HNK Rijeka
NOVO LICE U HR NOGOMETU

TKO JE 'LAPTOP TRENER' KOJI JE NASLIJEDIO IGORA BIŠĆANA? Izdvajamo pet prioriteta stručnjaka čiji bi nogomet mogao oduševiti navijače Rijeke

SLOVENSKI NAGELSMANN Tip je trenera koji traži ofenzivni nogomet i koji se stalno usavršava
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. rujan 2019. 10:10

Tko je Simon Rožman, 36-godišnjak iz Slovenj Gradeca koji je jučer preuzeo Rijeku, a danas će u 11.00 na Rujevici biti predstavljen novinarima?

U riječkim nogometnim krugovima nije riječ o nepoznatom imenu, Rožman se u dva navrata već povezivao s Rijekom, ali tek sada je, po svemu sudeći, došao pravi trenutak da sjedne na vruću riječku klupu.

Prvi put je njegovo ime plasirano u eter u siječnju 2018. godine kao dodatak stožeru Matjaža Keka, ali kako je tada rekao sportski direktor Srećko Juričić, nije bilo vrijeme da se napravi nešto u tom smjeru, drugi put nakon Kekova odlaska prije nešto manje od godinu dana...

Ispada da je treća bila sreća za trenera koji, baš poput Bišćana, spada u novi val nogometnih stručnjaka koji teže traženju novih pristupa i metoda u nogometu te puno pažnje posvećuju analitici, interpretiranju podataka, studiranju igre...

- Imamo odličnu ekipu, ali moramo napraviti sve da to pokažemo na terenu i ostvarimo ciljeve koje klub ima - rekao je jučer po preuzimanju Rijeke slovenski trener, koji za razliku od Bišćana, nije imao značajnu igračku karijeru, ali je na vrijeme počeo ulagati u sebe kako bi jednoga dana ubirao plodove toga rada. Najprije u mlađim kategorijama Celja na čijoj je klupi uskoro postao najmlađi trener u elitnom razredu slovenskog nogometa, onda kao sportski koordinator u Domžalama gdje je praktički bio pripreman za nasljednika Luke Elsnera.

- Rožman će postati trener Rijeke? Odlična vijest. Znam ga iz Domžala gdje je bio uz momčad dok je Elsner bio trener budući da ga se pripremalo da ga naslijedi kada ode. Što da kažem osim da je riječ o dobrom čovjeku i treneru, tu nema nikakve dvojbe, rezultati s Domžalama govore njemu u prilog - kaže Matic Črnic, bivši ofenzivac Bijelih koji je s novim trenerom Rijeke surađivao prije dolaska na Rujevicu.

Pratio je Rožmanove Domžale protiv Freiburga i Marseillea u europskim kvalifikacijama, ali i način na koji je radio s momčadi.

- Kod njega možeš samo napredovati, tip je trenera koji traži ofenzivni nogomet, koji se stalno usavršava... I nakon što sam otišao iz Domžala, dečki su mi govorili da teži napadačkoj igri, brzim tranzicijama, da uživaju igrati i raditi s njim - rekao je Črnic.

Rožman je klupu Domžala prije 20-ak dana napustio nakon što ih je vodio na 157 utakmica, u kojima je njegova momčad ostvarila 67 pobjeda i postizala gotovo dva pogotka po utakmici što potvrđuje tezu o napadačkom nogometu kojeg gaji.

- Mislim da sam sa suradnicima postavio prepoznatljiv model igre i da smo imali vlastiti DNK, što je široko poznato i cijenjeno. Znanje se prikazuje samo kada je rad na duži rok prikazan. U roku od mjesec ili dva nitko ne može učiniti čuda - govorio je Rožman na odlasku iz Domžala gdje ga je pratila i etiketa takozvanog “laptop trenera” zbog čega su ga neki nazivali i slovenskim Julianom Nagelsmannom.

Naravno, u pozitivnom kontekstu, jer Rožman se usavršavao kroz karijeru, a aktualnog trenera RB Leipziga, čiji rad očito cijeni, upoznao je na jednom seminaru u Barceloni dok je ovaj još vodio Hoffenheim.

