Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
LOVA DO KROVA

TROFEJNI EUROPSKI GIGANT NUDI ASTRONOMSKI IZNOS U Maksimiru bi mogli zadovoljno trljati ruke: Ovakva odšteta za braniča ne viđa se često

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. siječanj 2017. 09:50

U sjeni priča o Soudanijevu odlasku, ili mogućem Ćorićevu transferu, odlascima nekih drugih, starijih igrača, kotrljaju se glasine kako bi Maksimir prvi mogao napustiti Filip Benković. I sam je neki dan izjavio kako bi “volio poput Tottija igrati čitav život za jedan klub, ali to je u današnje vrijeme nemoguće”.

Nedavno je produljio ugovor s Modrima do 2022. godine, što dakako ništa ne mora značiti, kao što ne mora ništa značiti ni načelni dogovor njega i kluba da još neko vrijeme ostane u Dinamu. Štoviše, ideja je da Benković ode najranije na ljeto 2018., nakon SP-a u Rusiji, na kojemu bi, ne krene li nešto po zlu u njegovoj karijeri, trebao biti reprezentativac. Žurbe, opet načelno, nema, no tržište diktira ritam.

Nikad nećemo zaboraviti onaj odlazak Matea Kovačića iz Međugorja u Inter, kad su već svi dogovorili da on ostaje i da će na njemu graditi Dinamove ambicije. Zato, s takvim “dugotrajnim ostancima” uvijek treba biti oprezan.

Football Soccer - Dinamo Zagreb v Sevilla FC - UEFA Champions League Group Stage - Group H - Maksimir stadium - Zagreb, Croatia - 18/10/16. Dinamo Zagreb's Filip Benkovic and Sevilla's Vitolo in action. REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS/Antonio Bronic / REUTERS

Gdje je u toj priči Benković? Naime, škotski su mediji jučer objavili kako se Celtic zanimao za mladog Dinamova stopera, ali je brzo odustao jer je dobio signal da je Benkovićeva cijena 20 milijuna eura! To nije poručio Dinamo, do razgovora s Modrima još nije došlo. I možda i ne bismo vjerovali da ne znamo da su već prije mjesec i nešto dana predstavnici Manchester Uniteda također propitkivali za cijenu, neslužbeno najavili da bi klub s Old Trafforda bio zainteresiran dovesti Benkovića za, “plafon”, 12 milijuna eura.

Tada im je također poručeno, “nama se ne žuri, ne vraćajte se bez 20 milijuna”. Također, u Zagreb je dolazio i Luis Campos, jedan od bossova francuskog Lillea, bio je spreman ponuditi oko 10 milijuna eura, plus postotak od idućeg transfera. Odgovor je bio? Znate, twenty! Engleski Stoke također je pustio signale da bi mogao investirati koji milijun više, u kuloarima se spominje i Southampton.

No, logično, nitko zasad nije spreman ozbiljno ući u posao za cijenu koju traži Dinamo. Ali, jasno, tu se radi o trgovini, biznisu, a tu se nikad ne zna kako će se stvari odvrtjeti. Recimo, onda kad je Bologna ponudila osam milijuna eura za Marka Pjacu, Zdravko Mamić hladno je poručio - 18 i vaš je! Svi su se smijali, neki hvatali za glavu, a priča se odvila tako da je Pjaca ostao još godinu i pol dana i onda otišao za 23 milijuna.

Zagreb, 290716. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga, prvenstvena utakmica izmedju GNK Dinama i NK Slaven Belupa.
Na fotografiji: Filip Benkovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX
Benković slavi izjednačujući gol

Najmirisniji parfem

Zato u ovom trenutku nitko ne može reći što će biti s Benković, osim - dug je još prijelazni rok. Cijena od 20 milijuna za stopera svakako u ovom trenutku djeluje previsokom, ali, kako kažu Arapi, cijena nije tu da bi bila zakon, već da bi se o njoj pregovaralo. Pogotovo ako znamo da su stoperi iz Dinama teško dosezali i “desetku”. Jedvaj je otišao za pet, u sličnim gabaritima bio je i Šimunović, kao i Vida, osam su Modri dobili za Lovrena. Tek je Vedran Ćorluka s 13 milijuna prešao tu granicu, ali on je tada više bio desni bek nego stoper.

Filip Benković
Srdjan Vrancic / Hanza Media / Srdjan Vrancic / Hanza Media

U svakom slučaju, Filip Benković iz dana u dan postaje najmirisniji parfem u Dinamovoj “drogeriji”, to je već potpuno jasno. On želi ostati još u Dinamu, klub također na njemu gradi blisku budućnost. Ali, pojača li se pritisak milijuna, počnu li klubovi slati privatne avione, znamo što slijedi..

Linker
20. travanj 2024 08:47