva tjedna za takvu ponudu.

Screenshot: Instagram

​Uz Futacsa u sličnoj situaciji je i Rumunj Filip, s tom razlikom što se 24-godišnji lijevi bek nije uspio nametnuti u proteklih šest mjeseci. Ovog ljeta na startu sezone uopće ne ulazi u zapisnik što nije iznenađenje, a što smo viđali i proteklog proljeća. Mogao je Hajduk i s Filipom napraviti nagodbu i raskinuti ugovor, ali i kod njega se čeka neka ponuda kojom bi se kompenziralo uloženo.

Gomilaju se problemi

​Ista je situacija i sa Saidom, premda kako vrijeme prolazi, a gomilaju se problemi u ofenzivnoj liniji, sve je izglednije da će Said sigurno ostati jer osim činjenice što ga ugovor veže još dvije godine s Poljudom, nema Hajduk napadački kadar pa je i Said dobar za blisku budućnost.

Split, 260718.
Poljud.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk Split i PFC Slavia Sofija.
Na fotografiji: Ahmed Said.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

​Koliko je, dakle, novca Bijelima trebalo da bi imali čistu situaciju, s kojom bi krenuli u novu sezonu? S nešto više od pola milijuna eura mogle su se realizirati nagodbe za Futacsa i Filipa, a ukoliko se htjelo ići i dalje, Bijeli su trebali isplatiti još nekoliko stotina tisuća eura da bi riješili status Saida, a možda i Memolle.

Ovako Bijeli i dalje imaju skup kadar, koji će ih u konačnici doći više od 700 do 800 tisuća eura s koliko bi dobar pregovarač sigurno zatvorio priče oko igrača koji ovog ljeta koji malo sudjeluju u igri, a imaju velike plaće što predstavlja teret Hajduku koji se ponovno okreće mladim snagama i smanjuje troškove poslovanja.

Plaće i duljina ugovora

Marko Futacs - 240.000 eura godišnje, ugovor do ljeta 2019.

Steliano Filip - 210.000 eura godišnje, ugovor do ljeta 2021.

Said Ahmed Said - 170.000 eura godišnje, ugovor do ljeta 2020.

Hysen Memolla - 144.000 eura godišnje, ugovor do ljeta 2019.

Posebna situacija kapetana Nižića

Premda ne igra, odnosno nije spreman za igru, Zoran Nižić ne pripada skupini igrača s kojima se mogao raskinuti ugovor. Naime, ni u jednom trenutku na Poljudu nisu pomišljali da bi se riješili Nižićevih usluga. Dapače, 28-godišnjeg stopera ocijenili su kao izuzetno važnim da bi ga uopće pustili u drugi klub. Jedno ako bi primili ‘nemoralnu ponudu’, ali takva nije sletjela ovog ljeta na Poljud.

Linker
19. travanj 2024 22:18