REUTERS
ZA NJEGA IMA SVE MANJE MJESTA

STVARA LI BARCELONA NAJSKUPLJU REZERVU NA SVIJETU? Doveli su ga prije godinu dana za rekordnih 130 milijuna eura, a sada skuplja mrvice od minuta

BARCELONA Premda koračaju prema obrani naslova prvaka Španjolske, na Camp Nouu ipak tinja nezadovoljstvo najskupljeg igrača u povijesti kluba
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 12. siječanj 2019. 16:18

Kada je lani prešao iz Liverpoola u Barcelonu, u transferu teškom 130 milijuna eura, bio je najveća zvijezda zimskog prijelaznog roka. Nikada Katalonci nisu toliko platili za nekog nogometaša. No godinu dana kasnije 26-godišnji Philippe Coutinho sjedi na klupi vodeće momčadi španjolskog prvenstva a u medijima čita o interesu klubova poput Manchester Uniteda.

U nedjelju je na travnjaku proveo svega šest minuta u gostujućoj pobjedi (1:2) nad Getafeom, što mu je bila najmanja minutaža ove sezone. Ujedno je to bila četvrta utakmica zaredom da dobiva mrvice. Brazilac proživljava najteže trenutke od kada se pojavio na Camp Nou, a njegov slučaj kvari novogodišnju idilu kluba na obali Sredozemnog mora. Barcelona je, naime, pobijedila u osam od posljednjih deset utakmica, no uprava vidi nezadovoljstvo igrača kojeg je tako skupo platila u siječnju 2018.

Promjena formacije

Guillermo Amor, klupski direktor za odnose s institucijama, pokušava umiriti situaciju. Tvrdi da Barcelona vjeruje igraču dovedenom kako bi zamijenio Neymara, koji je šest mjeseci ranije bio otišao u PSG.

- Coutinho je jedan od najboljih igrača u Europi i svijetu te je spreman igrati 5 ili 90 minuta. On misli više na ekipu nego na sebe samog. Barca ga je zato dovela te će nam puno pridonijeti - rekao je Amor u obraćanju medijima. - Ima dugogodišnji ugovor te će ovdje još puno toga pružiti - dodao je u nedjelju.

LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03:  Lionel Messi of Barcelona celebrates after scoring his team's third goal with teammates Luis Suarez, Philippe Coutinho and Ivan Rakitic during the Group B match of the UEFA Champions League between Tottenham Hotspur and FC Barcelona at Wembley Stadium on October 3, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Julian Finney/Getty Images)
Julian Finney/Getty Images / Getty Images
Coutinho

Brazilski reprezentativac ima ugovor do ljeta 2023. godine a u dosadašnjih 45 utakmica zabio je 15 golova te je upisao 10 asistencija. No koktel nepogodnih okolnosti udaljio ga je iz prvog plana trenera Ernesta Valverdea. Strateg koji korača prema obrani naslova prvaka, ove sezone je vratio Barci klasičnu ofenzivnu formaciju 4-3-3 za razliku od prošle sezone kada je koristio sustav 4-4-2. Od početka sezone Coutinho je igrao na lijevoj strani u napadu, uz Luisa Suareza u špici te Lionela Messija na desnoj strani, no u studenom se ozlijedio. Gotovo istovremeno Ousmane Dembele, dotad na klupi, počeo se vraćati u formu. Propustivši dvije utakmice protiv Betisa i Atletico Madrida, u kojima je Barcelona izvukla samo bod, Coutinho se vratio na teren prije pet tjedana. Odigrao je 80 minuta u pobjedi od 2:0 nad Villarrealom a onda je posjednut na klupu. Njegovo mjesto je zauzeo Dembele koji je nanizao pet utakmica u udarnoj postavi.

- Ne mislim da je njihovo natjecanje za mjesto problem. Nimalo. Ja samo želim da momčad pobjeđuje - rekao je sredinom prošlog mjeseca Valverde. - U određenim utakmicama Coutinho ne počinje u udarnoj postavi, u drugima je pak od prve minute na terenu, a tako će biti i dalje. Osim toga Coutinho i Dembele mogu igrati zajedno.

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Celta Vigo - Camp Nou, Barcelona, Spain - December 22, 2018  Barcelona's Ousmane Dembele in action with Celta Vigo's Nestor Araujo   REUTERS/Albert Gea
REUTERS

Glasine o odlasku

Od tada, međutim, prednost dobiva 21-godišnji Francuz dok razočarani Brazilac čeka posljednje trenutke utakmica za ulazak u igru. U tom njihovom dvoboju Dembele je stekao trenerovo povjerenje pa je prošle nedjelje u madridskom predgrađu Getafe prestigao svog konkurenta. On je, naime, ove sezone u igri proveo ukupno 1.528 minuta, a Coutinho 1.468.

