Nikola Kalinić
 Denis Doyle/Getty Images / Getty Images
PAO DOGOVOR KLUBOVA

SVE JE RIJEŠENO! NIKOLA KALINIĆ NAPUŠTA MADRID I U VELIKANU POSTAJE ZAMJENA SLAVNOM PRIJATELJU U svega nekoliko dana pregovori spojili dvojicu Hrvata

JOŠ JEDAN HRVAT NA OLIMPICU Nakon Dejana Lovrena, i dosadašnji napadač madridskog Atletica dogovorio je posudbu u klub Serie A
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. kolovoz 2019. 10:04

Nikola Kalinić u srijedu je odradio posljednji trening s momčadi madridskog Atletica. Diego Simeone “uručio mu je avionsku kartu” i bivši hrvatski reprezentativac ide na jednogodišnju posudbu u Romu. Prema najavi iz njegova menadžerskog kruga danas leti iz Španjolske u Rim, klubovi su se dogovorili, posao je utanačen, sve je riješeno. Ostaju tek standardne procedure - liječnički pregled i potpis.

Dovoljno šansi

Kalinić, nakon što su mu Colchonerosi kazali da na njega ne računaju, te nije išao na pripreme u SAD, prevrtao je po rukama nekoliko ponuda. Za njega je “grizlo” niz talijanskih klubova, a u Romi će nastaviti karijeru u momčadi visokog ranga. Nisu preuzeli obvezu otkupa, međutim, dogovorili su tu mogućnost budu li ga htjeli sljedećeg ljeta trajno vezati za sebe. Za to će, prema neslužbenim informacijama, morati platiti 7-8 milijuna eura... Ugovor ga za Madriđane veže 30. lipnja 2021. godine.

Edin Džeko prva je špica Rome, Kalinić ulazi u svlačionicu kao njegova zamjena ili da igraju zajedno kad se trener Paulo Fonseca odluči za dva klasična napadača. Roma je pred prodajom Čeha Patrika Schicka u RB Leipzig. U prvom kolu protiv Genoe u vršku napada bio je samo Džeko, te na krilima Cengiz Ünder i Kluivert, u rasporedu 4-2-3-1. Kalinić je prihvatio status “backup” opcije jer vjeruje da će imati dovoljno šansi za igru. Sa 31. godinom nije ostao bez ambicija... A i tandem Džeko - Kalinić zanimljivo zvuči. Iako su obojica tipični “forovi”, u pojedinim fazama utakmice i protiv određenih rivala mogli bi biti ubojiti.

MADRID, SPAIN - SEPTEMBER 25:  Nikola Kalinic of Club Atletico de Madrid controls the ball during the La Liga match between Club Atletico de Madrid and SD Huesca at Wanda Metropolitano on September 25, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Denis Doyle/Getty Images)
Denis Doyle/Getty Images

Kalinić i Džeko stari su prijatelji. BiH reprezentativac često je u Hrvatskoj, u ljeto 2016. godine njih dvojica i Ivan Perišić skupa su bili na godišnjem odmoru u Dubrovniku. Duže se spominjalo da bi hrvatski napadač mogao na Olimpico, ali sad je to definirano. Vjerojatno je i Džeko na to utjecao.

Roma u Hrvatskoj ulazi u fokus. Nakon što je posudbu na godinu dana dogovorio Dejan Lovren, učinio je to i NIkola Kalinić. Iako je za obojicu to korak unatrag, jer Liverpool i Atletico su veći klubovi, spašavaju karijeru. Na dosadašnjim adresama pali su u treći plan.

Kalinić i Lovren kao dugogodišnji reprezentativni kolege u dobrim su odnosima. Svaki je propustio jedno veliko natjecanje. Lovrena Ante Čačić nije vodio na Euru 2016. nakon što je odbio poslušnost na prijateljskoj utakmici u Mađarskoj, kad je ljut što ne igra prekinuo zagrijavanje. Čačić nije imao milosti, premda su kasnije koliko-toliko izgladili odnose. No, vratio se Lovren na čvrsto tlo, 2018. godine igrao finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva. Kalinića je Zlatko Dalić potjerao lani iz Rusije u poznatim okolnostima. Imat će o čemu razmijeniti iskustva. I dok Kalinić ne igra za nacionalnu vrstu, Lovren joj je itekako potreban već ovog rujna.

Treći u Italiji

Nakon Fiorentine i Milana, Roma je treći klub Nikole Kalinića u Italiji, ukupno šesti u inozemstvu, jer igrao za engleski Blackburn, ukrajinski Dnjipro i Atletico. Lani su ga Madriđani kupili od Milana za 14,5 milijuna eura, no među Crveno-bijelima igrao je samo 1.090 minuta, te u njima zabio četiri gola. U prvenstvu Alavesu i Valladolidu, u Kupu kralja Sant Andreu i Gironi. Jednom je odbio Kinu, u igri su bile goleme cifre, u siječnju 2017. godine. Tada je Džeko kazao:

- Baš smo se bili tako negdje čuli. Rekao sam mu: “Neka te dragi, zabijaj ovdje koliko možeš.”

Koliko danas može pokazat će vrlo brzo. Džeki će biti draže nego ikad, jer njegovo mjesto ionako neće doći u pitanje. Potpisao je novi trogodišnji ugovor nakon očijukanja s Interom. Sad će biti u istoj misiji.

Linker
18. travanj 2024 14:45