Coutinho
 Julian Finney/Getty Images / Getty Images
NOVA IMENA

VELIKO POMLAĐIVANJE BARCE! NIZOZEMAC POSLJEDNJI U NIZU KOJI JE DOŠAO NA NOU CAMP Stiže svježa krv, ali Messi i društvo neće lako prepustiti mjesta

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. siječanj 2019. 19:38

Utrka je završena očekivanim ishodom, Frenkie de Jong od ljeta 2019. godine priključit će se Barceloni. Htjeli su ga mnogi, no Camp Nou je od početka bio njegov prvi izbor. Centralni vezni koji je 12. svibnja 1997. rođen u Arkelu, selu od oko 3.000 stanovnika u južnoj Nizozemskoj, postao je tako peti najskuplji igrač kojeg je katalonski div ikad doveo.

Luis Suarez koštao je 81,7, Neymar 88,2, Ousmane Dembele 120, a Philippe Coutinho 130 milijuna eura. Za De Jonga je Barca platila njegovom Ajaxu 75 milijuna eura, ugovor je potpisan do 2024. godine, dok bi klub iz Amsterdama mogao još dobiti dodatnih 11 milijuna eura na ime bonusa. Ispuni li te uvjete, De Jong će postati najskuplji Nizozemac u povijesti. Aktualni rekorder je Virgil van Dijk, za kojeg je Liverpool platio Southamptonu 84,4 milijuna eura.

Odbio City i PSG

- Bio sam u Manchester Cityju i PSG-u, pričao s Pepom Guardiolom i Thomasom Tuchelom. Ova odluka nije protiv tih klubova, već odluka za Barcelonu - otkrio je De Jong u razgovoru na nizozemski Voetbal International.

De Jong je ukupno 21. Nizozemac koji će zaigrati za Blaugranu. Odradio je 21-godišnjak pet utakmica za reprezentaciju, a u dresu Ajaxa, u koji je stigao 2015. godine iz škole Willema II, u svim je natjecanjima odradio ukupno 65 utakmica i zabio šest pogodaka uz deset asistencija.

- Pozdrav navijači Barcelone, Frenkie ovdje. Dolazim u Barcu ovog ljeta i vrlo sam sretan, ponosan i uzbuđen. Vidimo se! - poručio je De Jong fanovima preko videa.

Španjolski mediji pišu o pobjedi Barcelone u novoj bitki s PSG-om. Nakon što su Parižani iz Katalonije doveli Neymara, prošlog ljeta jako su zagrizli i za Ivana Rakitića, ali Barcelona ga je uspjela zadržati. Sada su doveli i De Jonga, a, po svemu sudeći, iz Pariza će uzeti i Adriena Rabiota.

      REUTERS/Piroschka van de Wouw
REUTERS

Katalonci su u svakom slučaju nastavili sa stvaranjem momčadi za budućnost. Nakon što su prije dva ljeta doveli najskupljeg igrača rođenog 1997. godine (Dembele prema transfermarktu vrijedi 80 milijuna eura), sljedećeg će u njihovo jato stići i četvrti najskuplji, budući da je De Jong na TM-u procijenjen na 60 milijuna eura.

Shvatili su očito u Barceloni da vremena za čekanje nema. I dalje se, naravno, sve vrti oko Lionela Messija, ali on će ove godine napuniti 32. Luis Suarez jučer je proslavio 32. rođendan, Pique će ga proslaviti za osam dana, Ivan Rakitić puni 31. u ožujku, Sergio Busquets u srpnju, dok će do okruglih 30 za dva mjeseca stići i Jordi Alba. Ne čudi stoga što je Barca, i sada najskuplja momčad svijeta (1,17 milijardi eura prema TM), krenula u osvježavanje kadra.

Moraju biti strpljivi

De Jong je četvrto pojačanje Barcelone u siječnju, iskusni Kevin-Prince Boateng (31) stiže na posudbu iz Sassuola, 26-godišnji Jeison Murillo iz Valencije, dok će uz De Jonga na kraju sezone stići i 19-godišnji stoper Jean-Clair Todibo iz Toulousea.

Barcelona je s ozbiljnijim trošenjem novca na mlade igrače počela u ljeto 2016. kad je za više od 110 kombiniranih milijuna eura dovela Andrea Gomesa, Paca Alcacera, Samuela Umtitija, Lucasa Dignea i Denisa Suareza. Alcacer je tada imao 23, ostala četvorica godinu manje, no to trženje nije se pokazalo previše uspješnim. Samo se Umtiti pokazao kao istinsko pojačanje, a u klubu je uz njega još samo Suarez, čija je minutaža minimalna. U sezoni 2017/18. Barca je još jače stisnula gas. Philippe Coutinho, tada 25-godišnjak, Dembele (20), Nelson Semedo (23), Gerard Deulofeu (23), Yerry Mina (23) i Marlon (21), koštali su je oko 315 milijuna eura. Prva trojica najskupljih još su u Barci, preostala trojica nisu. Prošlog ljeta od mlađih su stigli Malcom (21), Clement Lenglet (23) i Arthur (21), koji su zajedno koštali oko 110 milijuna eura.

U proteklih šest prijelaznih rokova, računajući i aktualni, na igrače od 25 godina i mlađe Barca je dakle potrošila 535 milijuna eura, no svi oni, kojima vrijeme na Camp Nouu već nije isteklo, moraju biti strpljivi, jer stara garda i dalje čvrsto drži svoje pozicije. Messi i društvo nemaju namjeru svoja mjesta prepustiti tako lako.

Linker
26. travanj 2024 07:08