Tom Dubravec / CROPIX
PREKO TOGA SE NE PRELAZI

ZBOG LUKE MODRIĆA POČINJE RAT NA RELACIJI DVAJU KLUBOVA-PRIJATELJA! Real sprema i tužbu, evo što je bila kap koja je prelila čašu!

SLUČAJ MODRIĆ Kapetan hrvatske reprezentacije mogao bi zahladiti odnos dvaju klubova koji više od dva desetljeća odlično surađuju. Upravi Real Madrida ne sviđa što milanski klub pregovara direktno s hrvatskim kapetanom, odnosno s njegovim zastupnikom, bez da ih je o tome obavijestio.
Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 08. kolovoz 2018. 10:13

Odnosi Real Madrida i Intera godinama su bili odlični no situacija s Lukom Modrićem to bi mogla promijeniti. Upravi Real Madrida ne sviđa što milanski klub pregovara direktno s hrvatskim kapetanom, odnosno s njegovim zastupnikom, bez da ih je o tome obavijestio. U ured stadiona Santiago Bernabéu nije stigla Interova ponuda a u talijanskim medijima već su objavljeni financijski uvjeti koje talijanski klub nudi 32-godišnjem veznom igraču.

- Nismo poslali ponudu Real Madridu. Čekamo novosti od njih a isto tako i od igrača - rekao je SN-u dužnosnik Intera.

Odbio je reći pregovara li Inter s Modrićevim zastupnicima bez znanja Real Madrida. No, u ulici Concha Espina, na sjeveru Madrida, tvrde da se upravo to događa. Da Inter vrbuje njihovog igrača njima iza leđa.

- Hoće li ovo narušiti dobre odnose dvaju klubova i ima li temelja za sudsku tužbu? To je dobro pitanje - odgovorio je dužnosnik Real Madrida zamolivši da ostane neimenovan. Potvrdio je da nisu primili Interovu ponudu.

Real Madrid nema namjeru prodati Modrića jer ga smatra nezamjenjivim. Inter je, pak, svjestan toga. Zna da europski prvak neće prihvatiti nikakvu ponudu za njega. Posebno ne 15 milijuna eura za posudbu pa onda iduće ljeto još 25 milijuna eura za otkup ugovora.

- Luka Modrić može otići samo za 750 milijuna eura - ističe klupski predsjednik Florentino Perez. Toliko, naime, iznosi odšteta ako napusti Santiago Bernabéu prije 2020. godine.

No to bi se moglo promijeniti izazove li Modrić skandal, odbije li trenirati, te zatraži li osobno odlazak. Tome se nada Inter. Momčad koja je prošle sezone završila na četvrtom mjestu u talijanskom prvenstvu nudi mu stoga ugovor na četiri godine, a za svaku od te četiri sezone po 10 milijuna eura neto, što je za oko 3 milijuna više nego zarađuje sada u Madridu. Kada pak istekne taj ugovor nude mu umirovljenje u kineskom prvoligašu Jiangsu Suningu. Vlasnik tog kluba, kompanija Suning Holdings Group, drži 70 postotni vlasnički udio u Interu. Time bi Modrić zadržao visoku plaću i kada nakon četiri godine ode iz Intera.

Takvo obrađivanje, odnosno privlačenje Modrića boljim financijskim uvjetima izazvalo je ljutnju u upravi Real Madrida pa ona ne isključuje slanje tužbe FIFA-i i UEFA-i. Smatra da joj Inter iza leđa vrbuje igrača koji ima važeći ugovor na još dvije godine. Prošle sezone je Atletico Madrid pokrenuo tužbu protiv Barcelone kada je ona stupila u kontakt s njihovim napadačem Antoineom Griezmannom pokušavajući ga nagovoriti da ode iz kluba.

Soccer Football - World Cup - Semi Final - Croatia v England - Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - July 11, 2018  Croatia's Luka Modric celebrates after the match   REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Griezmannu ugovor nije istjecao, Barcelona nije bila obavijestila Madriđane o interesu, niti je poslala ponudu. No preko zastupnika ga je pokušala pridobiti većom plaćom. Atletico i Barcelona u tom su se trenutku nalazili na prva dva mjesta u prvenstvu što su u Madridu označili povredom regularnosti natjecanja. Real Madrid i Inter nastupaju pak ove sezone u Ligi prvaka. Griezmannov slučaj završio je tako što mu je Atletico dao novi, financijski bolji ugovor.

