Screenshot (YouTube Hajduk)
POZADINA TRANSFERA

'ŠTO ČEKAŠ? IDI BRATE, ZNAŠ ŠTO JE HAJDUK' Evo kako je Poljud dobio zanimljivo napadačko pojačanje i tko je u cijeloj priči odigrao ključnu ulogu

'DRUGI HRVATI IMALI SU RAZLIČITA MIŠLJENJA, ALI MENI JE BILO VAŽNO ŠTO ON KAŽE' Novo pojačanje Bijelih otkrilo zanimljivu pozadinu transfera: 'Idi brate, znaš što je Hajduk'
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. siječanj 2019. 18:37

Osam godina u Juventusu, još tri u Torinu, pa sezona u Carpiju. Više od desetljeća igrao je u mlađim kategorijama po Italiji, zatim tri i po godine u Sloveniji, a onda je s 22 godine afirmaciju na velikoj sceni došao potražiti u Hajduku.

Francesco Tahiraj, Albanac iz slovenskog Aluminija novi je napadač Bijelih. Kako je došlo do angažmana u Hajduk?

- Bio sam u Italiji s obitelji na odmoru ove zime kada je došla poruka od direktora Saše Bjelanovića. Od tada smo razgovarali o projektu mog prelaska u Hajduk - kazao je Tahiraj.

VIDEO: JURICA RADIĆ

Italija i mladi

S Aluminijem je ušao u zadnjih šest mjeseci ugovora, je li bilo i drugih ponuda osim ove s Poljuda?

- Bilo je puno ponuda, ali otkada su me nazvali iz Hajduka nisam imao druge opcije. Nisam dvojio.

Pojavila se krajem prošlog tjedna informacija da je Dinamo u igri, čak je web portal RTV Kosova pisao da ste stavili autogram na ugovor s Dinamom. Je li postojala ponuda Dinama?

- Došla je vijest o Dinamu i do mene, ali u tom trenutku sam već bio u automobilu koji me vozio u Split. I nisam imao namjeru vraćati se natrag. Ne znam je li postojala ponuda Dinama, ali Hajduk je već bio riješen i dogovoren.

Odakle su bile druge ponude?

- Iz Hrvatske, Švicarske, Poljske i Danske.

Zašto baš Hajduk između ponuda iz više zemalja? Pitanje je zanimljivo, a odgovor još zanimljiviji. Bivši igrač Hajduka Elvir Maloku dijelio je svlačionicu s Tahirajem u Aluminiju.

- Čim je Maloku vidio u novinama da bih mogao u Hajduk, nazvao me i pitao: “Što čekaš? Idi, brate, znaš što je Hajduk. Pođi, ne razmišljaj više!” Iskreno, bio mi je jako bitan. Vjerujem mu, pošten je dečko. Drugi Hrvati koje znam imali su različita razmišljanja, međutim meni je bilo važno što mi je Maloku kazao.

Francesco Tahiraj rođen je u Torinu gdje je njegova obitelj emigrirala iz albanske Valone 1991. godine. Brodom su u statusu ekonomskih migranata prešli Jadransko more prebacivši se iz Albanije u Italiju.

- Nogomet sam počeo igrati s pet godina u Akademiji Torina, ali nakon tri godine je Torino bankrotirao i onda sam osam godina igrao za Juventus. Pa sam godinu dana bio ustupljen Carpiju, a onda sam se vratio u Primaveru Torina. Iz Torina sam prešao u Sloveniju..

Zašto iz Italije u Sloveniju?

- U Italiji je problem s mladim igračima koji rijetko dobivaju šansu. Htio sam ići u Prvu ligu da skupim što više utakmica. Bolje je Prva liga Slovenije, nego treća ili četvrta liga Italije. Iz moje generacije koja je igrala u Juventusu malo je igrača stiglo do profesionalca. Audero je vratar u Sampdoriji, Rugani igra u Empoliju, a za ostale ne znam gdje su završili. Rijetki igrači iz omladinskog pogona Juvesa dođu do prve ekipe.

Zato je Tahiraj prešao u Sloveniju gdje je prvu godinu odigrao u Zavrču s Kokorovićem, Cvekom, Tonijem Datkovićem i drugim Hrvatima.

- Izborili smo ostanak u ljeto 2016., ali predsjednik nije platio licencu i klub je ostao bez igrača. Ja sam otišao u Aluminij Kidričevo.

Važna uloga trenera

U malom mjestašcu na staroj cesti Ptuj - Maribor igrački je eksplodirao nakon dvije sezone. Prošle godine je primjerice zabio šest pogodaka ukupno, a ove već devet nakon polusezone. Aluminij je na njegovim pogocima prošle jeseni došao do trećeg mjesta u prvenstvu, momčad iz Kidričeva torpedirala je i Olimpiju sa 6:2.

- Prve dvije godine sam dobro igrao, ali bez statistike. Prošle jeseni sve se poklopilo. I trener Oliver Bogatinov imao je važnu ulogu. Puno je radio sa mnom.

Potvrdit će i Tahiraj da mu je najbolje mjesto na krilu ili povučenom špicu, profil Kramarića, ali dodat će 22-godišnji napadač da je njegov idol desetka Chelseaja Hazard.

- Eden Hazard je moj idol. Igra na ‘mojoj’ poziciji na način na koji bih i ja htio igrati.

Gdje će igrati u Hajduku, tek će razgovarati s trenerom.

- Svi me pitaju koji mi je cilj. Igrat ću što trener kaže, a moj cilj je pomoći Hajduku. U ovom trenutku ne razmišljam o povratku u Italiju.

Postoji li ambicija ulaska u reprezentaciju Albanije?

- Jasno je da postoji. Igrao sam za U-17 i U-19 Albanije, a dalje nisam. Međutim, priča se puno o meni u Albaniji glede poziva u reprezentaciju. Nadam se Panuccijevu pozivu.

BROJKE

100.000 eura odštete platio je Hajduk Aluminiju prema podacima s Transfermarkta

9 golova postigao je Tahiraj prošle jeseni

8 golova zabio je Tahiraj u Aluminiju u dvije sezone od 2016. do 2018.

KARIJERA

Francesco Tahiraj

Mjesto i datuim rođenja: Torino, 21. rujna 1996.

Visina, težina: 172 cm, 66 kg

Mjesto u momčadi:

polušpica, desno krilo

Mlađe kategorije

Juventus (osam sezona) Torino (tri sezone)

2013/14. - Carpi

2014/15. - Torino U-19

2015-16. - Zavrč

2016-2019. (siječanj) - Aluminij

Zna četiri jezika

Tahiraj govori hrvatski premda nikada nije živio u Hrvatskoj.

- Družio sam se s puno Hrvata u Zavrču. Godinu dana sam igrao za Zavrč, slovenski klub u kojem su većina igrača bili Hrvati. Pa sam naučio hrvatski. Ali, imam osjećaj da onaj tko zna albanski bez problema nauči ostale jezike.

Tahiraj osim albanskog i hrvatskog priča talijanski i, kako sam kaže, nešto malo slovenski. Premda je tri i pol godine igrao u Sloveniji, bolje priča hrvatski!? (jr)

Linker
23. travanj 2024 19:03