Reuters / Anthony Devlin Livepic
HRVATSKI TRENERI U SHOPPINGU

SLAVEN BILIĆ APSOLUTNI VLADAR LJETNOG PRIJELAZNOG ROKA Hrvat i West Ham za pojačanja iskrcali 42 milijuna eura, Tudor im opasno puše za vratom

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. kolovoz 2017. 10:20

Apsolutni vladar ljetnog prijelaznog roka među hrvatskim stručnjacima u inozemstvu je Slaven Bilić. Potpuno logično, jer West Ham je ipak najmoćniji kad su u pitanju financije u odnosnu na ostale klubove iz jačih liga kojima su na klupi hrvatski treneri.

Čekićari su sa 42,4 milijuna eura tek deveti po potrošnji u Premier ligi, a većinu tog iznosa bivši je hrvatski izbornik potrošio na austrijskog krilnog napadača Marka Arnautovića iz Stokea (22,3 milijuna) te na meksičkog centarfora Chicharita Hernandeza, za kojeg je Bayeru platio 17,8 milijuna. Posudba vratara Joea Harta iz Manchester Cityja stajala je 2,3 milijuna, a iz istog je kluba bez odštete stigao desni bočni Pablo Zabaleta.

Britain Football Soccer - Stoke City v Arsenal - Premier League - bet365 Stadium - 13/5/17 Stoke City's Marko Arnautovic celebrates after Peter Crouch scored their first goal  Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Reuters / Carl Recine Livepic

Eintracht kojeg vodi Niko Kovač po dosadašnjoj je potrošnji deseti klub njemačke Bundeslige. Klub iz Frankfurta potrošio je 15 i pol milijuna eura, a najskuplji je bio 23-godišnji francuski napadač podrijetlom iz Obale Bjelokosti Sebastien Haller, za kojeg je Utrechtu plaćeno sedam milijuna eura. Lijevi bok svoje momčadi Kovač je pojačao dovođenjem Nizozemca Jerta Willemsa iz PSV-a, koji je stigao za pet milijuna eura.

MOENCHENGLADBACH, GERMANY - APRIL 25: Robert Kovac, assistant coach of Frankfurt talks to David Abraham of Frankfurt during the DFB Cup semi final match between Borussia Moenchengladbach and Eintracht Frankfurt at Borussia-Park on April 25, 2017 in Moenchengladbach, Germany.  (Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images)
Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images

Genoa je tek 16. u Serie A kad je u pitanju plaćanje odšteta za dolaske igrača. Zapravo je jedini koji je stigao na taj način 25-godišnji švedski veznjak Oscar Hiljemark, za kojeg je Palermu plaćeno dva i pol milijuna eura. Strateg Genoe Ivan Jurić je za posudbu Milanova napadača Gianluce Lapadule platio dva milijuna eura, dok su ostali igrači stigli bez odštete ili također na posudbu.

Paolo Bruno/Getty Images
Getty Images

Galatasaray trenera Igora Tudora uvjerljivo je najveći potrošač u Turskoj, dosad je uložio 29 milijuna eura u značajni redizajn svoje momčadi. Osam milijuna eura plaćen je ofenzivni veznjak Younes Belhanda iz Dynama Kijev, a stigli su i veznjak Osmanlispora Badou Ndiaye (7,5 milijuna), stoper Maicon iz Sao Paula (7), Sevillin desni bočni Mariano (4) te napadač Bafetimbi Gomis iz Swanseaja (2,5 milijuna eura).

U inozemstvu ima još hrvatskih trenera, no ono što su njihovi klubovi uložili u dovođenje pojačanja teško se može uspoređivati s gore navedenom četvoricom. Primjerice, Nenad Bjelica je u poljskom Lechu potrošio tek 950.000 eura za dvojicu igrača, ostali su stigli besplatno ili na posudbu. Lech je više okrenut prodaji, za trojicu mladih igrača prihodovao je čak 11,5 milijuna eura...

Linker
19. travanj 2024 11:02