REUTERS/Hannah Mckay
PLES MILIJUNA

U DVIJE GODINE PROŠAO PUT OD NEPOZNANICE DO NAJSKUPLJEG NA SVIJETU Nakon kiksa u finalu Lige prvaka, Jürgen Klopp nije štedio na pojačanju

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. srpanj 2018. 22:08

Svjetski rekord Gianluigija Buffona trajao je 17 godina, engleski rekord Edersona samo jednu. Alisson Ramses Becker, 25-godišnji brazilski čuvar mreže rođen u gradu Novo Hamburgo u najjužnijoj brazilskoj državi Rio Grande do Sul, postao je u četvrtak navečer najskuplji vratar u povijesti nogometa. Bivši vratar Rome svoj je novi klub Liverpool, prema većini najlegitimnijih izvora, koštao 75 milijuna eura.

"Stvarno sam sretan. Ispunjenje je sna nositi tako prestižnu majicu velikog kluba, koji je naviknuo na pobjede. Za moj život i karijeru ovo je ogroman korak naprijed. Možete biti sigurni da ću uvijek dati sve od sebe", poručio je Alisson navijačima u svom prvom obraćanju javnosti nakon što je postao član Redsa.

Nakon predstave Lorisa Kariusa u finalu Lige prvaka prošle sezone, menadžer Liverpoola Jürgen Klopp odmah je krenuo u lov na vratara najviše razine. Jan Oblak je bio meta, Keylor Navas također, no na kraju je Alisson ispao - taj. Novac je ogroman, no takva su vremena. Tko će pitati za novac ako se ispostavi da je Klopp u Alissonu pronašao dugogodišnje vrhunsko rješenje.

"U jednom trenutku posljednjih tjedana pojavila se mogućnost da dovedemo jednog od najboljih vratara na svijetu. Iskreno, nisam dugo razmišljao, samo sam još morao razgovarati s vlasnicima. I oni su bili poprilično uzbuđeni, tako da smo to odradili. Cijena je takva, tržište je takvo, nećemo puno razmišljati o iznosu", naglasio je Klopp.

Iz golmanske obitelji

Prije dvije godine Alisson je bio potpuna nepoznanica u Europi. Momak koji je s deset godina 2002. došao u omladinsku školu Internacionala iz Porto Alegrea, seniorski debi za taj klub upisao je 11 godina kasnije. Dolazi iz obitelji vratara, njegov pradjed, otac i stariji brat, još uvijek aktivni Muriel, bili su nogometni golmani, a istu funkciju, samo u rukometu, obnašala je i njegova majka.

"Moj otac je rekao da smo se odlučili za tu ulogu kad smo ga gledali kao klinci. Nije bio normalan na vratima, bacao bi se glavom na loptu", otkrio je Alisson.

Roma ga je otkrila i u srpnju 2016. kupila za osam milijuna eura. Bio je Alisson već tada prvi vratar Brazila, tu je poziciju zakapario još u listopadu 2015. pod izbornikom Dungom. No početak u Vječnom gradu nije bio lagan. Ubrzo nakon potpisa se jako osramotio u intervjuu za jednu brazilsku televiziju, na kojoj je na pitanje voditelja “je li naučio psovati na talijanskom?” nanizao psovke u kojima spominje Boga i Djevicu Mariju. U katoličkim državama poput Brazila i Italije to nije moglo proći nezamijećeno.

"Bilo je prekasno kad sam shvatio što sam napravio", poručio je Alisson i naglasio da nije tako mislio te da svoj život vodi prema Bibliji. Incident je ubrzo pao u drugi plan, ali isti je status imao i Alisson u Romi. Wojciech Szczesny bio je prvi vratar, a Alisson je u premijernoj europskoj sezoni upisao 15 nastupa, sve redom u Europskoj ligi i Talijanskom kupu. Tada mu se otvorilo, Poljak je otišao u Juventus, a Brazilac postao prvi vratar kluba.

Peta i sombrero

"On je vratar budućnosti", kazao je trener Rome Eusebio di Francesco, a njegov pomoćnik, trener vratara Marco Savorani, dodao:

"Sve što radi izgleda lagano. Čita igru, uvijek je smiren. On je prvak s velikim P."

Alisson widget

Brojke iz prošle sezone izgledaju vrhunski. Branio je na 49 utakmica u svim natjecanjima i primio 47 golova, a na 22 utakmice sačuvao je mrežu netaknutom. Imao je ukupno 109 ligaških obrana od ukupno 137 upućenih udaraca, što je postotak od 79,6% obrana. Od golmana u ligama Petice, bolji postotak imali su samo Jan Oblak (Atletico Madrid) i David de Gea (Manchester United).

Alisson je vratar-libero, ili kako to na engleskom glatko zvuči sweeper-keeper, ono što je nekad bio Edwin van der Sar, a posljednjih je godina takvim načinom igre oduševljavao Manuel Neuer. Postotak točnih dodavanja u ligi bio mu je 79% (Karius je u Premier ligi imao 69%, a Mignolet 59%), imao je 41 pravovremeno istrčavanje i čišćenje lopte u opasnim situacijama (drugi u Italiji bio je Pepe Reina iz Napolija sa 20 takvih intervencija). Pamti ga i Stipe Perica, koji mu je probao uklizati, no Alisson je pravovremeno loptu petom gurnuo na drugu stranu i atraktivno prevario hrvatskog napadača Udinesea. Ništa bolje nije prošao ni Adrian Stoian iz Crotonea, kojeg je iznenadio sombrerom.

Brazilska verzija Neuera stigla je na Anfield. Opravda li tu usporedbu, Klopp će biti apsolutno u pravu. Nitko neće pitati za tih 75 milijuna eura.

Linker
20. travanj 2024 02:20