Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
PODIJELJENI OSJEĆAJI

VIJEST JE STIGLA ODMAH NAKON PORAZA I NOVOG TEŠKOG UDARCA ZA BROJNE NAVIJAČE MODRIH Dinamova desetka napušta Maksimir!

ODLAZAK PORTUGALCA Došao iz Olympiacosa za 1,8 milijuna eura i otišao, a da nitko nije načisto hoće li nedostajati
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. lipanj 2017. 10:08

Paulo Machado već danas bi trebao napustiti Zagreb, otići u nepoznatom pravcu. Portugalac će iz Dinama otići kao jedan od najoprečnijih igrača koji su zadnjih godina bili u Maksimiru. Imao je dobrih partija, imao je “gard” i iskustvo, koje je ovoj mladoj momčadi tijekom proljeća sigurno nedostajalo. Ali, imao je i onih očajnih predstava kad su se mnogi pitali zašto uopće igra i zašto ga Dinamo i dalje drži u kadru.

Portugalac je došao iz Olympiacosa za 1,8 milijuna eura, pamtit ćemo ga po “srednjem prstu” gledateljima na Zapadu i kazni od 100 tisuća eura. Iako je bilo dosta onih koji su zagovarali otkaz, kartu u jednom smjeru. A, opet, pamtimo ga i po onom voleju na Poljudu za 1:1 u sudačkoj nadoknadi, kao i korneru nakon kojega je Fernandes zabio pobjednički gol protiv Arsenala. Igrač koji nikad nije opravdao sve epitete uz koje je stigao, kao bivši portugalski reprezentativac, ali opet, daleko je od liste najgorih Dinamovih pojačanja.

Varazdin, 310517.
Gradski stadion Varazdin.
Finale nogometnog Kupa Hrvatske, utakmica GNK Dinamo - HNK Rijeka.
Na fotografiji: Marko Vesovic i Machado.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

Ali, najnevjerojatnija epizoda vezana uz Machada upravo je ova zadnja. Dakle, još zimus bio je otpisan, jer na ljeto mu istječe ugovor.

Međutim, Ivajlo Petev na pripremama u Turskoj ga je ustoličio u prvih 11, bio je jedan od najboljih igrača. A onda opet, kad je počelo prvenstvo, nije ga bilo nigdje. I sad, pred sam kraj, Petev ga se opet sjetio. Odigrao je 50 minuta protiv Rijeke u subotu, time ušao i u udarnu momčad za finale Kupa.

- U Dinamo sam iz Grčke došao kao zvijezda. Sad želim i odavde otići kao zvijezda - poručio je Machado prije nekoliko tjedana u portugalskim medijima.

U središtu polemika

Tada je bio na tribini, nekad čak ni tamo, sad se vratio u momčad kad ga nitko više nije očekivao. Gojak, Antolić, Pavičić, Knežević, Moro... Svi su oni ovog proljeća mijenjali Machada. No, neki su ozlijeđeni, neki se nisu pokazali, neki nisu oduševili Peteva.

I kuglica se opet okrenula na Machada.

- On je sjajan tip, uvijek podiže raspoloženje u svlačionici, glavni je za dobru atmosferu - često su nam znali reći njegovi suigrači, govoreći nam da je Machado izuzetno važan za ovu momčad. I izvan terena.

- Znate, ja imam desetku na leđima, ali po vokaciji nisam desetka. Više osmica ili šestica. Nemojte od mene očekivati neku veliku statistiku, puno golova i asistencija, ali napravit ću uvijek puno za momčad, trčati, ginuti - ispričao je Machado kad je tek došao u Dinamu.

Da, sjetili smo se i one partije protiv Petrolula, u pretkolu Europske lige, zabio je iz slobodnog udarca, poslije i asistirao Čopu za pogodak. Imao je taj Machado svojih pozitivnih strana, a na kraju iz Dinama ipak odlazi na listi “negativaca”. Dinamo na njemu nije zaradio ništa, u polusezoni kad je Dinamo ganjao Rijeku nije odigrao ništa.

- Smršavio sam, radio po zimi ozbiljno na sebi, želim ovog proljeća dati maksimum u Dinamu - govorio je Machado u Turskoj.

Ali, pravu šansu nije dobio. Igrao je i za Dinamo II u Drugoj ligi. Toliko su računali na njega. I sad, u najvažnijoj utakmici sezone Machado je opet tu, Ivajlo Petev ga se sjetio. Što to govori? Da se Dinamo opet izgubio u svojim lutanjima. Kad na kraju sezone vratiš igrača koji je već “u rezalištu”, jesi li potpisao poraz? Možda bi s Machadom u momčadi Dinamo izgledao bolje u nekim utakmicama, iako nije igrač koji bi sam dobio protivnike, koji bi sam prelomio dvoboje. Uglavnom, malo je igrača u Dinamu, koji su toliko “polemični”. Ili si odličan, ili ne valjaš, rijetko ima sredine.

Danas, kad Machado ode prema Portugalu, Dinamo će se okrenuti drugim rješenjima. Modri već neko vrijeme pokušavaju dovesti zadnjeg veznog, idućih dana mogli bi i pronaći čovjeka, njegova nasljednika. Zadnji vezni u ovom je trenutku prioritet, pokazala je to i utakmica u Varaždinu, gdje je igrao čovjek na kojega više nitko nije računao. I otišao je, a da nitko nije načisto hoće li nedostajati ili su Modri pogriješili što su ga ikad doveli.

Machado je, recimo, negdje na sredini. Nije Soudani, ali nije ni Calelllo, ili Goncalo...

Linker
20. travanj 2024 07:30