Damir Krajac / CROPIX
NE POPUŠTAJU U MAKSIMIRU!

U SJENI EUROPSKIH NASTUPA ODVIJA SE PRAVA DRAMA ZADNJEG DANA PRIJELAZNOG ROKA Modri za kapetana odbili francuske milijune i poslali jasnu poruku

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 31. kolovoz 2018. 10:11

Hoće li Dinamo zadnjeg dana prijelaznog roka proći kroz veliku neizvjesnost, doživjeti velik obrat? Naime, u sjeni borbe Modrih za Ligu prvaka i, konačno, ulaska u Europsku ligu francuski Lille pokušava u zadnjim danima, zapravo, zadnjim satima mercata (završava večeras) “oteti” Arijana Ademija. Sjećate se, Lille je već u više navrata nudio Dinamu milijune, Modri su to sve lagano odbijali i nedavno s Ademijem potpisali novi ugovor, financijski jači od dosadašnjeg.

Dinamove odbijenice

Govori se o 500.000 eura godišnje, a u Lilleu bi zarađivao nekoliko puta više. Prvo su Francuzi poslali u Maksimir 3,8 milijuna eura, Dinamo se samo očešao po ramenu. Onda je stiglo onih 5 milijuna, koje su opet u modrim hodnicima odbili, najavljujući pohod na Ligu prvaka i kapetanovu važnost u tim planovima. Potom je Lille ponudio i dodatne bonuse, popela bi se ta ponuda na preko šest milijuna, opet ništa. Izgledalo je kao da je to gotova priča, završen registrator koji će idućih godina skupljati prašinu po maksimirskim policama.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede s rezultatom 1:0, Arijan Ademi, Dani Carvajal Olmo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
Dinamo slavlje

I Ademi je izjavio da je zadovoljan što je ostao, što je potpisao novi ugovor, što će s Dinamom u bitku za Ligu prvaka. Ali sve to vrijeme Lille je bio uporan. Francuzi su stalno slali signale prema Maksimiru, htjeli su Ademija, nisu odustajali. I onda poslali još jednu ponudu, od 6,3 milijuna eura! Što je Dinamo napravio? Odbio, naravno. Kako bi sad odjeknulo da su pustili kapetana koji je nedavno potpisao novi ugovor s Dinamom? Uostalom, pred Modrima je bila najvažnija utakmica sezone, s Young Boysima, tada nema razgovora o takvom transferu. Pjenušac, izjave da će Ademi i idućih godina biti nositelj Dinamove momčadi i ambicija. Sigurni smo, 100 posto, da je i taj potez Dinamove Uprave, ta odbijenica unosne ponude za kapetana utjecala na brojnost publike u utorak u Maksimiru. Navijači su i u Ademijevu ostanku prepoznali neko “novo vrijeme”, novu politiku, novu energiju, a kad su to potkrijepili i rezultati na startu sezone, poklopile su se sve važne stavke.

Ali što tamo neki Lille mari za Dinamove ambicije. Trener Christophe Galtier, navodno, želi baš njega. Traži zadnjeg veznog čitavo ljeto, nudili su mu razne igrače, iz jačih liga, čak i zvučnije od Ademija za manje novca, ali ne, on želi Arija! Dinamo je izvjesio cijenu puno veću od tih 6,3 milijuna, čak oko 7,5 milijuna eura, nadajući se da je to ipak prevelik novac za srednjeg francuskog prvoligaša, ali iz Lillea su poručili: javit ćemo se, sigurno ćemo se dogovoriti; do zadnjih sati prijelaznog roka mi nećemo odustati! Igraju Francuzi valjda na tu kartu da Dinamo nije izborio Ligu prvaka i da će mu nedostajati milijuna. I da Dinamo u Europskoj ligi može do rezultata i bez Ademija. Ne brine njih ni što je Ademi trenutno ozlijeđen, što ga muči mišić, oni ga baš žele.

Osijek, 100218. 
Stadion Gradski vrt. Utakmica Hrvatske Telekom Prve lige Osijek-Dinamo, 21. kolo.
Na fotografiji: Arijan Ademi 
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX / CROPIX
Ademi

Odluka nije lagana

“Bilo bi mi lako da te ne volim”, kaže pjesma. Bilo bi lako da nije komplicirano, kaže ovaj slučaj. Ponuda je za igrača od 27 godina uistinu sjajna, financijski bi dobro napunila blagajnu. Riječ je o igraču koji je proživio kalvariju i kojem je ovo možda zadnja prava prilika za odlazak u neku ligu Petice, odakle opet može napraviti dodatan iskorak. Imate igrača koji bi time riješio egzistenciju i kojemu sigurno laska, nakon što je strahovao da nikad više neće igrati nogomet, da klub iz zemlje svjetskih prvaka toliko inzistira na njemu. A imate i klub koji je prije nekoliko tjedana povukao fenomenalan potez i odbio veliku ponudu za tog istog igrača, ponudio mu novi ugovor i time privukao tisuće na stadion. Kakav bi taj klub bio u očima tih tisuća navijača da sada pusti tog istog igrača? Bi li oni i dalje dolazili na stadion?

Odluka nije lagana i nema konačne istine. Niti imamo uvid u Dinamov račun, niti smo u koži Arijana Ademija, kojega Lille sigurno golica, koji u Francuskoj može ostvariti nogometne snove. Kakva god odluka bila, netko će biti nezadovoljan. Ali da je u miru, uoči ždrijeba Europske lige, ova ponuda iz Lillea uzburkala Maksimir, to je istina. I do zadnjih sati petka sve je moguće!

Linker
19. travanj 2024 00:23