Ivan Tomečak
 Tea Cimas / CROPIX / CROPIX
NOVI POČETAK

VIDEO: IGRAO JE U DINAMU S BIŠĆANOM, PROŠAO NOGOMETNU EUROPU, PA SE VRATIO KUĆI - BIŠĆANU TRENERU Pogledajte povratak 'najboljeg hrvatskog beka'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 06. veljača 2019. 17:05

Ivan Tomečak se vratio u staro jato. Nakon tri i pol godine u kojima je prošao Ukrajinu (Dnjipro), Saudijsku Arabiju (Al Nassr) i Belgiju (Mechelen, Club Brugge) danas je ponovo predstavljen kao igrač Rijeke. Sportski direktor Ivan Mance ga je predstavio kao jednog od najboljih bekova koji su zadnjih desetak godina igrali u HNL-u, a novi/stari branič Bijelih poručio da se vraća bolji nego što je bio prije tri i pol godine kada je u završnici prijelaznog roka otišao s Rujevice.

- Što se promijenilo u ove tri godine? Ja mislim da sam puno zreliji i kvalitetniji igrač, ali to ću pokušati pokazati na terenu – poručio je Tomečak.

- Nisam očekivao da ću osjećati ovoliko ljubavi, kada se pročulo da sam potpisao za Rijeku javilo se nevjerojatno puno ljudi s čestitkama. Osjetio sam onu ljubav kao i prvi put kad sam dolazio i za sada je krenulo sve kako je bilo i prošli put, sad samo neka zdravlje posluži - rekao je u uvodu pa objasnio kako se uopće realizirala priča oko njegovog povratka u Rijeku.

- Kada su me kontaktirali ako bih došao u Rijeku promislio sam o svom statusu u Bruggeu gdje nisam igrao i gdje moja situacija nije bila najbolja. Rijeka mi je ponudila izlaz, od predsjednika Miškovića sam osjetio onu neku očinsku emociju još prvi put kad sam bio ovdje i to je sve prevagnulo da se vratim nazad i da dođem pomoći klubu da odigramo što bolje moguće i da ja pružim svoj maksimum. Vraćam se nakon tri i pol godine i nisam znao što me čeka, kako će me se primiti, ali sve je dobro.

Rijeka može Tomečaku, na neki način, biti prilika za novi početak nakon što posljednja epizoda u Club Bruggeu nije bila najsretnija.

- U Bruggeu na kraju nisam uopće igrao. U Dnjipru sam igrao i Europu ali se dogodio financijski krah, slijedila je epizoda u Saudijskoj Arabiji gdje sam imao minutažu, pa sam u Mechelenu cijelo vrijeme igrao. I u Bruggeu sam na početku igrao ali ne i sad na kraju, a za igrača ništa ne vrijedi ako ne igra. I ja sam se tako osjećao, zato sam i došao u Rijeku da bih igrao.

Upravo zbog perioda bez utakmica izvjesno je da će Tomečaku trebati nekoliko tjedana da počne hvatati onu svoju prepoznatljivu formu.

- Nemam kontinuitet utakmica, a bez utakmica niti jedan igrač ne može biti pravi. S druge strane dovoljno sam iskusan i pametan da odigram dobro u prvoj utakmici u kojoj ću moći nastupati i mislim da ću brzo biti na željenoj razini.

Od Tomečaka su na Rujevici velika očekivanja, upravo je on prije pet godina počeo postavljati neke standarde koji su se uzimali u obzir kada su se gledali bočni igrači. S njim je Rijeka dobila prepoznatljivost te igre preko bokova, silno je doprinosio u obje faze igre i vrati li se na tu razinu svakako može puno značiti za ono što će Bijeli prikazivati na travnjaku.

- Rijeka oduvijek ima kvalitetne bokove, svi koji su došli i nakon mene bili su izrazito kvalitetni i Rijeka je bila prepoznatljiva po tome. Ja ću dati svoj maksimum da budem kakav sam i bio ili da budem još i bolji.

Osim što poznaje okolinu u koju dolazi Tomečak poznaje i trenera Igora Bišćana s kojim je bio suigrač u Dinamu.

- Bili smo suigrači, a o njemu sam kao treneru čuo sve najbolje. Znam i da je kvalitetan čovjek i puno mi je značilo što dolazim u klub gdje trener zna što radi.

Nakon što je Bišćan imenovan novim trenerom Rijeke Tomečak je ispričao kako ga je kao klinac, dok je ovaj bio igrač i kapetan Dinama, gledao s velikom dozom respekta.

- Hoće li biti čudno oslovljavat ga s "treneru" umjesto s "kapetane"? Baš sam i njemu rekao da sam ga oduvijek gledao kao kapetana, kao nekoga tko ti je uzor i koga gledaš na način da jednog dana ti želiš biti takav, da se na taj način želiš ponašati prema suigračima. Uvijek sam imao veliki respekt prema njemu, a sada sam došao u neku situaciju u kojoj je on ponovo puno iznad mene jer mi je trener, a s druge strane bili smo suigrači. Sad je malo čudno, ali on je trener, njegova je zadnja i mislim da ćemo brzo uhvatiti relaciju trener-igrač.

Želja za dolaskom u Rijeku posebno dolazi do izražaja kada se zna da je Tomečak u Bruggeu imao još dvije i pol godine ugovora, da je zarađivao novac koji Rijeka vjerojatno ne može ni približno platiti što je za 29-godišnjaka u jednu ruku čudan, a u drugu hrabar potez.

- To sam napravio zato što vjerujem u sebe i svoje sposobnosti, znam koliko i što mogu. U Belgiji sam se osjećao malo podcijenjenim i došao sam ovdje pokazati što jesam i što mogu. Sad sam u Rijeci, na to sam fokusiran i ne gledam više što bi bilo kad bi bilo. Ako bude zdravlja vjerujem da će sve biti dobro.

Nije zanemariva ni priča oko reprezentacije. Tomečak je već bio pozivan, sada se nada da Rujevica može biti dobar izlog za mjesto među Vatrenima kojima su bočne pozicije ozljedama Vrsaljka i Pivarića dosta oslabljene.

- Reprezentacija mi je želja, znamo da imamo problema s desnom stranom nakon ozljede Vrsaljka i znam da ću biti na radaru izbornika ako budem pravi, odnosno da ću se samo s dobrim igrama moći nadati pozivu izbornika.

Našalili smo se s Tomečakom da bi kao i prije šest godina morao nagovoriti Kramarića na dolazak u Rijeku, ali on je uzvratio jednom zanimljivošću.

- Baš sam rekao Muriću da je prošli put sa mnom došao Kramarić koji je Zagorac i živio je sa mnom u zgradi, sada je došao on koji je isto Zagorac i ponovo živi sa mnom u zgradi - zaključio je Tomečak, a Mance se nadovezao:

- Neka ishod bude isti kao i s Kramarićem!

Linker
20. travanj 2024 10:18