Marcos Guilherme
 Marcos Guilherme / Martin Hunter/Getty Images
BRZ K'O METAK

VELIKO POJAČANJE ZA DINAMO, STIŽE JEDNA OD NAJVEĆIH NADA BRAZILSKOG NOGOMETA Otkrivamo tko je nova zvijezda Modrih i zašto je izabrao doći na Maksimir

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. siječanj 2017. 17:37

Danas ili najkasnije u četvrtak u Belek bi trebao aterirati Marcos Guilherme! Dakle, u Dinamo dolazi novi Brazilac, kažu izvori, jedna od većih nada brazilskog nogometa (21). Reprezentativac je Carioca u selekciji U-20, za koju je odigrao pet utakmica i postigao četiri pogotka. Može igrati na tri pozicije, na desnom i lijevom krilu te kao ofenzivni vezni. Njegova vrijednost na Transfermarktu iznosi 4,5 milijuna eura, makar nam maksimirsko društvo govori da je predsjednik Atletico Paranaensea, njegova kluba, tražio mnogo veću svotu, spominjalo se čak 10 milijuna eura.

Guilherme bi, dakle, trebao biti to veliko pojačanje koje se spominjalo u plavim odajama. Dok se posao potpuno ne realizira, nitko iz Dinamove delegacije u Beleku nije želio davati službene izjave, što je i sasvim logično kod takvih poslova. Dok nije sve gotovo, nema potrebe za bilo kakvim verbalnim akrobacijama. Uglavnom, saznali smo da će Guilherme prvo sletjeti u Zagreb, obaviti liječnički pregled te onda sjesti u avion za Tursku.


Marcos Guilherme - Goals & Skills - Atlético...

Razni interesi u igri

E sad, jasno je da ćete postaviti sasvim logično pitanje - zašto bi velika nada brazilskog nogometa, mladi reprezentativac koji zabija za gotovo svakoj utakmici mlade reprezentacije Brazila, došao u Dinamo? Zar ga ne bi kupili neki drugi europski, mnogo jači klubovi od Modrih? Je li moguće da takva klasa, barem dolazi s takvom reputacijom, želi doći na terene HNL-a? Svako pitanje koje postavljate na tu temu jest sasvim normalno, kod takvih dolazaka uvijek morate biti u nevjerici i zapitati se “ma, je li stvarno tako dobar kad hoće doći u Hrvatsku”. U nogometnom biznisu su, da tako kažemo, široki putovi nebeski. Ono što izgleda nemoguće, postaje moguće. U igri su jasno, razni interesi, klupski, igrački, menadžerski...

Dakle, po kojoj liniji će Guilherme stići u Dinamo? Njegov menadžer je Nelio Lucas, glavni čovjek Doyen Sports grupe. Je li vam poznato to ime i prezime? Ako ste pratili, vjerojatno jest, jer se on brine o karijeri mlade Dinamove zvijezde Ante Ćorića koji Brazilca, čini se, dobro poznaje i o njemu, s obzirom na istog zastupnika, zna podosta.

Jučer smo nakon jutarnjeg treninga čuli kako suigračima govori...

- Brz je k’o metak!

Izlaz na europsku kartu

Detalji posla oko dovođenja mlade brazilske nade nisu još posve poznati, ali prema dostupnim podacima prvo u Dinamo dolazi na posudbu na godinu i pol dana, a modri klub će za taj “deal” platiti milijun eura. Do kraja godine mora se odlučiti hoće li otkupiti ugovor ili dio ugovora, govori se o 50 posto. Ulaziti u detalje ovog trenutka nema smisla, jer će se sve uskoro sve konkretnije saznati.

No vratimo se priči o tome zašto zastupnik Nelio Lucas i Guilherme žele Dinamo. Interes je sasvim jasan. Preko Dinama, gdje će sigurno igrati, Guilherme i zastupnik drže da će se s vremenom plasirati u neki veći i bogatiji klub. Modri klub svake sezone igra u Europi, a to je scena na kojoj svakako žele nastupati mladi Brazilci željni budućih velikih transfera, maksimirski klub je katapult za transfere u najjače lige Europe. Bivši, a i posljednji transferi Marka Pjace u Juve i Marka Roga u Napoli to potvrđuju. Isto tako, bez obzira na mršave prezentacije u skupinama europskih liga, višegodišnji uzastopni nastupi najbolja su promidžba Modrih.

Marcos Guilherme
Marcos Guilherme / Martin Hunter/Getty Images
Marcos Guilherme

Dakle, u Dinamo stiže, metaforički možemo kazati - oluja! Guilherme je, naime, rođen 5. kolovoza 1995. godine! Taj dan se u Hrvatskoj slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Guilherme, dakle, dolazi po pobjede.

U brazilskoj Serie A odigrao je 77 utakmica, postigao je sedam pogodaka i osam puta je asistirao, debitirao je 20. travnja 2014. godine protiv Gremija. U momčadi Ivajla Peteva igrat će, po svemu sudeći, na poziciji lijevog krila, jer tamo više nema Fernandesa.

Napad na Rijeku

Može se zaključiti da je Dinamo u prijelaznom roku krenuo zaista žestoko. Vratio se Sammir, riješen je ostanak Soudanija, dolazi Guilherme... S time da, kako se nazire u razgovorima u Turskoj, prijelazni rok za zagrebački klub još nije završen. Jasno, svaki povratak igrača koji su nekad igrali u plavom dresu i dolazak novih je svojevrsni rizik, ali u Dinamu vjeruju da će sve ispasti najbolje moguće. Modri na proljeće očito spremaju silovit juriš na Rijeku i novi naslov prvaka.

Linker
21. travanj 2024 13:09