CROPIX
BOLJE NIJE MOGLO

TO SU SVI ZANEMARILI - INSAJDER ZA SN OTKRIO ZAŠTO JE HAJDUKOVOM ASU 'PALA SJEKIRA U MED' 'Mi u Hrvatskoj ne možemo ni zamisliti koliki je to novac..'

KAMERUNAC U ELDORADU Ohandza nije mogao otići u bolji kineski klub, s premijama može zaraditi i dvostruko više novca
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. ožujak 2018. 12:05

Trener Lokomotive Goran Tomić radio je u Shenzhenu, novom klubu Hajdukova Kamerunca Francka Ohandze. Tomić je bio pomoćnik Šveđuaninu Sven-Göranu Erikssonu, a o Shenzhenu kaže:

- Radio sam u četiri kineska kluba, a Shenzhen je daleko najbolji od svih, ima uvjerljivo najbolje uvjete za rad! Pa iako je riječ o drugoligašu, možda u cijeloj Kini samo pet-šest klubova ima bolje uvjete od Shenzhena. Prije gotovo dvije godine, klub je kupila velika kompanija Kaisa i od tada se sve promijenilo, počevši od uvjeta treniranja, pa do igračkih plaća. Klub je organizacijski na visokoj razini i svakako po uvjetima pripada među kineske top klubove - biranim riječima govori Tomić o Shenzhenu.

A što može Ohandza napraviti tamo? Hoće li biti među najboljim igračima?

- Vjerujem da hoće, jer je on baš tip igrač za kineski nogomet! Oni većinom traže jake individualce, koji svojim umijećem sami mogu napraviti razliku. A Ohandza je baš takav igrač! U Drugoj kineskoj ligi ove sezone mogu igrati samo dvojica stranaca, donedavno su mogla trojica i sigurno Kinezi nisu Ohandzu izabrali napamet. Liga je, inače, prilično tvrda i neizvjesna, a razliku između klubova rade baš ti stranci koji su i odlično plaćeni. Primjerice, kad sam bio u Shenzhenu, kupili smo 23-godišnjeg Kolumbijca Preciada, platili smo ga sedam milijuna eura i bio je prvi strijelac lige s 23 postignuta gola! Preciado će biti Ohandzi partner u napadu, ili suparnik za mjesto u momčadi, vidjet ćemo kako će se to posložiti.

Preciado ima više

Hoće li Ohandza s plaćom od otprilike milijun i pol eura godišnje biti među najbolje plaćenim igračima?

- U ovome klubu svakako! Preciado zarađuje nešto više, on je najplaćeniji igrač u Shenzhenu, ali treba svakako istaknuti da igrači za pobjede dobivaju strahovito velike premije! Koliko velike? Mi u Hrvatskoj ne možemo ni zamisliti koliki je to novac... Plaća i premije ne kasne ni sata, kamoli dan. Dakle, bude li dobro igrao, bude li pobjeda, Ohandza sigurno može zaraditi i dvostruko više nego što mu sad piše u ugovoru - rekao je Tomić i dodao:

- Čini mi se da Ohandza nije mogao otići u bolju sredinu, pala mu je sjekira u med! Osim što je klub na najvišoj razini, grad Shenzhen jedan je od najboljih kineskih gradova po kvaliteti života! Na granici je s Hong Kongom, moderan je grad, iako je prije 30-ak godina to bilo ribarsko mjesto sa samo 30.000 stanovnika! A danas, s okolicom, broji oko 12 i pol milijuna ljudi! Shenzhen se strahovito ekonomski razvio i taj je grad, baš zbog blizine Hong Konga, prvi privukao kapital iz cijeloga svijeta u Kinu - kaže Tomić.

Najveće godišnje plaće igrača u Kini 2017.

Carlos Tevez (Shanghai Shenhua) 37,5

Oscar (Shanghai SIPG) 24,4

Hulk (Shanghai SIPG) 20

Axel Witsel (Tianjin Quanjian) 16

Pelle (Shandong Luneng) 14,8

Ezequiel Lavezzi (Hebei) 14

Ramires (Jiangsu Suning) 13

Jackson Martinez (Guangzhou) 12,5

Alex Teixeira (Jiangsu Suning) 12

Burak Yilmaz (Beijing Guoan) 8

Napomena: Iznosi su u milijunima eura.

Linker
20. travanj 2024 17:18