Real Madrid, pak, smatra da ima osnove za tužbu Intera i UEFA-i zbog "pritiska na Modrića" u trenutku kada milanski klub ima problema s financijskim Fair Playom. U Madridu tvrde da Inter nema novca za taj transfer a da traženjem posudbe u prvoj godini, te otkupom Modrićevog ugovora u drugoj nastoje izigrati UEFA-ino pravilo o uravnoteženju prihoda i rashoda. Prošli mjesec je Inter slično postupio u dovođenju Šime Vrsaljka iz Atletica. U Real Madridu, nadalje, navode kako je Inter zainteresiran i za Matea Kovačića i to opet u trenutku kada nema raspoloživog novca za dovođenje igrača.

Upravo je transfer Kovačića iz Intera u Real Madrid prije tri godine bio posljednji posao ova dva kluba koji je bio potvrdio njihov dobar odnos. Ukupni međusobni transferi iznose oko 160 milijuna eura, preračunatih u današnju vrijednost, a sve je počelo 20 godine prije posla s Kovačićem. Sa stadiona Giuseppe Meazza je 1996. prešao branič Roberto Carlos na Santiago Bernabeu gdje danas ima ulogu komentatora i veleposlanika španjolskog kluba. Kasnije su slijedili transferi napadača Ivana Zamorana, pa veznog Clarenca Seedorfa, a 2002. je brazilski napadač Ronaldo zamijenio crno-plavi dres onim bijelim.

U međusobnim prelascima sudjelovali su zatim Esteban Cambiasso, Luis Figo, Santiago Solari i Walter Samuel te Wesley Sneijder. Kovačić je bio deseti igrač u poslu Intera i Real Madrida. Sada bi, pak, zbog "desetke" Luke Modrića mogli zahladiti ti odnosi.

Europski prvak, međutim, ne želi pokrenuti nikakav postupak prije nego se oglasi sam Luka Modrić. On se vratio u Madrid te bi danas (srijeda) trebao trenirati u sportskom centru Valdebebas, prvi put nakon godišnjeg odmora. Klupski predsjednik Perez i generalni direktor José Ángel Sanchez sletjet će na madridski aerodrom u 14 sati za kada je zakazan povratak momčadi s američke turneje. Tada bi trebali razgovarati.

Najbolji igrač svjetskog prvenstva proteklih se dana nije htio izjašnjavati o interesu Intera. Zna što se događa, ali šuti. Pušta da drugi rade u njegovo ime, u prvom redu njegov zastupnik Vlado Lemić. U Real Madridu su uvjereni da upravo on filtrira u talijanske medije informacije kako bi pritisnuo upravu da njegovom klijentu povisi plaću. U rukama ima najboljeg igrača Svjetskog prvenstva te trese krošnju stabla kako bi vidio kakvi će plodovi pasti. Modrić, čijoj se igri dive u svijetu, za mjesec dana će napuniti 33 godine. Nakon osvajanja Lige prvaka, treći put zaredom, i srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu ovo je idealan trenutak za traženje posljednjeg velikog ugovora.

Lopetegui: Modrić je sretan s nama

Trener Julen Lopetegui ponovio je kako će Luka Modrić ostati u Real Madridu.

- Već sam odgovorio na to pitanje. Predsjednik kluba je jasno i glasno rekao što o tome misli. Ne sumnjamo da će Modrić biti sretan s nama u Real Madridu te da će i dalje fantastično igrati ovdje - rekao je Lopetegui na konferenciji za medije u SAD-u. Dva dana ranije je također s konferencije za medije poručio da je uvjeren kako će 32-godišnji Modrić ostati u klubu.

- Naravno da razgovaram sa svojim igračima kada to smatram potrebnim, no sadržaj tih razgovora je privatna stvar - zaključio je Lopetegui. (md)

Transferi na relaciji Inter – Real Madrid:

1) 1996. Roberto Carlos, branič, iz Intera u Real Madrid - 6 milijuna eura

2) 1996. Ivan Zamorano, napadač, iz Intera u Real Madrid - 2,5 milijuna eura

3) 2000. Clarence Seedorf, vezni, iz Real Madrida u Inter - 24 milijuna eura

4) 2002. Ronaldo, napadač, iz Intera u Real Madrid - 45 milijuna eura

5) 2004. Esteban Cambiasso, vezni, iz Real Madrida u Inter - slobodan

6) 2005. Luis Figo, vezni, iz Real Madrida u Inter - 20 milijuna eura

7) 2005. Santiago Solari, vezni, iz Real Madrida u Inter - 2 milijuna eura

8) 2005. Walter Samuel, branič, iz Real Madrida u Inter - 16 milijuna eura

9) 2009. Wesley Sneijder, vezni, iz Real Madrida u Inter - 15 milijuna eura

10) 2016. Mateo Kovačić, vezni, iz Intera u Real Madrid - 31 milijun eura

Izvor: Transfermarkt

Linker
18. travanj 2024 21:16