CROPIX
STANJE NA RUJEVICI

U RIJECI JE SVE RIJEŠENO, EVO KAKVA JE KONAČNA BILANCA U SAMOM FINIŠU ZIMSKOG PRIJELAZNOG ROKA Igor Bišćan je sretan, no što će reći Mišković?

RIJEKA Prijelazni rok je pri kraju, momčad je sačuvala kvalitetu, ali nije zatvorila budžet
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. veljača 2019. 09:57

Tresla se brda, rodio se miš. Poslovica je koju se može iskoristiti za opisati zimski prijelazni rok riječkog prvoligaša. Naravno, brda su se tresla zbog najavljenih odlazaka, pričalo se i pisalo da bi s Rujevice mogli Heber, Župarić, Gorgon, Sluga, čak i Pavičić, na kraju će, ne dođe li do nekog velikog obrata, svi oni biti u kadru na kojeg će Igor Bišćan moći računati za proljetni dio sezone.

Na prisilnom odmoru

Obrat može izazvati samo nekakva ponuda iz Rusije ili Kine koje su jedine zemlje, od većih nogometnih tržišta, u kojima je još otvoren prijelazni rok (u Rusiji do 22. veljače, u Kini do 28. veljače), ali sve je manje izgleda da će netko od igrača u riječkom izlogu ove sezone obući dres nekog od tamošnjih prvoligaša.

- Na današnji dan ne razmišljamo da ćemo još nešto raditi - rekao je na predstavljanju Tomečaka zamjenik sportskog direktora Ivan Mance.

Rijeka, 051217.
Stadion Rujevica. Konferencija za medije na kojoj ce se Damir Miskovic obratiti medijima povodom Izborne skupstine HNS-a.
Na fotografiji: Damir Miskovic, predsjednik HNK Rijeka.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Doduše, njegova se rečenica više odnosila na onaj ulazni dio riječkog mercata, ali i onom izlaznom se vrata polako, ali sigurno zatvaraju. Posao koji je označen kao ključan za zimski prijelazni rok sezone 2018/19. bio je transfer Hebera, na Rujevici su računali da njegove dobre igre i golove mogu unovčiti za iznos koji će se kretati od četiri milijuna eura na više, ali ponuda koja će zadovoljiti apetite klupskog vodstva Bijelih na kraju se nije dogodila. Doduše, uoči utakmice protiv Gorice bilo je najava da bi iz Kine mogla sletjeti ponuda za Brazilca, no onda se umiješala zla sudbina i Hebera udaljila do travnjaka. Informacije s Rujevice govore da se ne radi o težoj ozljedi nego tek o manjoj rupturi, da srećom nije u pitanju mišić s kojim je Heber prošle sezone imao problema, a sada je na prisilnom odmoru i terapijama kako mu se stanje ne bi pogoršalo, odnosno kako bi njegov oporavak mogao biti što brži.

Velika očekivanja

Rezime riječkog mercata kaže da su Rujevicu napustili Srđan Grahovac, Leonard Zuta i Dario Čanađija, a da su nova imena Tibor Halilović, Robert Murić i Ivan Tomečak čime su Bijeli još i pojačali kadar što je odlična vijest za navijače i klupske ambicije koje ovog proljeća sežu do drugog mjesta i napada na titulu osvajača Kupa. Rijeka je u Zuti izgubila jednog standardnog prvotimca na čiju je poziciju uskočio Petar Mamić, dok je Tomečak itekako vrijedna opcija za desni bok s kojeg je do kraja sezone otpao Raspopović, odnosno za kojeg zbog ozljede dugo nije konkurirao Pavičić. Budući da bi svi ostali trebali biti na okupu, dobra je to vijest za Igora Bišćana čija je momčad u završnici jesenskog dijela sezone pokazala zavidnu razinu kvalitete igre. Uz to, budući da je trener Bijelih u napadačkom dijelu dobio još Maxwella Acostyja koji je na početku proljetnog dijela sezone ponajbolji igrač Rijeke, odnosno da na Rujevici imaju velika očekivanja od Roberta Murića, Bišćan će na raspolaganju imati itekako zanimljiv kadar.