Unatoč nekim zapaženim izdanjima, poput trijumfa nad Tottenhamom u Londonu u listopadu, kada je zabio gol i upisao asistenciju, bivši igrač Liverpoola ne uspijeva ostvariti kontinuitet dobrih igara. Premda može igrati na različitim ofenzivnim pozicijama u veznom redu, u sadašnjoj Valverdeovoj formaciji nema puno mogućnosti. Valverde nije zadovoljan njegovom izvedbom povučenije na sredini terena, na lijevoj strani koja je ljetos ostala upražnjena odlaskom Andresa Inieste.

To mjesto pak u posljednje vrijeme drži Arturo Vidal doprinoseći obrani. Neki smatraju da je Coutinho zapravo najbolji na poziciji polušpice, iza napadača, no to mjesto ne postoji u aktualnom sustavu Barce. Osim toga jedini igrač koji ima potpunu slobodu kretanja na terenu je najbolji strijelac i kapetan Messi.

Soccer Football - La Liga Santander - FC Barcelona v Celta Vigo - Camp Nou, Barcelona, Spain - December 22, 2018  Celta Vigo's Robert Mazan in action with Barcelona's Arturo Vidal                     REUTERS/Albert Gea
REUTERS

Ostavljanje Coutinha na klupi pokrenulo je pak glasine o njegovom mogućem odlasku. Jedna od spomenutih destinacija je Manchester United. Manchester Evening News tvrdi da su “počeli razgovori” i da na Old Traffordu s odobravanjem gledaju na potencijalni transfer. Spomenut je iznos od 111 milijuna eura, što je osjetno manje u odnosu na 130 milijuna za koliko ga je Barca dovela. Valverde, međutim, odbacuje mogućnost tog transfera.

- Sada mu treba malo više da se nametne no vjerujemo u njega jer je veliki igrač - rekao je trener za klupsku televiziju Barca TV na Novu godinu.

Previše ofenzivni

Samom Valverdeu ugovor istječe za šest mjeseci, a unatoč podršci igrača zasad ostaje nepoznato hoće li i kada s Barcelonom produžiti suradnju. Ta neizvjesnost druga je žarišna točka uz situaciju s Coutinhom. Barcelona vodi u prvenstvu s pet bodova više od drugoplasiranog Atletico Madrida i deset više od najvećeg rivala Real Madrida. Valverde stoga ne vidi potrebu mijenjati formaciju kako bi Coutinho igrao više. Pa ipak, nije potpuno odbacio ideju o uvođenju sustava 4-2-3-1. U njemu bi Ivan Rakitić i Sergio Busqutes držali sredinu a ispred njih bi zajedno mogli igrati Dembele lijevo i Coutinho u sredini uz Messija na desnoj strani. U vrhu bi ostao Suarez. Ta formacija, međutim, nije u prvom planu Valverdea. Ona bi stvorila dodatnu neravnotežu između obrane i napada, koja je već prisutna i u sustavu 4-3-3. Barca naime prima puno više golova nego prethodnih sezona.

- Sada s 4-3-3 imamo veći posjed lopte, bolju igru, no ostajemo razoružani u fazi obrane. Protivnici nam zabijaju iz kontri preko prostora kojeg lani nismo ostavljali kada smo imali po četvoricu igrača u zadnje dvije linije, u formaciji 4-4-2 - rekao je Messi prije dva tjedna.

Valverde stoga ne želi ostati samo na Rakitiću i Busquetsu u sredini nego im nastoji priključiti Vidala ili Arthura Mela u sustavu 4-3-3. Formacija u kojoj bi izbacio jednoga od njih kako bi Coutinho igrao ofenzivno stoga nije zasad u planu. Barcelona je u 18 prvenstvenih utakmica primila 20 golova, najviše među četiri najboljeplasirane ekipe. Istovremeno je već dovoljno efikasna u napadu s 50 zabijenih golova, 29 više od druge naubojitije ekipe Seville.

Philippe Coutinho sve to promatra nadajući se kako je njegovo sjedenje na klupi privremeno. Amor i Valverde napominju kako je riječ tek o kratkoročnoj situaciji s najskupljim pojačanjem u 120 godina dugoj povijesti kluba. No zasad mu niti jedan niti drugi ne mogu garantirati mjesto u udarnoj postavi.

SKUPOCJENA PRIČUVA

45 utakmica odigrao je Coutinho za Barcelonu u svim natjecanjima

15 pogodaka zabio je Brazilac za aktualnog prvaka Španjolske

10 asistencija ima 26-godišnji ofenzivac u godinu dana boravka u Barci

130 milijuna eura dobio je Liverpool u siječnju prošle godine za Brazilca

Linker
17. travanj 2024 22:37