Francois Nel/Getty Images / Getty Images
TRANSFER ŽIVOTA

VELIKI POVRATAK HEROJA VATRENIH IZ RUSIJE Nakon osam godina napušta svoj klub i potpisuje daleko najbogatiji ugovor u karijeri!

NAPUŠTA KNEŽEVINU Saudijski klub ozbiljno radi na angažmanu hrvatskog golmana kojem uskoro istječe obveza s Monacom u kojem je proveo osam godina
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. travanj 2020. 10:12

Al-Nassr želi Danijela Subašića ovoga ljeta i na najboljem je putu da taj transfer bude realiziran. Jedan od junaka Vatrenih na Svjetskom prvenstvu, pogotovo u pobjedama nad Danskom i Rusijom u osmini finala i četvrtfinalu, financijski je pred potpisom ugovora života jer godišnje će u Saudijskoj Arabiji zarađivati minimalno 2,5, a pregovara se o i tri milijuna eura. Posao radi jedna agencija iz Maroka, finiširan bi trebao bit čim se za to steknu uvjeti koji su nastali kao posljedica korona-krize.

U Monacu po trenutačnom i najboljem ugovoru koji je imao zarađuje 170.000 eura mjesečno bruto, što je 2.040.000 eura godišnje, prema informaciji kakvu je svojedobno objavio L’Equipe.

Problemi s ozljedama

Bivši Vatreni, koji je držao “jedinicu”, iako s brojem 23 na dresu, četiri godine i od reprezentacije se oprostio nakon Rusije, dugo je “ratovao” s ozljedama. Od finala Svjetskog prvenstva odigranog 15. srpnja 2018. godine na golu je bio u svega petnaest službenih utakmica, no sada bi oporavljen mogao odraditi još jednu lukrativnu dionicu u Saudijskoj Arabiji. Klub s Bliskog istoka neće štedjeti da angažiraju svjetski poznato ime.

Soci, Adler, Rusija, 070718.
Olimpijski stadion Fisht.
FIFA World cup 2018.
Nogometna utakmica cetvrt finala svjetskog nogometnog prvenstva, FIFA World cup 2018, Rusija - Hrvatska.
NA fotografiji: slavlje igraca Hrvatske nakon pobjede nad Rusijom rezultatom 4:3, Danijel Subasic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Subašić se s Mundijala u Monaco vratio sa stradalim mišićem, dijelom su ga “zakrpali“ da bi prvi put izašao na teren 7. listopada 2018. godine. To se nije pokazalo kao dobar potez. S Rennesom je branio cijeli susret, ali došlo je do rupture bedrenog mišića i nije ga bilo u akciji do 26. siječnja 2019. godine. Iako je do kraja prošle sezone skupio 13 utakmica, javio se aduktor, a zadnja tri kola propustio je zbog tetive. Taj ga je problem pratio sve do listopada 2019. godine.

Bez minutaže u Ligue 1

Monaco je lani iz Montpelliera doveo Benjamina Lecomtea za 13,5 milijuna eura, on je prigrabio jedinicu i ne pušta je. Subašić je drugi golman sa samo jednim nastupom od tada. U Liga kupu. U tekućoj sezoni u prvenstvu Francuske nije dobio niti minutu. Ima 35 godina, što za vratare nije previše, mnogi, ne samo Gianluigi Buffon, brane na velikoj sceni i u petom desetljeću života, međutim, njegovi mišići već duže nisu “u formi”. Premda je sada zdrav, dugo je u “sefu“ i možda je to razlog što mu klub iz Kneževine nije ponudio nastavak suradnje.

Subašić je osigurao mjesto u povijesti Monaca, došao je 2012. godine kad su igrali drugu ligu i sve do 2018. standardno čuvao vrata osvojivši naslov državnog prvaka, te igravši polufinale i četvrtfinale Lige prvaka. Tada je bio ljubimac i princa Alberta i vlasnika kluba Rusa Dmitrija Ribolovljeva, međutim, sada sam kaže kako mu ugovor nisu htjeli produžiti... To su zakoni profesionalizma koje su iskusili brojni sportaši.

Ovog mu ljeta istječu sve obveze u Kneževini. Nedostaje mu da u Monte Carlu ostane raditi još godinu dana kako bi dočekao njihovu mirovinu, ali to, čini se, neće doživjeti. Osim ako korona-kriza iznenada ne inicira preokret. Koji ovog trenutka nitko ne očekuje. Zato Al-Nassr stiže više nego dobra opcija.

Nekoliko varijanti

Dok je bio “na bolovanju“ imao je nekoliko varijanti za transfer, sada je u prvi plan iskočio Al-Nassr, iako su tu bile još i ponude Al-Ahlija i Al-Shababa. No, čudno doba u kojem živimo generiralo je brojne neizvjesnosti, tako i o datumu kraja sezone, jer Subašić možda neće biti slobodan 30. lipnja kako mu stoji u papirima, nego nešto kasnije. Nastavi li se i odigra do kraja Ligue 1. Osim ako ne dogovori trenutačan razlaz.

Prije stanke trenirao je redovno, dizao formu, premda nije dobio šansu u službenim utakmicama bio je spreman za nastup, što je najvažnija vijest. Trenutačno se odmara u Zadru, u Francuskoj treninga neće biti barem do 11. svibnja.

Branio je samo za tri kluba, Zadar, Hajduk i Monaco. Na vrhuncu mu je vrijednost na Transfermarktu procijenjena na šest milijuna eura, to je stajalo tijekom 2015. godine i početkom 2016., iako je objektivno tada brojka trebala biti i veća. Nedavno je (8. travnja) pao na svega 800.000 eura. No, jasno je da će novom poslodavcu na vrata stići bez odštete.

I za Al-Nassr (čiji su treneri, između ostalih, bili Zoran Mamić, Kruno Jurčić i Dragan Skočić) i za Subašića to bi mogla biti dobitna kombinacija, jer on nije od igrača koji bi došli uzeti lovu i briga ih dalje. Sigurno će se potruditi opravdati povjerenje i očekivanja.

Šesti na tablici, nedavno su osvojili Kup

Nakon 19 kola lige Emirata Al-Nassr je šesti na tablici sa 31 bodom, ima 12 manje od vodećeg Shabab Al Ahllija. Ne tako davnog 6. ožujka igrali su 2:2. No, i tamo je sada prvenstvo prekinuto. Proteklu sezonu završili su na osmom mjestu. U siječnju su osvojili kup Ujedinjenih Arapskih Emirata pobjedom baš nad Shabab Al Ahlijem 2:1, golom Španjolca Negreda nakon šest sekundi igre i potom Portugalca Tozea. U polufinalu su eliminirali Al Ain. Kruno Jurčić je trener ovog kluba postao 14. listopada 2019. godine. U 22 utakmice ima 12 pobjeda, te po pet remija i poraza. Nekad je trener toga kluba bio Luka Bonačić.

Linker
16. travanj 2024 15:48