- Razmijenili smo nekoliko riječi, pričali o novostima i inovacijama koje mogu donijeti dodatnu vrijednost. Pomoću analitike pokušavamo preciznije predvidjeti postotak vjerojatnosti da će se određene stvari dogoditi eliminirajući slučajnost. No tajna je u tome što trebate znati što, gdje i kako gledati. Postoje velike razlike između podataka, statistike i analitike - istaknuo je tom prilikom Rožman kojeg će na klupi Rijeke dočekati ciljevi koji se nisu bitno razlikovali od onih koje je imao u Domžalama gdje mu je zadatak bio plasman u Europu, težnja napadačkoj igri, te afirmacija mladih igrača zbog daljnje prodaje i klupske održivosti.

Uz Kekov blagoslov koji već neko vrijeme neupitno ima, huk sa Sjevera koji više ne bi trebao biti upitan i dobru situaciju po pitanju rezultata i igre koju je iza sebe ostavio Igor Bišćan, njegova bi riječka priča mogla donijeti još lijepih stranica ispisanih u klupskoj povijesti.

PET ROŽMANOVIH PRIORITETA

‘Kupiti’ navijače

Igor Bišćan bi jamačno još dugo bio trener Rijeke da je njegova momčad s tribina imala podršku kakvu su uživali mnogi treneri u zadnjih 20-ak godina. Rožman sa sobom ne vuče grijehe iz prošlosti, ali vrlo brzo mora uvjeriti navijače da može pratiti visok prag očekivanja.

Smanjiti ozljede

Puno se pisalo posljednjih tjedana o problemima s ozljedama, napornim treninzima... Rožman tu mora pronaći idealan balans, kako bi kroz ostvarene rezultate iz momčadi koja sigurno puno vrijedi izvlačio maksimalnu korist.

Standardizirati momčad

Bišćan je, treba to reći, radio sjajan posao kada se trebao prilagoditi jačem suparniku, ali i puno rotirao zbog čega su se izgubili neke mehanizmi koji su ranije sjajno radili. Poput Bišćana na početku mandata i Rožman mora težiti standardizaciji momčadi.

Implementirati stil igre

Stvarati igru je dugotrajan proces, ali neke naznake čemu se teži se mogu brzo vidjeti. Bišćan se puno prilagođavao suparnicima pa je možda falio neki njegov potpis igri Rijeke, bilo bi dobro kada bi Rožmanova Rijeka brzo dobila taj pečat.

Podignuti vrijednost igračima

Rijeka je na ljeto prodala samo Slugu, na klupsku blagajnu se odražava činjenica da nije odrađen još neki transfer i to je prioritet za zimski prijelazni rok. Samim time, Rožmanov prioritet je dizanje vrijednosti igrača poput Pavičića ili Puljića čija se prodaja očekivala još na ljeto.

Rožman dovodi svoja dva pomoćnika

Simon Rožman trebao bi na Rujevicu dovesti tri svoja najbliža suradnika, kažu nam kolege iz Slovenije. Aleš Kačičnik trebao bi mu biti pomoćni trener (uz nekoga iz škole nogometa Rijeke), a Alen Obrez bit će zadužen za analitiku kojoj slovenski strateg posvećuje puno pažnje.

Rožman je s Kačičnikom radio u Domžalama, a s Prodanovićem u Mariboru. (msu)

Bišćanu je skoro uzeo titulu

Put Igora Bišćana i Simona Rožmana prvi se put ozbiljno ukrstio u 35. kolu slovenske prve lige kada je Bišćanova Olimpija na gostovanju kod Rožmanovih Domžala trebala barem bod kako bi osvojila naslov prvaka. I nije to bilo odrađivanje posla, Domžale su se pokazale ozbiljnim takmacem te zamalo kaznili kalkulantski pristup Zmajčeka koji su čuvali bod. Lovro Bizjak je svojim pogotkom na trenutak titulu preselio u Maribor, no Olimpiju i Bišćana spasio je Kronaveter desetak minuta prije kraja utakmice i pogotkom iz jedanaesterca vrijednim titule izazvao sveopće oduševljenje u Domžalama. (msu)

Igrači na društvenim mrežama zahvaljivali ex-treneru

“Hvala na svemu šefe” - rečenica je kojom se većina riječkih prvotimaca, odnosno oni koji koriste društvene mreže, oprostila od Igora Bišćana. Njihov odnos ionako nikada nije bio sporan, relaciju Bišćan - igrači na ovim stranicama nikada nismo ni doveli u pitanje, pa i ne čudi što su se dvije strane rastale sa suzom u oku. Vidjelo se to već na kadrovima s Alda Drosine gdje se Bišćan zagrljajem oprostio od svih igrača prije nego je svoju riječku epizodu i službeno poslao u povijest. (msu)

Linker
19. travanj 2024 19:05