Foto: Duje Klaric / CROPIX
BURAN MERCATO

VELIKA ROŠADA NA POLJUDU! NAJBOLJI IGRAČ TRAŽI RASKID NA ŠTETU HAJDUKA Ovaj razlaz mogao bi klub skupo koštati, a ekspresno se vraća Ante Erceg!?

HAJDUKOV PRIJELAZNI ROK Bjelanović i Kopić brzo će morati u potragu za centarforom, krilnim igračem, stoperom i golmanom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 17. svibanj 2018. 00:15

Na Poljudu su se Željko Kopić i Saša Bjelanović ozbiljno primili posla, očito svjesni da je pred njima vrlo buran prijelazni rok. Premda nema puno igrača kojima istječe ugovor, realno je očekivati posve novu momčad, jer dio igrača - poglavito stranaca koji su došli preko tandema Branco & Kos - traže izlaz iz Hajduka, ali da se pritom ne odreknu značajnijeg dijela bogatih ugovora koji su im svima zajamčeni.

Prvi u redu za ispisnicu navodno stoji Marko Futacs. Stasiti mađarski napadač - o tome smo već pisali - nema želju ostati na Poljudu nakon neugodnog kickboks incidenta koji je imao s jednim navijačem. Svoj stav Futacs jasno iznosi i bez izgovorene riječi, jer nakon svake utakmice uredno odlazi u svlačionicu a da se prije toga ne ode pozdraviti s Torcidom.

Split, 230418.
Nogometas Hajduka Marko Futacs gleda utakmicu druge HNL izmedju Hajduka II i Gorice nakon sto je jutros napadnut od strane navijaca u centru grada.
Na fotografiji: Ahmed Said Said, Savvas Gentsoglou i  Marko Futacs.
Foto: Duje Klaric / CROPIX
Foto: Duje Klaric / CROPIX

Dojučerašnji miljenik navijača ima dovoljno iskustva, ali i karaktera da ostane pri svojoj odluci, a to u pravilu znači napuštanje svlačionice. Međutim, Mađar ima već potpisan ugovor za sljedeću sezonu koji mu jamči oko 240 tisuća eura neto. I nije ga se baš spreman samo tako odreći, nego navodno izlaz traži u raskidu ugovora na štetu kluba. Uspije li u svom naumu, Hajduk bi mu morao isplatiti svih 240 tisuća eura za sljedeću sezonu, a Futacs bi već ovoga ljeta bio slobodan i mogao bi potražiti novi klub.

U takvom raspletu “kickboks incident” bi mu dobro napunio džepove. No, kako god bilo, već sada je jasno da Hajduk i Futacs u bliskoj budućnosti realno nemaju zajedničku perspektivu te da je pitanje rastanka samo tehnička stvar.

Budući da Almeidi istječe ugovor, Hajduk bi u slučaju Futacseva odlaska ostao na samo dvojici napadača. Jedan je Said, a drugi mladi Kovačević. Kako je i ganski napadač s talijanskom putovnicom u očitom sukobu s Torcidom - nakon verbalnog incidenta u kojem je Futacs dobio po glavi, Saidu je oštećen i automobil - opet nije realno u njemu tražiti centarfora koji će na ljeto voditi Hajdukov napad. A kako Kovačević ima tek 19 godina, očito će Kopić i Bjelanović vrlo brzo morati pronaći pravog napadača, jer bez takvog igrača Hajdukovo bi europsko ljeto moglo kratko trajati.

Split, 180418
Hrvatska Telekom prva liga 30. kolo utakmica: HNK Hajduk - NK Cibalie odigrana na stadionu u Poljudu.
Na fotografiji: Marko Futacs i Spiro Pericic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

S druge strane, sve je jasnije da bi Hajduk na ljeto u svlačionicu mogao vratiti Antu Ercega, krilnog napadača koji je prošle jeseni bio daleko najbolji igrač momčadi, ali je u zimskoj stanci bio prodan u Ujedinjene Arapske Emirate. Navodno je samo pitanje dana kad bi Erceg trebao dobiti slobodne papire i logično bi bilo da ga Bjelanović odmah potom nazove. Međutim, iz krugova bliskih Ercegu već dolazi glas kako će Hajduk morati posegnuti duboko u blagajnu da bi ga doveo, jer ako Caktaš ima 500 tisuća eura godišnje, onda ni Erceg ne može imati puno manje. I tu dolazimo da najvećeg problema koji su Kos i Branco ostavili u poljudskoj svlačionici, jer uvijek su najplaćeniji igrači smjernica za one koje želiš dovesti kao pojačanja.

