Foto: Duje Klaric / CROPIX
ZABORAVLJENI ASOVI

U HAJDUKU SU IMALI PLAĆE IZ SNOVA I BILI ZVIJEZDE, DANAS VEĆINA NJIH SKUPLJA MRVICE PO EUROPI Evo tko je najviše oduševio nakon odlaska s Poljuda!

HAJDUK Gdje su danas igrači koji su prošle sezone napustili Poljud
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. lipanj 2019. 16:44

Iz Hajduka su otišli kao glavni igrači kluba, jedni od najbolje plaćenih, a gdje su danas Said, Futacs, Filip, Memolla i ostali stranci koji su protekle dvije do tri sezone bili glavne zvijezde, punili medije...?

Rasuti su od Portugala do Rumunjske i uglavnom malo igraju. Rijetki su standardni, a još rjeđe netko skupi dvije utakmice u početnom sastavu. U analizi smo krenuli od najrecentnijih transfera, onih igrača koji su zimus, prije tri-četiri mjeseca, napustili Hajduk.

Filip se nije usrećio

Said Ahmed Said bio je “enfant terrible​“ Hajduka. Golgeter koji je znao zabijati, ali je svojim ekscesima na terenu i izvan njega znao sebi i klubu stvoriti još veće probleme. Said je ove zime prešao u portugalski Rio Ave. Zlobnici bi rekli da je otišao stepenicu više u karijeri s obzirom na to da je u Hajduk došao iz portugalskog drugoligaša Olhanensea.

Rio Ave se nije, poput Olhanensea, borio za opstanak, uspio se održati u sredini, ali za Saida je bilo malo prostora - tek 101 minuta u četiri nastupa s dvije utakmica u početnoj postavi. Nije prijavljena ozljeda, uglavnom klupa i status “izvan momčadi”. U prosječnom portugalskom prvoligašu 26-godišnjeg se napadača cijelo proljeće stisnulo u malo više od jedne utakmice. U tih 100-tinjak minuta zabio je i jedan pogodak, Setubalu u zadnjem kolu ulaskom s klupe.

SN

Njegov bivši suigrač Steliano Filip prošao je još lošije jer se Calarasi, rumunjski klub u koji je otišao iz Hajduka, preselio u drugu ligu. Presudio je Calarasiju upravo jedan Splićanin, bivši hajdukovac Ivan Lendrić, koji je pogotkom u sudačkoj nadoknadi ostavio Hermannstadt u prvoligaškom društvu, a Filipa i njegov Calarasi poslao među drugoligaše.

Za razliku od Saida, rijetko je igrao Filip u Hajduku, dapače, od listopada prošle do ožujka ove godine nije nastupio. Stanka se osjetila, mora se priznati. Teško je proljetos lijevi bek hvatao formu, zabilježio je sedam nastupa uz jedan pogodak i ukupno 437 minuta. Nije se usrećio Filip u Calarasiju, ali što reći za Memollu u Salernitani?

Split, 071018.
Nogometna utakmica 10. kola 1.HNL-e izmedju Hajduka i Osijeka odigrana na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Filip Steliano (bijeli Hajduk).
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / CROPIX

Albanski igrač, koji je bio reprezentativac u vrijeme dok je igrao za Hajduk, bilježi tek četiri nastupa s ukupno 260 minuta u drugoligašu s juga Italije. Memolla je proljeće uglavnom proveo na klupi, s dva nastupa u početnom sastavu. Srećom, nije bio ozlijeđen kao posljednjih 12 mjeseci boravka u bijelom dresu. Godinu i pol Memolla je igrao za Bijele dok u prosincu 2017. nije ozlijedio trbušni zid i više nije nastupio.

Memollina sudbina i priča slične su Filipovoj: s Hajdukom se rastao baš kao i Rumunj, sporazumnim raskidom bez odštete, podudarnost je i dugo, a sličnost je i u visokim primanjima koja su dvojica igrača imala u splitskom “mandatu”. Ali toliko smo o tome pisali pa nećemo više o ugovorima koji su obilati premašivali 100.000 eura. Međutim, razvidno je da na europskom tržištu ni prije ni poslije igranja za Hajduk svi navedeni nemaju minutažu. I to u skromnoj konkurenciji drugoligaša ili vrlo prosječnih prvoligaša skromnih nogometnih zemalja.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX
Na fotografiji: Marko Futacs i Špiro Peričić

Marka Futacsa svrstali bismo u jednu kategoriju više u odnosu na prethodno analiziran tercet, ali ni Mađar nije potvrdio da je bio takva klasa kakvim ga se smatralo na Poljudu, barem prema plaći koju je dobivao. Jer u MOL Vidiju, nekadašnjem Videotonu, ima kombiniranu minutažu i učinak s ocjenom “dobar”. Futacs je pet mjeseci bio bez kluba, po odlasku s Poljuda dugo je vagao gdje će se skrasiti i na kraju je izabrao jedan od najboljih klubova Mađarske.

