Reuters
NAJAVA VELIKOG TRANSFERA

TO MOŽE BITI SAMO MARIO MANDŽUKIĆ! 'Radimo na igraču koji je u Juventusu, moj je prijatelj i zajedno smo igrali u Wolfsburgu'

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 19. kolovoz 2019. 10:41

Prividan mir kojeg je imao nakon što je trijumfalno završio proteklu sezonu za Niku Kovača je gotov. Poraz u Superkupu od Borussije D. te uvodni remi s Herthom u Bundesligi pokrenuli su novi val kritika, premda je bivši hrvatski izbornik najmanji krivac za ova dva posrtaja. Priznao je to i komentator Bilda, medija koji je prošle sezone kritizirao gotovo svaki Kovačev potez.

“Kovačev posao je vrlo nezahvalan”, naslov je komentara nakon prve utakmice prvenstva, a sukus teksta je da Kovača tek čeka veliki posao, jer će momčad uigravati, te upoznavati tijekom prvenstva. Pogodio je bit komentator Bilda, Bayern je u spomenute dvije utakmice imao velikih problema. Naime, Kovač nije imao čovjeka na klupi koji bi mogao preokrenuti negativan tijek događaja.

Pri rezultatu 1:2 protiv Herthe mogao je samo tužno gledati na klupu iza sebe, jer na njoj su sjedili vratar Ulreich, stoperi Boateng i Hernandez, veznjak Sanches, te ofenzivci bez bundesligaškog iskustva Davies, Mai, Singh, Will i Wriedt. Tri igrača nisu mu bila na raspolaganju, Martinez i Perišić za koje se znalo da neće nastupiti u uvodnoj utakmici prvenstva, te Goretzka, koji se ozlijedio tijekom zagrijavanja. Dodamo li tome i nedostatak sreće, jer su primili dva gola kakva se rijetko viđaju, onda je jasno da bod na otvaranju 57. bundesligaške sezone nije ni tako loš.

MUNICH, GERMANY - AUGUST 14: Ivan Perisic of FC Bayern Muenchen (R) poses with head coach Niko Kovac during a press conference at Bayern Muenchen's headquarters Saebener Strasse on August 14, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Daniel Kopatsch/Getty Images for FC Bayern)
Daniel Kopatsch/Getty Images for FC Bayern) / Getty Images for FC Bayern
Ivan Perišić i Niko Kovač

Pojačanja neophodna

- Gosti su se bili dobro organizirani u obrani, ali svejedno smo imali dosta prigoda za pobjedu, ponekad smo imali problema sa zadnjim dodavanjem, to je moglo biti bolje, ali unatoč svemu nemam što prigovoriti svojim igračima. Sve su pokušali, dali su sve od sebe, uostalom, igralo se cijelo vrijeme na jedan gol, ali ovog puta nam sreća nije bila naklonjena - rekao je Kovač nakon utakmice, dodavši kako je njegova momčad imala nekoliko pogrešaka u obrani koje su brutalno kažnjene.

- Prvi gol smo primili nakon što je lopta promijenila smjer pogodivši Ibiševića na putu do Neuera. To se događa, ali problem je što nitko nije bio u bloku tog udarca, to nam se ne smije događati. Drugi je splet nesretnih okolnosti - završio je analizu Kovač.

Kod drugog gola Pavard i Grujić bili su u zračnom dvoboju i sudarili se glavama, Francuz je djelovao ošamućeno, dok se Srbin nastavio kretati i nakon dodavanja Ibiševića zabiti pogodak. Potom se srušio od posljedica udarca. Bayern je uspio doći do izjednačenja, Lewandowski je izborio i zabio jedanaesterac, ali više od toga nije mogao. Zato su čelnici bili vrlo aktivni, nakon utakmice stigla je vijest kako će Philippe Coutinho stići na jednogodišnju posudbu iz Barcelone.

BILBAO, SPAIN - FEBRUARY 10: Philippe Coutinho of FC Barcelona in action during the La Liga match between Athletic Club and FC Barcelona at San Mames Stadium on February 10, 2019 in Bilbao, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

- Mislim da ne samo mi u Bayernu, nego cijela liga možemo biti sretni što jedan takav igrač dolazi - rekao je Kovač.

No, nije Coutinho jedini igrač kojeg su Bavarci doveli. Za 10 milijuna eura od Borussije M. otkupljen je središnji vezni Michaël Cuisance. Mladi Francuz sigurno nije igrač koji će u početku raditi razliku, no ovo je ulaganje u budućnost. Cuisance iza sebe ima dvije sezone u Borussiji, a prekjučer je napunio tek 20 godina. No, navijače više zanima Coutinho, Brazilac je veliko pojačanje i za njega će Bayern izdvojiti 20 milijuna eura, a žele li ga na kraju sezone otkupiti morat će dodati još 120 milijuna eura.

- Mogu vam potvrditi da je proteklog tjedna Karl Heinz Rummenigge sve dogovorio s igračem i Barcelonom i Coutinho će sljedeće sezone igrati u našem dresu - objasnio je sportski direktor Hasan Salihamidžić, koji se također našao pod kritikama zbog (ne)obavljenog posla.

Jedini koji odgovara

Posljednji poslovi pokazuju da Bayern i nije imao neku strategiju za ovaj prijelazni rok, sve karte su bacili na dovođenja Leroya Sanea, a nakon što se ovaj ozlijedio uslijedile su brzopotezne posudbe, prvo Ivana Perišića, potom Coutinha. Čini se da bi ovih dana trebao biti zgotovljen i povratak Marija Mandžukića na Isar.

Naime, u petak je Salihamidžić na upit novinara dolazi li još tko u Bayern znakovito odgovorio:

Soccer Football - Serie A - Juventus v SPAL - Allianz Stadium, Turin, Italy - November 24, 2018  Juventus' Mario Mandzukic celebrates scoring their second goal              REUTERS/Massimo Pinca - RC11330475D0
REUTERS/Massimo Pinca

- Radimo na tome, riječ je o igraču koji nastupa u Juventusu, moj je prijatelj i zajedno smo igrali u Wolfsburgu - rekao je Salihamidžić.

Jedini igrač koji odgovara ovom profilu je baš Mario Mandžukić, u sezoni 2011/12. obojica su nosila dres Vukova, a u Juventusu trenutačno ne nastupa još jedan igrač koji je bio član Vukova. Tako bi se dva uvodna posrtaj mogla pokazati svrsishodnima za Niku Kovača, dobit će igrače koje je tražio, a usput mu je i Rummenigge ojačao poziciju nakon što je Sanches ljutito izjurio nakon utakmice sa stadiona i tražio transfer.

- On se mora smiriti, svi vjerujemo u njega i svatko će dobiti svoju prigodu - rekao je Rummenigge o Portugalcu.

Linker
26. travanj 2024 18:56