Pitanje Gyurcsa

Mogući Ercegov povratak praktički bi značio i da Hajduk odustaje od Gyurcsa, drugog Mađara kojeg ima u svlačionici, jer Gyurcso - koji igra na Ercegovoj poziciji - je na posudbi do ljeta, a otkup ugovora bi netko trebao platiti 300 tisuća eura. I veliko je pitanje hoće li ga u hajduku zadržati čak i ako Erceg bude preskup.

Dugopolje, 130717.
Stadion Hrvatski vitezovi.
Nogometna utakmica 2. pretkola Europske lige, Hajduk - Levski.
Na fotografiji: Marko Futacs
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Nakon što su ove sezone na raspolaganju imali tri sjajna golmana - Leticu, Stipicu i Grbića - Hajduk bi vrlo skoro mogao ostati bez sve trojice. Stipici i Grbiću istječe ugovor, a obojica su nezadovoljni i primanjima i statusom koju imaju u momčadi. Grbić je navodno već sve dogovorio u Belgiji, tako je njegov odlazak praktički već završena stvar. Što se tiče novopečenog reprezentativca Letice, on još uvijek brani sa stipendijskim ugovorom koji mu Kos i Branco očito nisu imali namjeru pretvoriti u profesionalni, nego ga već ovog ljeta dobro unovčiti na europskom tržištu. U takvim okolnostima teško je očekivati da će Letica ostati, a i milijuni koje bi klub dobio za njegov transfer trebali bi klubu donijeti uvijek dobrodošlu financijsku injekciju. Posebno zato što je aktuana svlačionica iznimno skupa.

Četiri pozicije upitne

Kako je kapetanu Nižiću ovo ljeto vjerojatno i posljednja šansa da pronađe neki inozemni klub, jasno je da će Hajduk trebati i novog startnog stopera. Brazilac Carbonieri će ponovno dugo biti izvan stroja, a mladi Bosančić sigurno odlazi van, što znači da u klubu od stopera ostaju tek Ismajli i Borja Lopez.

Dakle, Bjelanović i Kopić već sada znaju da će na ljeto trebati novog centarfora, desnokrilnog napadača, stopera i golmana. Uz još poprilično upitnika veznih uz igrače tipa Savvas ili Kožulj, koji su realno daleko od udarne postave. Jer odu li i njih dvojica, na Poljudu će trebati i nove veznjake...

Odvjetnik Radić: Futacs ne može dobiti raskid na štetu Hajduka

Može li Marko Futacs dobiti raskid ugovora na štetu Hajduka? Davor Radić, poznati splitski odvjetnik i neupitni stručnjak za pravno-nogometna pitanja, ponudio nam je jasan odogovor.

- Futacs ne može dobiti raskid ugovora na štetu Hajduka. Njega nitko nije napao u prostorijama kluba, na stadionu ili u kampu za trening da bi Hajduk na bilo koji način mogao biti odgovoran za incident. Ako Futacs doista traži raskid ugovora na štetu kluba, onda bih to više protumačio kao njegov pritisak na Hajduk s kojim očekuje da će dobiti slobodne papire - kazao je Radić.

Rijetki su slučajevi u kojima igrač zbog određenog incidenta uspijeva dobiti raskid na štetu kluba. To je, primjerice, dobio Bernardo Matić, kojeg je na treningu udario Zagrebov predsjednik i trener Dražen Medić. Međutim, tu je bila riječ o izravnom predstavniku kluba, dok je Futacsa udario građanin koji s Hajdukom nema baš nikakve veze, a k tome se incident dogodio izvan stadiona. Tako da dvojbe ne bi trebalo biti. (rš)

Linker
19. travanj 2024 16:24