CROPIX
NA RADARU MODRIH

SN OTKRIVAJU: BJELICA ZA PROBOJ U LIGU PRVAKA PRONAŠAO SENZACIONALNA POJAČANJA Procurila imena dvojice stranaca, jedan je bivši branič Barcelone

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. travanj 2019. 10:00

Dinamo je već počeo slagati momčad za napad na Ligu prvaka! Kao što to već čine ozbiljni klubovi, pojačanja se traže mnogo prije nego što počne prijelazni rok. Tako se izbjegava mogućnost neke brze i nategnute kupnje na ljeto, pregovori u posljednji trenutak. Naši izvori tvrde da Dinamo prati i po mogućnosti u plavi dom želi dovesti dvojicu nogometaša, jedan je Youssoufou Niakate, a drugi je Ivan Balliu!

Pregovori slijede

Ova informacija otkriva i jednu drugu, možda mnogo važniju. Naime, donositelji vijesti kažu da su obojica zapeli za oko Nenadu Bjelici, a to onda znači da vjerojatno imamo i odgovor na pitanje hoće li uspješni trener i stvoritelj europskog Dinama i sljedeće godine ostati na plavoj klupi. S obzirom na to da je jasno da se bez potpisa ‘odabrao Nenad Bjelica’ neće dovoditi igrači, za zaključiti jest da će Bjelica sljedeće sezone s hrvatskim prvacima jurišati na Ligu prvaka.

Zagreb, 220419.
Stadion Maksimir.
Konferencija za medije trenera GNK Dinamo Nenada Bjelice uoci sutrasnje utakmice Hrvatskog nogometnog kupa protiv NK Osijek.
Na fotografiji: Nenad Bjelica.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

S obzirom na to da znamo kako je Bjelica birao prošle sezone, možemo sa sigurnošću kazati da se radi o pravim igračima koji bi mogli biti pojačanja. Naime, Bjelica je u Dinamo doveo Dilavera, Leovca i Kadziora, a upravo na njegovo inzistiranje u plavom domu ostao je Izet Hajrović. Svi ti dečki su se pokazali kao pun pogodak, s njima su Modri uspjeli osigurati europsko proljeće nakon gotovo 50 godina. Bjelica ne griješi u procjenama! Naravno, to moramo odmah spomenuti, ne znači da će spomenuti dvojac doći u Dinamo. Po našim saznanjima pregovori nisu otpočeli, ali sama činjenica da su na radaru znači da bi se u konačnici to moglo i dogoditi. Treba svakako napomenuti da modri klub ima velikih europskih ambicija sljedeće sezone te da pozorno prati još dosta nogometaša koji bi mogli predstavljati otkrića, pojačanja.

Zagreb, 230419.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - NK Osijek.
Na fotografiji: Nenad Bjelica, Ivan Sunjic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Tko su ova dvojica čija su imena prva iscurila u eter?

Youssoufou Niakate (26) napadač je belgijskog Saint-Gilloisea. Trener tog kluba je Slovenac Luka Elsner. Igrali su First Division B (igralo se po principu Apertura i Clausura) i na ukupnoj tablici završili treći iza Mechelena i Beerschot Wilrijka, a Mechelen je pobijedio u play-offu i izborio prvu A ligu. Saint-Gilloise kao treći ne ide u Prvu A ligu, ostaje drugoligaš, ali igra kvalifikacije za Europsku ligu. Tako je to u Belgiji. Postoje dvije skupine po šest klubova, oni su nakon pet od deset kola prvi u svojoj skupini. Ako budu prvi u skupini na kraju, igraju s četvrtim ili petim iz Lige za prvaka u polufinalu i onda s pobjednikom finale za mjesto u Europskoj ligi. Trenutačno su četvrti i peti Standard Liege i Anderlecht.

Možda vam se sve to čini malo komplicirano, konačno i nebitno za cijelu priču, ali željeli smo vam predočiti u kakvom klubu igra Niakate. U Saint-Gilloiseu Francuz koji ima i državljanstvo Malija igra na poziciji centarfora, ali isto tako njegova pozicija može biti i desno krilo. Izvrstan je strijelac, ove sezone postigao je čak 22 pogotka, 13 u Drugoj ligi, šest u doigravanju za Europsku ligu, te tri u Kupu. Po Transfermarktu cijena mu je milijun eura, a ugovor s klubom veže ga do ljeta 2021. godine.

Ivan Balliu (27) je Albanac rođen u Španjolskoj, a igra za francuski Metz, također člana druge lige. On je desni bek koji je kao klinac počeo u Gironi, ali najveći dio svoje karijere proveo je u - Barceloni! Igrao je za sve mlade uzraste, da bi karijeru u katalonskom klubu skončao u B momčadi, iz koje je napravio transfer u portugalsku Aroucu, iz koje je u ljeto 2015. prešao u Metz.

Prihvatljiva cijena

Ugovor mu istječe ovog ljeta, a cijena na Transfermarktu također mu iznosi milijun eura. Kao što se može primijetiti, obojica imaju cijenu koju bi Dinamo mogao platiti, a s obzirom na to da Balliu ima ugovor koji je pri kraju, trebao bi doći kao slobodan igrač.

S obzirom na to da su na radaru igrači koji igraju na desnoj strani, a Niakate je naravno i napadač, moglo bi se zaključiti da se spremaju promjene na tim pozicijama. Moglo bi se dakle dogoditi da ovog ljeta izlazne transfere po toj logici zgotove Petar Stojanović i Izet Hajrović.

Youssoufou Niakate (26)

- Francuz s državljanstvom Malija

- visok je 178 centimetara

- napadač belgijskog Saint-Gilloisea

- igrao i za Creteil, Boulogne i Avranches

- ugovor mu istječe u lipnju 2021.

- vrijednost na TM-u 1 mil. €

Ivan Balliu (27)

- Albanac rođen u Španjolskoj

- visok je 172 centimetara

- desni bek francuskog Metza

- igrao i za Aroucu i Barcelonu B

- ugovor mu istječe u lipnju 2019.

- vrijednost na TM-u 1 mil. €

Linker
01. svibanj 2024 23:54