Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
GOLDEN BOY

SN OTKRIVAJU: SPREMA SE NAJVEĆI TRANSFER U POVIJESTI DINAMA I PRVE HNL! Dinamo podigao cijenu za Olma, evo koliko bi na Maksimiru mogli zaraditi

Maksimirski klub čvrsto odlučio svoga 21-godišnjaka, člana mlade Furije, učiniti najvećim izlaznim transferom u povijesti HNL-a
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. travanj 2019. 10:02

Jučer je iz izvora bliskim maksimirskom klubu procurila informacija da će Dinamo za Španjolca Danija Olma izvjesiti cijenu od 40 milijuna eura! Do sada se baratalo cifrom od 25 milijuna, ali ona je u međuvremenu očito bitno poskočila. Transfermarkt ga cijeni s 15 milijuna eura, ali u plavom klubu ne mare zbog takvoga iznosa, mladu zvijezdu žele unovčiti na spektakularan način. I ona bivša brojka koja je sad nestala kao prebrisana mokrom krpom, ona od 25 milijuna, bila bi najveći transfer u povijesti Modrih, dva milijuna veći od onog Marka Pjace kad je otišao u Juventus.

Zašto su u Maksimiru porasli apetiti kad se radi o Olmu? Razlog je jednostavan. Osim što svi drže da je Olmo fenomenalan mladi igrač koji će uskoro postati i A reprezentativac Španjolske, bitna stvar leži u činjenici da u Maksimiru ima dovoljno novca u blagajni, te da klub ovog trenutka zapravo uopće nema potrebu prodavati igrače!

Dvoboj Reala i Barce

Također, razmišlja se i o Europskom prvenstvu mladih u Italiji i San Marinu. Olmo je jedan od najboljih igrača mlade Furije, pa ako doguraju daleko, a Dani pokaže ono što zna, cijena jednostavno mora skočiti.

BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 04:  Adrien Trebel of RSC Anderlecht tackles Dani Olmo of Dinamo Zagreb during the UEFA Europa League Group D match between RSC Anderlecht and Dinamo Zagreb at Constant Vanden Stock Stadium on October 4, 2018 in Brussels, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Getty Images

Makar, u Maksimiru će nam “off the record” kazati da Dinamo nikada službeno nije izvjesio cijenu od 25 milijuna eura za Olma te da se do nje došlo onako površno, još prije nego što će mladi Španjolac odigrati fenomenalno u Dinamovoj povijesnoj sezoni u Europskoj ligi. Sad je priča drukčija... Dani je postao standardni reprezentativac U-21 vrste Španjolske, izbornik A selekcije Luis Enrique o njemu je govorio u superlativima, pozvao ga je i na jedan trening svoje reprezentacije, a našao se i u prestižnom izboru za najboljeg mladog igrača Europe Golden Boy.

Zainteresiranih je puno, a Olmo bi se čak mogao i vratiti u klub iz kojeg je stigao u Dinamo, Barcelonu! Najveći katalonski sportski listovi, Mundo Deportivo i Sport, donosili su slične priče prije početka zimskog prijelaznog roka, kao “Barcelona je zainteresirana za Danija Olma i krenula je u akciju”… Barcelona već dugo prati Olma i šalje svoje emisare u Maksimir te je zaista poduzela konkretne korake. Vodstvo kluba, uključujući i sportskog direktora Erica Abidala, sastalo se s Olmovim zastupnicima ne bi li ispitalo teren za odlazak u klupske prostorije Dinama u Maksimirskoj 128.

Plzen, Ceska, 140219.
Doosan Arena.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige: FC Viktoria Plzen  GNK Dinamo Zagreb.
Na fotografiji: Dani Olmo i Bruno Petkovic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Međutim, zanimanje za Olma pokazao je i najveći konkurent Barcelone, Real Madrid. Kraljevski bi klub Olma pridodao svojoj već bogatoj koloniji mladih i perspektivnih, uglavnom španjolskih igrača.

Izvjestan odlazak

Mnogi španjolski kolege Olmovu priču uspoređuju s onom Gerarda Piquea, koji je također kao tinejdžer napustio La Masiju i otišao u Manchester United, da bi se kasnije vratio i postao jedan od stupova momčadi.

Naravno, u Dinamu dobro znaju da moraju biti oprezni i pozorno osluškivati tržište kako bi zaista ostvarili takav senzacionalni transfer. Jer nikako se ne smije smetnuti s uma da Olmu u lipnju 2021. godine ugovor s Modrima prestaje, dakle traje još dvije godine. A znamo da igrači šest mjeseci prije isteka ugovora mogu potpisati s drugim klubovima. Naravno da u takvim okolnostima cijena drastično pada.

Vrijednosti igrača rođenih 1998. na TM-u

1. Kylian Mbappe 200 mil. €
2. Christian Pulisic 60 mil. €
3. Eder Militao 50 mil. €
4. Trent Alexander-Arnold 50 mil. €
5. Houssem Aouar 40 mil. €
6. Achraf Hakimi 30 mil. €
7. Dayot Upamecano 30 mil. €
8. Patrick Cutrone 30 mil. €
9. Ismaila Sarr 27 mil. €
10. Carles Alena 25 mil. €
11. Amadou Haidara 20 mil. €
12. Exequiel Palacios 20 mil. €
13. Weston McKennie 20 mil. €
14. Jacob Bruun Larsen 20 mil. €
15. Sander Berge 17 mil. €
16. Pedrinho 15 mil. €
17. Cristian Romero 15 mil. €
18. Panagiotis Retsos 15 mil. €
19. Tom Davies 15 mil. €
20. Dani Olmo 15 mil. €

U Maksimiru su uvijek znali povući pametne poteze u pravo vrijeme, te će vjerojatno tako biti i ovaj put. To bi trebalo značiti da je dosta izvjesno da bi Olmo mogao otići ovog ljeta. Taj transfer treba riješiti dok je “vruć”. Bez obzira na činjenicu da su za njega zainteresirani Barca i Real, nije nemoguće da bi Olmo karijeru mogao nastaviti u Premiershipu. Jer Englezi mogu najlakše iskrcati takvu ogromnu cifru.

Zadnje u plavom

U plavom domu ipak nema nikakvog pritiska, klub i obitelj Olmo sigurno će pronaći zajednički jezik, kako bi i jednima i drugima bilo dobro, kako bi svu skupa bili zadovoljni. No, ipak se pripremite na činjenicu da možda gledate posljednje utakmice Danija Olma u plavom Dinamovom dresu.

Najveće Dinamove prodaje (izvor transfermarkt)

1. Marko Pjaca

- u Juventus 2016.

- odšteta

23,0 mil. €

2. Luka Modrić

- u Tottenham 2008.

- odšteta

21,0 mil. €

3. Filip Benković

- u Leicester 2018.

- odšteta

14,5 mil. €

4. Eduardo da Silva

- u Arsenal 2007.

- odšteta

13,5 mil. €

5. Marko Rog

- u Napoli

2016.

- odšteta

13,0 mil. €

6. Vedran Ćorluka

- u Man. City 2007.

- odšteta

13,0 mil. €

Linker
20. travanj 2024 22:15