Uspije li strateg Bijelih ponovo dignuti formu momčadi do razine iz završnice jeseni, a budući da je glavnina kadra ostala na okupu nema razloga da tako ne bude ponovo, Bijeli bi doista mogli igrati važnu ulogu u završnici Hrvatskog kupa i biti jedni od glavnih kandidata za isprofilirati se kao prvi pratilac Dinama.

To je ona svjetlija strana medalje koja se odnosi na kvalitetu kadra, ona tamnija kaže da se nije uspjelo ostvariti niti jedan od dva planirana kapitalna transfera (Heber, Župarić) što je loše po riječke financije. Predsjednik Bijelih Damir Mišković često je naglašavao potrebu smanjivanja budžeta u okvire koji se kreću oko deset milijuna eura za sezonu, a u situaciji kada Bijeli od sponzora, ulaznica, najma sky boxova i televizijskih prava uprihode jedva dva milijuna eura, rupa u budžetu prilično je velika kada nema izlaznih transfera.

Rijeka je ove sezone zbog ispadanja na prvoj europskoj prepreci uspjela dobiti tek mrvice UEFA-ina financijskog kolača, a budući da je uspjela realizirati tek transfere Filipa Bradarića i Leonarda Zute za iznos koji neznatno premašuje pet milijuna eura, prilično je izvjesno da bi mogla nastati rupa u budžetu.

Naravno, upravo zbog ovakvih situacija Mišković je često “vikao” da budžet zatvara godinu dana unaprijed, situacija samim time nije još alarmantna, ali je itekako upozoravajuća kada je riječ o prijelaznim rokovima koji dolaze i u kojima će Bijeli morati nadoknaditi ono što ove zime nisu uspjeli realizirati.

Upravo je to i razlog zbog kojeg će vam na Rujevici, na konstataciju da je momčad ostala na okupu, umjesto euforičnih najava samo slegnuti ramenima jer su itekako svjesni da je Bišćanu osigurana kvaliteta kadra, ali i da je za opstanak kluba puno važniji financijski rezultat od onog koji će se ostvariti na terenu.

Transferi Rijeke u sezoni 2018/19.

DOŠLI: Dario Župarić (Pescara, 800 tisuća eura, otkup ugovora), Darko Velkovski (Vardar, bez odštete), Mario Pavelić (Rapid, bez odštete), Petar Mamić (Inter, bez odštete), Stjepan Lončar (Široku Brijeg, 400 tisuća eura), Tibor Halilović (Wisla, bez odštete), Robert Murić (Braga, bez odštete), Ivan Tomečak (Club Brugge, bez odštete).

OTIŠLI: Filip Bradarić (Cagliari, 5 milijuna eura), Josip Elez (Hannover, 2,5 milijuna eura, otkup ugovora), Marin Tomasov (Astana, 500 tisuća eura), Florentin Matei (Al Kalba, 450 tisuća eura), Leonard Zuta (Konyaspor, 400 tisuća eura), Tomislav Gomelt (Dinamo Bukurešt, bez odštete, Matic Črnic (Olimpija, bez odštete), Dario Čanađija (Sl. Belupo, bez odštete), Srđan Grahovac (Astana, kraj posudbe).

Gorgon trenira i konkurira za Zaprešić

Alexander Gorgon vratio se treninzima s prvom momčadi Rijeke nakon što je još od portugalskih priprema izbivao zbog ozljede lista. Kapetan Bijelih uspio je sanirati problem koji je imao i već u nedjelju u Zaprešiću ga se očekuje na njegovu mjestu u riječkom napadu. Gorgonom povratak je dobra vijest za Igora Bišćana koji je odlaskom Čanađije ostao bez igrača koji može konkurirati za više pozicija u riječkoj momčadi. Osim Gorgona, kartone su odradili Roberto Punčec i Antonio Čolak koji se vraćaju u konkurenciju za utakmice i koji bi mogli biti značajno pojačanje kadru kojeg će Bišćan imati na raspolaganju u Zaprešiću. (msu)

Linker
16. travanj 2024 13:50