Jakov Prkic / CROPIX CROPIX
VELIKI PAD CIJENA

TKO JE MOGAO PREDVIDJETI OVAKAV CRNI SCENARIJ Hajduk je propustio posljednju priliku za veliku zaradu ove godine, posebna klasa ide u 'diskont'?

HAJDUK Brazilac Jairo bio je zadnja prilika za veliku zaradu, a kad opet oživi nogometno tržište u prvom redu izloga bit će mlade snage,  ali ponude će ipak biti recesijske
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2020. 11:59

Tko je mogao predvidjeti ovakav crni scenarij, tko je mogao očekivati ovakav kolaps nogometa… Pandemija koronavirusa mijenja financijske relacije, posljedice će tek izaći na vidjelo, ali razvidno je da će Jairo, po svemu sudeći, ostati upisan kao posljednja prilika za veliku zaradu Hajduka ove godine. Igrač koji je u ljeto 2018. došao sa skromnom odštetom iz PAOK-a trebao je postati jedan od najvećih transfera Bijelih.

Prije mjesec i pol dana, početkom veljače, Hajduk je na stolu imao ponudu koja će se teško ponoviti sljedećih mjeseci, ako ne i dulje. Kazahstanski Kairat nudio je za Jaira 2,2 milijuna eura, a odšteta je uz bonuse mogla preći 2,5 milijuna eura, čak i više... Pritom bi Jairo imao tri i pol puta veću plaću negoli prima u Hajduku, trebao je doći blizu milijun eura (900.000 po sezoni). Međutim, sve je odbijeno i Brazilac je ostao na Poljudu.

- Klub i ja smo zajedno odučili da je ostanak najbolji za sve. U Splitu sam sretan i zadovoljan - objasnio je Jairo krajem veljače.

Tri dana kasnije zabio je dva pogotka Gorici, uz to i asistirao. Pokazao sav raskoš talenta i znanja. Svi su bili sretni i zadovoljni, baš kao i Jairo.

Dapače, i Brazilac je imao ambiciozne planove. U svibnju će navršiti 28. godina, još uvijek je ispred njega dovoljno prostora za napredak. Španjolska se spominjala kao njegova željena destinacija, kao zemlja u kojoj se želi okušati. Očito je da Kazahstan nije bio igrački izazov za Jaira.

- Ne treba gledati tako daleko, jer ugovor s Hajdukom imam do 2022. godine i nema razloga misliti ni na što drugo, ni na jedan drugi klub osim Hajduka - govorio je tada Jairo.

Ništa od špice

S obzirom na igre brazilskog napadača, za Hajduk je njegov ostanak uistinu predstavljao pravo pojačanje. Bijeli nisu pronašli adekvatnu zamjenu u špici napada, Jairo je htio ostati i svi su trljali ruke misleći kako na ljeto slijedi sjajan posao. Međutim, mjesec dana kasnije sve se promijenilo i kazahstanska ponuda ostala je lijepa uspomena. Danas treba razmišljati kako dalje.

Činjenica je da bi realizacija ponude od gotovo 17 milijuna kuna, koliko su Kazahstanci nudili za Jaira, Hajduku donijela tri plaće za igrače i djelatnike. Pružila bi Bijelima mirnu egzistenciju do ljeta, odnosno do početka nove sezone. Međutim, prolilo se mlijeko, što bismo rekli, a zna se da se za prolivenim mlijekom ne plače. Svatko će se morati okrenuti onome što posjeduje, no razvidno je da će se o ponudi za Jaira pričati u budućnosti. Spominjat će se milijuni koji će se rijetko vidjeti u mjesecima koji dolaze. Ostat će ponuda Kairata upamćena kao velika priča iz prošlosti.

Što Hajduk može ponuditi tržištu ovog ljeta? Mladi igrači bili su i bit će na najvećoj cijeni. Nezahvalno je ulaziti u predviđanja kretanja tržišta, ne znaju te tokove ni najveći igrači na mercatu, međutim jasno je da se cijene neće dizati, nego će krenuti oštrom silaznom putanjom. Ali, potencijal se uvijek dobro plaćao. Ulaganje u budućnost. Iz te kategorije Hajduk mercatu može ponuditi Nejašmića, Krekovića, Radića, Čolinu, Dolčeke i Blagaića kao sekstet igrača sa nastupima u prvoj momčadi. Čak pet igrača je klase iz 2000., dok je Nejašmić godinu stariji, jer u siječnju je napunio 21 godinu. Uz njih, kao sedmi, ide i Mario Vušković, igrač klase iz 2001. koji s 18 godina predstavlja vjerojatno i najveću perspektivu na tržištu.

Jasno je, svi koji izađu na tržište ovog ljeta i u bliskoj budućnosti u cjelini, teško će dosegnuti cijene iz doba prije pandemije. Više od 2 milijuna eura, koliko je nudio Kairat, predstavlja najvišu cijenu za stranca na Poljudu. Već danas, nepuna dva tjedna od prekida nogometnih natjecanja, vidi se veličina ponude Kairata, ali stvarnu sliku vrijednosti takvog transfera imat ćemo za mjesec-dva kada ekonomska kriza počne stvarati nova pravila u nogometnom svijetu. Kako li će tek tada nestvarno izgledati ponuda za Jaira?

Transfermarkt izvan realnosti

Treba naglasiti da Transfermarkt drži vrlo skromne cijene izvan realnog stanja na tržištu. Primjerice, potpuno je nestvarno razmišljati da bi se Kreković prodao za primjerice 50.000 eura koliko ga cijeni internetski web portal specijaliziran za procjene vrijednosti igrača. Jasno je da je Nejašmić (2 milijuna eura po TM) nogometaš s najvećom cijenom s obzirom na to da je 12 mjeseci bio standardni prvotimac, ali krajem ožujka nije ozbiljan trenutak za priču o cijenama.

Dok nogomet ne krene, neće se znati u kojim se financijskim gabaritima priča, međutim, jasno je da će mladi igrači biti oslonac prodaje. I reprezentativci poput Ismajlija (Albanija), te Juranovića koji u džepu ima pretpoziv za Dalićevu selekciju.

Linker
20. travanj 2024 10:06