No ipak je to samo Mađarska, koja, usudimo se procijeniti, ima ligu slabiju od HNL-a. Nije to neka jača liga u kojoj se namjeravao okušati ambiciozni centarfor, ali na kraju ipak ima 13 utakmica u prvenstvu, s dva zgoditka. Osvojio je Futacs mađarski kup, dodao još pet nastupa i dva pogotka u tom natjecanju. Zato je kategoriju iznad ostalih jer je sezonu završio trofejem, ali povratak u Mađarsku nije iskorak za igrača koji je prošao Njemačku, Englesku, Tursku i Hrvatsku.

Toliko od zime u kojoj je Hajduk od tri igrača inkasirao tek 300.000 eura, i to je dio u transferu Saida. Memolla i Filip Poljud su napustili bez odštete, a isto je i šest mjeseci ranije napravio Futacs. Gdje su ostali igrači iz ljetnih transfera i koliko su igrali?

MOUSCRON, BELGIUM - AUGUST 05:  Goalkeeper, Karlo Letica of Club Brugge KV in action during the Jupiler Pro League match between Royal Excel Mouscron and Club Brugge at Stade Le Canonnier on August 5, 2018 in Mouscron, Belgium.  (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Toma Bašić i Karlo Letica posebne su poljudske priče. Bašić se u transferu vrijednom 5 milijuna eura preselio u Bordeaux, a Letica za 3 milijuna u Brugge. Tandem 21-godišnjaka donio je Hajduku novac, a sebi mogućnost napretka. Bašić je jedini otišao u ligu Petice, to je činjenica koju treba respektirati u analizi učinka. Ima 29 nastupa za Bordeaux u raznim natjecanjima, u Le Championnatu ima 23 utakmice i 2 pogotka, nema spora da se 22-godišnjak razvija u igrača koji polako ali sigurno opravdava potencijal. Letica je odlično krenuo u Bruggeu, nanizao 16 nastupa u tri natjecanja, i onda sredinom jeseni sjeo na klupu.

Split, 100816.
Gradski stadion Poljud.
Nogometna utakmica 2. kola MAXtv Prve HNL-e izmedju Hajduka i Dinama.
Na fotografiji: Zvonimir Kozulj, Jonas Gomes De Sousa.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

S navršene 22 vrijeme radi za Leticu, u to nema sumnje; već je prelazak u Brugge golemi napredak za mladog vratara, kao i transfer u Bordeaux za Bašića, ali kakav je tek iskorak napravio Zvonimir Kožulj! Igrač koji je za 300.000 eura prošlog ljeta prešao u poljski Pogon iza sebe ima sjajnu sezonu, u 34 utakmica po devet zgoditaka i asistencija s 2695 minuta na terenu.

Ozlijeđeni Carbonieri

Pored Letice, još su dva vratara prošle sezone napustila Poljud, a potpisala su sasvim oprečne sezone. Stipica je otišao u bugarski CSKA i godinu okončao s četiri nastupa. Zbog toga je već realizirao novi transfer, pa će se priključiti Kožulju u Pogonu. S druge strane, Ivo Grbić odigrao je sve utakmice, svih 36 dvoboja čuvao je vrata Lokomotive, i sudionik je završnice Europskog prvenstva selekcija U-21, gdje brani hrvatske boje zajedno s Tomom Bašićem.

Split, 251117
Stadion Poljud
Nogometna utakmica 17. kola HT Prve lige, Hajduk - Osijek. 
Na fotografiji: Savvas Gentsoglou, Josip Radosevic, Toma Basic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Kada smo već kod veznjaka, Savvas je gotovo godinu dana u ciparskom APOEL-u, s kojim je proslavio naslov prvaka Cipra, ali u statistici bilježi 12 nastupa u prvenstvu i pet u Kupu. Josip Radošević standardni je u Bröndbyu, igra u kontinuitetu, može se reći, ispunjava očekivano. Isto kao i Hugo Almeida.

Slavni Portugalac igra u domovini, u smiraju karijere trese mreže za drugoligaša Academicu Coimbru. Prošle je sezone u svoju zbirku dodao još 10 komada. S 35 godina Almeida uživa u nogometu, kako na travi tako i, svako ljeto, na pijesku. I za kraj Gustavo Rosa Carbonieri, igrač koji je nakon godinu dana sporazumnim raskidom napustio Hajduk, da bi u veljači 2019., poslije sedam i pol mjeseci bez kluba, prešao u brazilskog niželigaša Atibaiu. Ali Carbonieri je ponovno ozlijeđen, a datum povratka još uvijek nije poznat.

Linker
19. travanj 2024 23:46