CROPIX
S DRUGE STRANE JADRANA

TALIJANI POTPUNO OPSJEDNUTI HRVATIMA Samo tri nacije imaju više igrača u Serie A od Hrvatske!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 04. rujan 2016. 10:39

Prijelazni rok je završen u najjačim europskim ligama i pravo je vrijeme za podvući crtu pod učinjeno.

Hrvatski nogometaši bili su tražena roba ovog ljeta, na njih su njihovi novi klubovi onim starima iskrcali više od 100 milijuna eura odštete. U ligama Petice ove jeseni ukupno je 37 igrača iz Lijepe Naše, u nekima ih je mnogo, u nekima vrlo malo, a neće ni svi dobiti priliku u svojim klubovima. Dosad su njih 22-ojica zaigrala za svoje klubove ove sezone.

Italija je postala obećana zemlja za Hrvate, u Serie A u prosjeku gotovo svaki klub ima jednog. Samo su Talijani, Brazilci i Argentinci brojniji na Apeninima.

TURIN, ITALY - OCTOBER 25:  Mario Mandzukic (L) of Juventus FC celebrates his goal with team mate Paulo Dybala during the Serie A match between Juventus FC and Atalanta BC at Juventus Arena on October 25, 2015 in Turin, Italy.  (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
Valerio Pennicino/Getty Images
Mario Mandžukić i Paulo Dybala

Knjiga s jednim slovom

Od ukupno 18 igrača koji su članovi klubova iz elitnog talijanskog razreda, brojno je društvo iz kadra izbornika Ante Čačića. Milan Badelj, Nikola Kalinić (Fiorentina), Marcelo Brozović, Ivan Perišić (Inter), Mario Mandžukić, Marko Pjaca (Juventus) te Marko Rog i Ivan Strinić (Napoli), četiri su dvojca u četiri aspiranta za najviša mjesta u Italiji. Ivan Vargić (Lazio) deveti je član izabrane vrste koji je bio na Europskom prvenstvu ovog ljeta. Dakle, čak 39 % Čačićevih ‘Francuza’ živi i radi u Italiji gdje uskoro kojima uskoro možemo očekivati i rušenje hrvatskog rekorda.

Ove sezone ukupno je 11 hrvatskih igrača zaigralo u Serie A, jedan manje nego prošle sezone i dva manje od rekordne sezone 1999/2000. kad su u tada možda i najjačoj ligi svijeta nastupe upisali Milan Rapaić, Nenad Pralija, Mario Stanić, Dario Šimić, Alen Bokšić, Igor Tudor, Zvonimir Boban, Igor Budan, Anthony Šerić, Krunoslav Jurčić, Robert Špehar, Tomislav Rukavina i Tonči Žilić. No ta brojka 13 vrlo uskoro će otići u povijest. Svoje debitantske nastupe ove sezone čekaju već spomenuti Vargić, Rog i Strinić, kao i mladići Mario Pašalić (Milan), Franjo Prce (Lazio), Andrija Balić (Udinese) i Robert Murić (Pescara).

SSC Napoli / SSC Napoli

U engleskoj Premier ligi je, primjerice, situacija potpuno drugačija. Tamo je knjiga spala na samo jedno slovo, Dejana Lovrena u Liverpoolu. Standarni stoper Redsa jedini je Hrvat uopće u elitnom engleskom rangu, tako da će barem do zime ostati jedini predstavnik svoje države u tom društvu. Takva situacija ne pamti se već deset godina, otkako je Niko Kranjčar u Premier ligi solirao u dresu Portsmoutha. Kranjčar je u sezoni 2009/10. bio i u rekordnoj hrvatskoj generaciji, s njim su tada u Tottenhamu bili Vedran Ćorluka i Luka Modrić, Eduardo da Silva igrao je za Arsenal, Nikola Kalinić za Blackburn, a Ivan Klasnić u Boltonu.

Ništa bolja situacija, već tradicionalno, nije ni u Francuskoj. Tamo su trojica Hrvata, Danijel Subašić u Monacu, Ivan Santini u Caenu i Mateo Pavlović u Angersu. Prva dvojica imaju ozbiljne uloge u svojim momčadima, dok Pavlović tek čeka na svoju premijeru. U Bundesligi su, pak, Hrvati daleko od svojih najboljih vremena. U sezoni 2000/01. za najbolje njemačke klubove zaigralo je točno 20 Hrvata! Danas su u drugoj najmnogoljudnijoj europskoj državi osmorica, ali ove sezone nastupila su tek trojica, Alen Halilović, Tin Jedvaj i Andrej Kramarić.

Marko Pjaca
Valerio Pennicino/Getty Images / Getty Images

Osipanje u Primeri

U Španjolskoj se proteklih godina malo mijenjaju imena, no brojka ostaje slična. Petorica su već zaigrala, Luka Modrić i Mateo Kovačić za Real Madrid, Ivan Rakitić za Barcelonu, Duje Čop za Sporting Gijon te Marko Livaja za Las Palmas. Uskoro će debitantske minute u Primeri sigurno u dresu Atletico Madrida upisati i Šime Vrsaljko, a pitanje je kada će Ivan Kelava dobiti priliku u Granadi. Prošle sezone branio je na četiri utakmice u Kupu kralja, ali nijednom nije stao na vrata u 38 ligaških utakmica. Rekordni broj Hrvata u La Ligi još dugo neće biti srušen. U sezoni 1996/97. čak ih je 12 zaigralo za najbolje španjolske klubove.

SEVILLE, SPAIN - AUGUST 14:  Ivan Rakitic of FC Barcelona (C) being followed by Steven N'Zonzi of Sevilla FC (L) and Luciano Vietto of Sevilla FC during the match between Sevilla FC vs FC Barcelona as part of the Spanish Super Cup Final 1st Leg  at Estadio Ramon Sanchez Pizjuan on August 14, 2016 in Seville, Spain.  (Photo by Aitor Alcalde/Getty Images)
Aitor Alcalde / Getty Images

--------------------------------------------------------------------------

SERIE A - 18 igrača
Badelj, Balić, Brozović, Budimir, Kalinić, Mandžukić, Milić, Murić, Pašalić, Perica, Perišić, Posavec, Pjaca, Prce, Rog, Strinić, Vargić, Župarić

Igrači s nastupima po sezonama
2016/17. 11
2015/16. 12
2014/15. 10
2013/14. 10
2012/13. 5
2011/12. 3
2010/11. 1
2009/10. 3
2008/09. 3
2007/08. 5
Rekord - sezona 1999/00. - 13 igrača

Linker
19. travanj 2024 22:21