Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
ČEKA SE KONAČNA ODLUKA

TRANSFER BOMBA: OSIJEK NIKAD NIJE DOBIO OVAKO NESTVARNU PONUDU ZA JEDNOG IGRAČA Klub iz Lige prvaka nudi dvostruko, problem je sad -raspodjela novca!?

OSIJEK Veliki izazov za nadarenog osječkog igrača otvara se mogućim transferom u Serie A, odluka u rukama predsjednika Ivan Meštrovića
Piše: Darko RužićObjavljeno: 28. siječanj 2020. 16:02

Boško Šutalo napušta Osijek i odlazi u Atalantu!? Izazov za mladog stopera Bijelo-plavih je velik. Golem. Kako i ne bi bio kada mu se otvara mogućnost igranja u Italiji i još k tome u klubu koji je u Ligi prvaka. Samo, koliko god priča o njegovu možebitnom transferu koja se zavrtjela i bila ozbiljna, još se ništa konkretno nije dogodilo. Ništa osim da je vijest plasirana, a da je iz Osijeka nitko službeno nije demantirao.

Ni potvrdio. Ima tek jedna prišapnuta kratka rečenica iz izvora koji niti ima pravo niti smije u ime kluba davati izjave. No, ona glasi: u ovom trenutku odlazak Šutala je više ne nego da!

I to je, dakako, neslužbeno. Iz vrha kluba, za sada nitko ništa na tu temu ne želi izreći.

- Jedino mogu potvrditi kako je Atalanta zainteresirana za Šutala i njegov transfer, ali nije i jedina - kazao je sportski direktor Bijelo-plavih Alen Petrović.

Šuškati se počelo o tom transferu prije nešto više od deset dana u vrijeme dok se prvoligaš s Drave nalazio na pripremama u Španjolskoj, ali više od onoga što je izjavio Petrović doznati se nije moglo. Sve informacije vezane uz transfere igrača, dolaske ili odlaske u Osijeku skrivaju kao zmija noge. Zavjet šutnje, što drugo.

Vrtoglava brojka

A da se nešto ozbiljno događa, to je jedino sigurno. Talijanski su mediji već pisali kako klub iz Bergama nudi Osijeku 2,5 milijuna eura. Sada su otišli i korak dalje, pa su iznos udvostručili, a 5 milijuna eura već je vrtoglava brojka na koju je teško ostati imun. Atalanta je očito uporna, ili pod svaku cijenu želi ostaviti takav dojam, ali zamahnula je milijunima koji u najmanju ruku Osječane tjeraju na ozbiljno razmišljanje. Kada bi doista njena ponuda bila takva, onda bi to bio top iznos, najveći koji je prvoligaš iz grada na Dravi ikad ostvario u nekom transferu svog igrača.

Do sada je to iznos koji je platio Glasgow Rangers, 2,75 milijuna eura za kupnju Erosa Grezde koji se nakon godinu i pol dana za “siću”, kako se hvale u Osijeku, vratio u njihov klub. Ponudu Atalante, ako je stvarna, u najmanju se ruku mora ozbiljno razmotriti. Da nije jedina zainteresirana za Boška Šutala, kako uporno ponavljaju u Osijeku, može se protumačiti i kao ‘nabijanje cijene. Ili da je stvarna mogućnost realiziranja i novčano izdašnijeg transfera. U Gradskom vrtu se ni ne trude obznaniti istinu, a ni zaustaviti netočne vijesti. Kao da im je svejedno. A ne bi trebalo biti.

Osijek, 090819. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 4. kola Prve HNL izmedju NK Osijeka i GNK Na fotografiji: Bosko Sutalo, Amer Gojak
Foto: Ivan Peric / CROPIX
Ivan Peric / CROPIX
Boško Šutalo u dresu Osijeka tijekom dvoboja protiv Dinama

Veliki izazov

Boško Šutalo je, činjenica je, još Osijekov i u Osijeku je. Prošao je s Bijelo-plavima pripreme i od jučer je u trenažnom procesu koji prethodi prvoj službenoj, natjecateljskoj utakmici proljetnog dijela sezone. Trener Ivica Kulešević ima ga u svim svojim planovima i drži ga kao člana svoje udarne momčadi, jednog od njenih stožernih igrača. Vjerojatno to nikad neće reći, možda tek jednog dana, kako bi se teško pomirio s Boškovim odlaskom. Samo, Osijek je klub koji ima gazdu, klub koji je ustrojen privatnim kapitalom i klub koji u organizacijskom smislu ima i glavu i rep. Sve na svom mjestu. Sve posloženo na kvalitetan i uzoran način. Iznjedri li njegovo klupsko čelništvo odluku o prodaji Šutala nedvojbeno će pri tome prevagnuti ‘njegovo veličanstvo’, novac, jer Atalanta je razvidno spremna iskrcati onaj iznos koji se ne odbija.

Makar, naši izvori otkrivaju i još poneki detalj koji u sve unosi nejasnoću. Nitko, naime, neće i ne može zamjeriti Šutalu ako iskaže želju i ustrajnost za o odlasku, ali pri tome je i pitanje raspodjele novca u njegovu transferu. Ima dosta onih koji za sebe žele dio kolača, koji svoje zasluge za njegov igrački razvoj vrednuju i više nego bi netko mogao pomisliti.

Čini se, odlazak Boška Šutala ostvarit će se jedino ako takvi obuzdaju svoje apetite i stave se u realnost. Osijek će svoje dobiti, bez toga Šutala neće pustiti. Italija je izazov unatoč činjenici da baš i nije podneblje u kojem su se mladi hrvatski igrači ili snalazili ili im je ono bilo najsklonije. Međutim, Boško Šutalo je kvalitetan i igrač s još uvijek s puno prostora za napredak. Ozbiljan je mladac koji neće nasjesti na prvu i prihvatiti da se na njegovoj igračkoj vrijednosti naplate i oslade svi više nego on sam.

Natjecateljske ambicije

Očito je, predstojeći će dani u sve unijeti više svjetla. A šutnju Osijeka ne treba tumačiti nikako drugačije nego da su u njemu duboko prionuli analizi i promišljanju kako razriješiti nastalu situaciju. Golem je novac u pitanju, ali i na vidiku gubitak jednog od najboljih igrača, i to u trenu kada su natjecateljske ambicije više nego ikada. Tko je taj koji će odvagati i presuditi da ih se može ostvariti i bez Šutala, a i gdje je jamstvo da će se u tome uspjeti ostane li on u Gradskom vrtu? Lako je zbrojiti dva i dva i zaključiti kako ključeve razrješenja situacije u rukama drži predsjednik kluba Ivan Meštrović.

Linker
25. travanj 2024 22:50